Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2026 | 1:46 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Μπαράζ θετικών ειδήσεων επιβεβαιώνει την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μπαράζ θετικών ειδήσεων επιβεβαιώνει την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

by EnergyUp 16 Ιουνίου, 2024
16 Ιουνίου, 2024

Το μπαράζ θετικών ειδήσεων από βασικούς οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνει την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία “ έτρεξε” με ρυθμό 2,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για ισχυρές ενδείξεις που προμηνύουν τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μεγάλο “ αγκάθι”, ωστόσο, παραμένει η έλλειψη εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας με αιχμή τον τουρισμό και την εστίαση. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας εκτινάχθηκαν κατά 115,6% στις 70.826 από 32.850 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία. Υπό το βάρος της δυσμενούς αυτής εξέλιξης η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα αφορούν και τα επιδόματα ανεργίας προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για εξεύρεση εργασίας. Αυτά αναμένεται να αφορούν τόσο το επίδομα ανεργίας, όσο και το επίδομα εποχικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση.

Οι δείκτες της οικονομίας

Τα στοιχεία που συνθέτουν την θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία είναι τα ακόλουθα:

Οι επενδύσεις ανέκαψαν το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζοντας αύξηση 2,9% μετά την υποχώρησή τους κατά 5,7% το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σημείωσε άνοδο 5% το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο πέρυσι. Παράλληλα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε εκρηκτική άνοδο 77,8% τον Φεβρουάριο (σε ετήσια βάση) και 44,4% το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 16,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Τη μεγαλύτερη άνοδο 49,7% σημείωσε ο τζίρος στον τομέα των Κατασκευών και ακολουθούν τα Ορυχεία-Λατομεία με αύξηση 34,9%, το Χονδρικό- Λιανικό εμπόριο 18,7%, οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 26,6%.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, λόγω της ανόδου σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο ενώ σημειώθηκε μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ειδικότερα σημειώθηκε άνοδος των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,2 μονάδες τον Μάιο, από 108,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (105,1 μον.).

Η αξιοσημείωτη αύξηση των μισθών και ημερομισθίων σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτή καταγράφηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα σε ετήσια βάση το Α τρίμηνο φέτος σημειώθηκε αύξηση 24,6% στις Κατασκευές, 22,3% στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες, 16,8% στις Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες, 15,8% στο Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο, 12,9% στη Μεταποίηση, 16% στη Μεταφορά και Αποθήκευση.

Ελλείψεις εργαζομένων

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ελλείψεις εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως στον τουρισμό και στην εστίαση διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα άρουν τα αντικίνητρα προσφοράς εργασίας στους κλάδους αυτούς καλώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις στον ευρύτερο τουριστικό τομέα να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους. Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα τονίζοντας ότι το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει να αποτελεί αντικίνητρο για εργασία. Το στίγμα των αλλαγών έδωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης λέγοντας ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να συνδεθεί με το ύψος του μισθού και τον χρόνο προϋπηρεσίας, δηλαδή των ετών ασφάλισης των εργαζόμενων. Σε ότι αφορά το εποχικό επίδομα που χορηγείται στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση δήλωσε ότι αποτελεί αντικίνητρο για αναζήτηση εργασίας.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Ιουνίου 2024
Επόμενο Άρθρο
ΔΕΣΦΑ: Το 100ο φορτίο στον Σταθμό  LNG Truck Loading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος...

6 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ