Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2026 | 11:59 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Αναλένα Μπέρμποκ: Σταδιακό, de facto, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναλένα Μπέρμποκ: Σταδιακό, de facto, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

by EnergyUp 29 Μαρτίου, 2022
29 Μαρτίου, 2022

«Πλήρη εθνική απομάκρυνση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση» προανήγγειλε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και έκανε λόγο για «σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε από την πλευρά του ότι «θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι η ενεργειακή πολιτική ήταν πάντα και πολιτική ασφάλειας».

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την Ενεργειακή Μετάβαση, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. «Η πολιτική για το κλίμα είναι το γεωπολιτικό καθήκον της εποχής μας και θα μετατοπίσει τη διεθνή δομή εξουσίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να στραφεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, δεν μπορεί να το κάνει μια χώρα μόνη της, αλλά μαζί με τους εταίρους της. Απαιτείται για αυτό, τόνισε, μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και για την επέκταση της στρατηγικής κυριαρχίας της ΕΕ. «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», είπε η κυρία Μπέρμποκ, παραδέχτηκε πάντως ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα να εισάγονται, «αλλά από άλλες χώρες».

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της Γερμανίας για το κλίμα τις προηγούμενες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή πολιτική «δεν είναι ποτέ μόνο οικονομικό θέμα, αλλά πάντα και πολιτικό θέμα και θέμα ασφάλειας». Εκ των υστέρων, δήλωσε, «δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς μπορούσε κάποιος να είναι τόσο τυφλός ώστε να παραβλέπει αυτό το στοιχείο». Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η πολιτική πρόκειται να περάσει σε νέα φάση, στην οποία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό της και να λάβει «μεγάλες και – σε περίπτωση αμφιβολίας – ακόμη και σκληρές αποφάσεις». Θα έπρεπε να γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι όχι μόνο είναι ανόητο να επενδύουμε όλες τις «μετοχές» της πολιτικής ασφάλειας σε μόνο μία χώρα, αλλά και ότι μάλλον δεν ήταν έξυπνη ιδέα να επιλέξουμε τη συγκεκριμένη χώρα για αυτό, συνέχισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στη Ρωσία. «Τώρα η Ευρώπη βιώνει έναν επιθετικό πόλεμο όπως δεν τον είχε δει εδώ και 70 χρόνια, έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο, στον οποίο καταβάλλονται προσπάθειες αλλαγές των συνόρων με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και κατέληξε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο παρελθόν κάναμε λάθος».

Ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε ωστόσο ότι η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι σωστή, αλλά δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές θα εκτιναχθούν και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, εξήγησε και ανέφερε ότι η Γερμανία ενδεχομένως θα περάσει καλά από αυτή τη φάση, αλλά όχι όλος ο κόσμος. «Ο ιδανικός, σταθερός, άθικτος κόσμος, σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας κινδυνεύει να καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Φ. Καραβίτη

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Την Τετάρτη 6 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός, στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ
Επόμενο Άρθρο
Πτώση από 5% στο αργό – το αμερικανικό WTI κάτω από τα 100 δολάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ