Σάββατο, 22 Αυγούστου 2026 | 2:11 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM ΔΕΠΑ Εμπορίας-ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ: Η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

ΔΕΠΑ Εμπορίας-ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ: Η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

by EnergyUp 18 Μαΐου, 2023
18 Μαΐου, 2023

Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας και Κων/νος Χήτας


ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ η εγκατάσταση της πρώτης
μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

Πρόκειται για την πρώτη δράση στον τομέα παραγωγής και χρήσης του συμπιεσμένου βιομεθανίουστο εθνικό σύστημα μεταφορών στη χώρα μας

Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίουτης ΔΕΠΑ Εμπορίας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας νωρίτερα σήμερα το πρωί, ως συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που είχε υπογραφεί πριν από έναν χρόνο. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μία νέα εποχή στον τομέα παραγωγής και χρήσης του βιομεθανίου στο εθνικό σύστημα μεταφορών καθώς πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου πιλοτικού έργου αποτελεί σημαντική εξέλιξη αλλά και αναγκαιότητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των εθνικών ενεργειακών στόχων αλλά και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε σχετικά πως «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να αξιοποιήσουμε στη χώρα μας τις νέες μορφές «πράσινης» ενέργειας, μέσα από τη συμφωνία μας με τη ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ για την ανάπτυξη της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, πιλοτικό έργο, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την εθνική ενεργειακή στρατηγική αλλά και για την προσπάθεια επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας επιπλέον στη ΔΕΠΑ το πλεονέκτημα της πρωτοπορίας της στον τομέα παραγωγής και χρήσης bio – CNG στο εθνικό σύστημα μεταφορών. Παράλληλα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από το έργο αυτό, να εξοικειωθούμε περισσότερο με την τεχνολογία και να συλλέξουμε σημαντικά δεδομένα για την ευρύτερη δραστηριοποίησή μας στον τομέα αυτό».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τη μετεξέλιξή της σε πλήρως καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, δημιούργησε το «Έργο Υδρογόνου & Βιομεθανίου», το οποίο την καθιστά μια από τις πλέον πρωτοπόρες εταιρίες στην Ελληνική αγορά, καθώς αναβαθμίζει τις μη-εκμεταλλεύσιμες πλεονάζουσες ποσότητες βιοαερίου σε υψηλής περιεκτικότητας βιομεθάνιο. Το παραγόμενο βιομεθάνιο  μπορεί είτε να διοχετευθεί απευθείας στο δίκτυο φυσικού αερίου, είτε να συμπιεστεί και να μεταφερθεί σε κοντινά πρατήρια της FISIKON, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κίνησης.

Όπως εξήγησε η  Δρ. Κυριακή Καρακίτσου, Διευθύντρια Δραστηριοτήτων ΠαρακολούθησηςΘυγατρικών και Συντονίστρια του ΓραφείουΔιαχείρισης Έργων της ΔΕΠΑ Εμπορίας:  «Το βιομεθάνιο αποτελεί ανανεώσιμο καύσιμο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα που θα συμβάλλει αφενός στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση με προσιτό κόστος, κι αφετέρου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας. Προκειμένου να εξοικειωθούμε περισσότερο με τις αντίστοιχες τεχνολογίες και να συλλεχθούν τα δεδομένα για την αξιολόγησή τους και την επέκτασή τους σε ευρεία κλίμακα, ξεκινήσαμε το 2021, το σχεδιασμό πιλοτικού έργου αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, σε υφιστάμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου και στη μετέπειτα συμπίεση και αποθήκευσή του, με σκοπό τη χρήση του ως καύσιμο κίνησης (bio-CNG) στους σταθμούς FISIKON ή και σε απομακρυσμένους από το δίκτυο φ.α. καταναλωτές. Σήμερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΔΕΠΑ Εμπορίας και με τη συνεργασία μας με τη ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, ξεκινάμε την κατασκευή της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας συμπιεσμένου βιομεθανίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του επόμενου έτους».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κων/νος Χήτας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, δήλωσε σχετικά:«Η ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ, πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και με την πολυετή εμπειρία της, είμαστε περήφανοι που θα συνεργαστούμε με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το πρώτο έργο παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των νέων μορφών ενέργειας στη χώρα μας και στην προστασία του περιβάλλοντος». 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Άκης Σκέρτσος: Μόνη λύση, αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο Άρθρο
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική...

21 Ιουλίου, 2026

ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

21 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ