Α. Σδούκου : Οι επτά πυλώνες του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα

Η ενεργειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η βιώσιμη ανάπτυξη και η «πράσινη» μετάβαση βρέθηκαν, σήμερα το πρωί, στο επίκεντρο των εργασιών του 2ου Thessaloniki Regional Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος είναι ζητήματα διασυνοριακής υφής που απαιτούν συνεργασία, ανέφερε από το βήμα του φόρουμ η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως πρέπει να επισπεύσουμε την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ανέδειξε και τις ευρείες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της περιοχής (παράλληλα και με τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης).

Η γ,γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ παρουσίασε τους επτά βασικούς πυλώνες του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, μεταξύ αυτών η απολιγνιτοποίηση ως το 2028 με την υιοθέτηση μέτρων για μια δίκαιη μετάβαση, η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης ώστε να φτάσουν στο 35% έως το 2030, η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και του ρόλου του φυσικού αερίου στην περιφερειακή διασυνοριακή υποδομή κ.ά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον τομέα του φυσικού αερίου, ενός σημαντικού «μεταβατικού καυσίμου» ως γέφυρα με τις ΑΠΕ, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως ο TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και ο EastMed που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο και να ενισχύσουν τον γεωστρατηγικό της ρόλο, να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και να προσφέρουν την αναγκαία διαφοροποίηση στο ενεργειακό τοπίο.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία στα Βαλκάνια αλλά και την πεποίθηση ότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινά στοιχεία που τους ενώνουν καθιστώντας δυνατή μια τέτοια προοπτική.

«Είναι η ευκαιρία να ξαναβρούμε την ενότητα και τις κοινές ρίζες που μας ενώνουν», σημείωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην ενέργεια είπε ότι ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης «μπορεί να μας ανοίξει τον δρόμο για το μέλλον, να βρεθούν νέες θέσεις εργασίες, νέες ενεργειακές πηγές». Σε όλη αυτή την προσπάθεια -υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ- η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο λόγω της πολύ κεντρικής, στρατηγικής της θέσης.

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.