Σάββατο, 23 Μαΐου 2026 | 5:33 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Αλεξάνδρα Σδούκου: Μεγάλα οφέλη από την ανάπτυξη και διασύνδεση των αγορών ενέργειας

Αλεξάνδρα Σδούκου: Μεγάλα οφέλη από την ανάπτυξη και διασύνδεση των αγορών ενέργειας

by EnergyUp 5 Οκτωβρίου, 2020
5 Οκτωβρίου, 2020

Την προστιθέμενη αξία του CESEC (Eνεργειακή Διασύνδεση Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης) για την ανάπτυξη και διασύνδεση των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου που εκπροσώπησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Υπουργική Διάσκεψη του CESEC που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κ. Σδούκου τάχθηκε επίσης υπέρ της περαιτέρω δραστηριοποίησης του CESEC στην προώθηση των ΑΠΕ, των καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών όπως του υδρογόνου, καθώς και στην απανθρακοποίηση του τομέα φυσικού αερίου.

ToCESEC αποτελεί ένα από τα τέσσερα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας της ΕΕ για την ενέργεια με την συμμετοχή 9 κρατών-μελών της Ένωσης (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) και 8 συμβαλλόμενων μερών της Ενεργειακής Κοινότητας (Ουκρανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο).

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης  ο κ. FrancescoLaCamera, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA), παρουσίασε τα βασικά ευρήματα ανάλυσης, η οποία αναδεικνύει το μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ στην περιοχή του CESEC, καθώς και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η ανάπτυξη των ΑΠΕ για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου, του ενεργειακού κόστους και της χρήσης (εισαγόμενων) ορυκτών καυσίμων.

Η Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency) κα Mechthild Worsdorfer παρουσίασε τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον κλάδο του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον, οι οποίες είναι: α. η δραστική μείωση των διαρροών μεθανίου στο φυσικό περιβάλλον από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, β. η αύξηση της παραγωγής και χρήσης βιομεθανίου, γ. η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) για την βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή και δ. η χρήση του υδρογόνου ιδίως στις μεταφορές και την βιομηχανία.

Ακολούθησε παρουσίαση για τις πρακτικές εφαρμογές του υδρογόνου στην οικονομία, του κ. BartBiebuyck από το FuelCellsandHydrogenJointUndertakingτης ΕΕ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των Υπουργών με θέμα τις νέες τεχνολογίες από-ανθρακοποίησης του τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή του CESEC. Όπως επισήμανε η κ. Σδούκου, «Υποστηρίζουμε τις έως σήμερα εργασίες του CESEC στους τομείς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαραίτητο να επιταχύνουμε το βηματισμό μας στους τομείς των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους στο Εθνικό μας Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας για την υλοποίησή τους. Η Μελέτη REmap του IRENA, σχετικά με τις δυνατότητες των ΑΠΕ στην περιοχή του CESEC έρχεται έγκαιρα να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κύρια μέσα μας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 είναι η ενεργειακή απόδοση και ΑΠΕ, θεωρούμε ότι το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να παίζει ρόλο τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο μετάβασης. Επομένως, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων ρύπων του θερμοκηπίου στον τομέα του φυσικού αερίου. διευκολύνοντας την εφαρμογή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας για το αέριο, όπως η σύζευξη τομέων, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS), το υδρογόνο, τα συνθετικά αέρια, το βιώσιμο βιοαέριο, ειδικά για τομείς όπως η βιομηχανία, η θέρμανση και οι μεταφορές βαρέων οχημάτων. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε τη λειτουργία των ενεργειακών υποδομών, να επιταχύνουμε την ψηφιοποίησή τους, να δημιουργήσουμε νέες υποδομές όπου χρειάζεται και να συμφωνήσουμε σε νέες κοινά αποδεκτές προδιαγραφές νέων πηγών ενέργειας, όπως το υδρογόνο».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η ψηφιακή τεχνολογία κλειδί για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μικρών επιχειρήσεων
Επόμενο Άρθρο
Protergia: Νέο πρόγραμμα για οικιακούς καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου...

6 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής...

29 Απριλίου, 2026

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ