9 Μαΐου: Ημέρα της Ευρώπης. Δηλώσεις και πρόγραμμα διαδικτυακών εκδηλώσεων

Σήμερα, 9η Μαΐου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης τιμώντας την αλληλεγγύη και την ενότητα και απονέμει το «Βραβείο Jan AmosComenius για διδασκαλία υψηλής ποιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση» στο Β’ Γενικό Λύκειο Γέρακα Παλλήνης και σε άλλα 21 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη

Η Ημέρα της Ευρώπης 2020 εορτάζεται κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς η Ευρώπη μάχεται εναντίον της κρίσης του κορονοϊού σε όλα τα μέτωπα. Φέτος, η Ημέρα της Ευρώπης σηματοδοτεί σημαντικά ορόσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την 70ή επέτειο από τη Διακήρυξη Σουμάν και την 25η επέτειο από την προσχώρηση της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα γιορτάσουν την ημέρα αυτή τιμώντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα μέσω μιας διαδικτυακής καμπάνιας.

Ενόψει της 9ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Ο στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Στην αρχή της κρίσης, η αλληλεγγύη δοκιμάστηκε. Μετά όμως αρχίσαμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο: έμπρακτη αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί».

Την Ημέρα της Ευρώπης, η Πρόεδρος και οι Επίτροποι θα είναι ενεργοί και θα έρθουν σε επαφή με τους Ευρωπαίους μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (#EuropeDay), διαδικτυακών σεμιναρίων, συζητήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης και της παρουσίας τους στα έντυπα και οπτικοακουστικά μέσα. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τίμερμανς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, οι Αντιπρόεδροι Σέφτσοβιτς και Σούιτσα, και οι Επίτροποι Γκαμπριέλ, Μπρετόν και Βαλεάν θα διεξαγάγουν διαλόγους με τους πολίτες σχετικά με σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρώπης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Ενόψει της αυριανής Ημέρας της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα απονέμει και το «Βραβείο Jan Amos Comenius για διδασκαλία υψηλής ποιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το βραβείο απονέμεται σε 22 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη που διδάσκουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημιουργικό τρόπο. Αναδεικνύει τη σημασία της διδασκαλίας και της απόκτησης γνώσεων για την ΕΕ με ελκυστικό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για την Ημέρα της Ευρώπης: Η παρούσα κρίση να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων απευθύνουν μήνυμα για την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης και τον εορτασμό της 70ής επετείου της Διακήρυξης Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο εορτασμός πραγματοποιείται ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη πρόκληση από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά επισημαίνουν ότι ήδη η Διακήρυξη Schuman περιείχε την ιδέα ότι «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μεμιάς, σε ένα ολοκληρωμένο οικοδόμημα», αλλά μέσα από απτά επιτεύγματα, χάρη στα οποία θα αναπτυχθεί καταρχάς πραγματική αλληλεγγύη, όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα. 

«Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Έτσι, η τρέχουσα κρίση καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργάζεται ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες». 

Περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον και τον σημερινό ρόλο της ΕΕ, σημειώνουν ότι είναι καθήκον μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως παγκόσμια δύναμη στους τομείς της σταθερότητας και της ειρήνης, του κράτους δικαίου, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της διεθνούς συνεργασίας. 

Οι επικεφαλής του ΕΚ καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όλα τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και να ενισχύσουν και εμβαθύνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» είναι το κατάλληλο μέσο για την εκπλήρωση αυτής της φιλοδοξίας, σημειώνουν προτείνοντας η εν λόγω Διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό και να οδηγήσει σε σαφείς προτάσεις με την άμεση και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Καλούν δε το Συμβούλιο να διατυπώσει φιλόδοξη θέση σχετικά με τη Διάσκεψη. 

Καταλήγουν το μήνυμά τους με την προτροπή μετά την τρέχουσα πανδημία «αντί να επανέλθουμε σε έναν εθνικό εγωκεντρισμό, να χαράξουμε μια πορεία με στόχο μια ενισχυμένη και πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της σε πνεύμα αμοιβαίας δικαιοσύνης και κατανόησης».

Ημέρα της Ευρώπης 2020: 70 χρόνια αλληλεγγύης

Σάββατο 9 Μαΐου, 11.00-19.00 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την Ημέρα της Ευρώπης 2020, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας του Covid-19 και στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι σε πνεύμα αλληλεγγύης βοηθούν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση, γιορτάζουν την 70ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman και συζητούν για το κοινό μας μέλλον την επόμενη μέρα.

Το Σάββατο 9 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, που σηματοδοτεί και την 70ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman, διοργανώνοντας σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι, Παραμένουμε Ασφαλείς”.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής (οι ώρες που αναφέρονται είναι ώρες Ελλάδος):

11:15 – Ζωντανή συζήτηση μεταξύ του Προέδρου του ΕΚ David Sassoli και εκπροσώπων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο ημικύκλιο της Ολομέλειας του ΕΚ στις Βρυξέλλες

12:30 – Ζωντανή συζήτηση για το κοινό μέλλον της ΕΕ με τους Αντιπροέδρους του ΕΚ Othmar Karas και Katarina Barley στο ημικύκλιο της Ολομέλειας του ΕΚ στις Βρυξέλλες

13:15 – Βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του ΕΚ

14:00 – Βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli

15:00 – Κύκλος ερωτήσεων και απαντήσεων με τους προέδρους των επιτροπών του ΕΚ: η αντίδραση της Ευρώπης στην πανδημία του Covid-19

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω του EP Live και της σελίδας Facebook του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.

Μουσική Ημέρα της Ευρώπης

70 χρόνια από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman και οι Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου κρίση. Κάθε μέρα, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, δάσκαλοι και ερευνητές, εργαζόμενοι στις μεταφορές, σε υπηρεσίες καθαριότητες και σε σουπερμάρκετ, φίλοι και γείτονες εκφράζουν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – το πνεύμα της αλληλεγγύης που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

30 καλλιτέχνες από 30 διαφορετικές χώρες μοιράζονται τη μουσική τους, την αισιοδοξία τους και το όραμά τους για την Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η καλλιτέχνης Μαρίνα Σάττι.

Το μουσικό τους ταξίδι ξεκινά αύριο Σάββατο 9 Μαΐου στις 15:00 (ώρα Ελλάδος). Παρακολουθήστε ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.

 

 

70 χρόνια από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman

 

Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που ο Robert Schuman διατύπωσε τη διακήρυξη της ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος του ήταν να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και να μην επιστρέψουμε ποτέ στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τρέχουσα κρίση υγείας φέρνει τους Ευρωπαίους αντιμέτωπους με την ίδια επιλογή αλληλεγγύης και γειτονικής υποστήριξης.

Σύνδεσμοι

Ημέρα της Ευρώπης: 70 χρόνια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (video)

70ή επέτειος της Διακήρυξης Schuman (podcast – ελληνικά)

Διαδικτυακή έκθεση για την 70ή επέτειο της Διακήρυξης Schuman (αγγλικά)

Europeana – 70ή επέτειος της Διακήρυξης Schuman (αγγλικά)

Ιστορικό αρχείο του ΕΚ – 70ή επέτειος της Διακήρυξης Schuman (αγγλικά)

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.