Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 10:56 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χρήστος Σταϊκούρας: Σημαντικές οι συνέπειες στην οικονομία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Χρήστος Σταϊκούρας: Σημαντικές οι συνέπειες στην οικονομία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

by EnergyUp 3 Μαρτίου, 2022
3 Μαρτίου, 2022

Οι 7 στόχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2022

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022 αλλά και το πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στο FIN FORUM 2022 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αν μπορούσα να δομήσω μια τοποθέτηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον σαν αυτό που ζούμε σήμερα θα μπορούσε ο τίτλος της τοποθέτησής μου θα μπορούσε να είναι “ευοίωνες προοπτικές, αυξημένες αβεβαιότητες, μεγάλες προκλήσεις”», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.

Και συνεχίσε: «Γιατί ευοίωνες προοπτικές; Γιατί μια σειρά από δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν ότι κοινωνία και πολιτεία τα κατάφεραν ικανοποιητικά μέσα σε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια.

Η μεγέθυνση της οικονομίας φαίνεται να είναι ισχυρή, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει για το 2021 και να αναπτύσσεται βιώσιμα το 2022.
Βλέπουμε, παρατηρούμε συστηματικά τις επενδύσεις έρχονται στη χώρα, να δημιουργούν εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανεργία την τελευταία διετία να έχει συρρικνωθεί σημαντικά περίπου κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση της τελευταίας διετίας».

Ακόμη, τόνισε πως «παρατηρούμε ότι οι επιχειρήσεις να αντέχουν, ο τζίρος το 2021 υπερέβη κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον αντίστοιχο τζίρο τους το 2019.
Παράλληλα, βλέπουμε πολλές νέες επιχειρήσεις να έχουν ανοίξει το 2021, μια αύξηση ετήσια της τάξεως του 35%».
«Επίσης, βλέπουμε το τραπεζικό σύστημα να έχει αποκτήσει εντονότερα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας τόσο στο παθητικό του όσο και στο ενεργητικό του», τόνισε ο υπουργός και εξήγησε: «Στο παθητικό του με μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων της τάξεως των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το καλοκαίρι του 2019. Στο δε ενεργητικό του μια μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο».
Συνέχισε λέγοντας πως «η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά σε υψηλούς θετικούς δείκτες επί 14 μήνες. Και τα χτεσινά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.
Το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη βλέπουμε από μελέτες εντός και εκτός της Ελλάδας, να είναι στο 9μηνο του 2021, μετά τον πληθωρισμό, αυξημένο κατά 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019.
Επίσης, βλέπουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σταθερά να ενισχύεται».

«Η οικονομία άντεξε και τα κατάφερε»

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η οικονομία άντεξε, τα κατάφερε και έχει πολύ ευοίωνες προοπτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που εργάζεται σε μια ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών. Το ευοίωνο στοιχείο του μέλλοντος, στοιχειοθετείται και από τη σύγκριση από ευρωπαϊκές μελέτες της πορείας της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις οικονομίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς πριν την κρίση στην Ουκρανία, η Ελλάδα θα είχε και θα έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη, μέχρι το 2024 και ταυτόχρονα θα έχει και τον πιο σταθερό ρυθμό αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις την επόμενη διετία».

Το κόστος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι αβεβαιότητες

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «όμως υπάρχουν και αυξημένες αβεβαιότητες. Στις υφιστάμενες αβεβαιότητες ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια απολύτων ανιστόρητη, καταδικαστέα πράξη. Η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με πράξεις, μαζί με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η εισβολή όμως θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική.
Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.
Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις.
Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε. Η Ελλάδα του 2021 χτίζοντας ορθώς ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφάνισε ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει σιγά σιγά να οδηγηθούμε στη σταθερότητα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αγωνιζόμαστε να βγούμε από αυτό το 2022. Συμπερασματικά: απέναντι σε αυτές τις ευοίωνες προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση στέκεται με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση και με αποφασιστικότητα».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης:

  • Οικονομική μεγέθυνση
  • Διατηρισημότητα ανάπτυξης
  • Έξοδος από τη δημοσιονομική εποπτεία
  • Μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
  • Ενίσχυση της Άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας
  • Σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας
  • Επενδυτική βαθμίδα το 2023
FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Στις 14-15 Μαρτίου η κορυφαία συνάντηση για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια
Επόμενο Άρθρο
Πρωθυπουργός: Η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου-Συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος...

6 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

Χρηματοδότηση ACHAIA PASS 2026-2027 από το Εθνικό Πρόγραμμα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Το 2027 η ανάπτυξη επιταχύνεται στο 2,3%, έναντι...

6 Οκτωβρίου, 2026

Κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...

6 Οκτωβρίου, 2026

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Σε υψηλό εξαμήνου οι ρυθμίσεις τον...

6 Οκτωβρίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόσκληση για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού...

5 Αυγούστου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ