Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 9:08 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Δημοπρατήθηκαν άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο

Δημοπρατήθηκαν άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο

by EnergyUp 13 Σεπτεμβρίου, 2022
13 Σεπτεμβρίου, 2022

Κώστας Σκρέκας: «Προχωρούμε αποφασιστικά στη δημιουργία υποδομών για διαχείριση αποβλήτων με σεβασμό στο Περιβάλλον»

Δημοπρατήθηκαν άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο, συνολικού προϋπολογισμού € 68,5 εκατ. – Συνολικά 25 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έχουν δημοπρατηθεί κατά την τελευταία τριετία

Δημοπρατήθηκαν το τελευταίο 15νθήμερο άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο, ανεβάζοντας τις δημοπρατήσεις τέτοιων έργων σε 25 συνολικά στη χώρα μας την τελευταία τριετία. Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια για να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές στη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε αυτή να γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις κοινοτικούς στόχους,. Έτσι αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά ταφής.

Ο προϋπολογισμός των τριών έργων που δημοπρατήθηκαν ανέρχεται σε 68,5 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Πάτρας προϋπολογισμού 44,5 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και 8.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του για 6 έτη. Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων της ΠΕ Αχαϊας και το έργο δημοπρατήθηκε από το Δήμο Πατρέων.

Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Σαντορίνης και των λοιπών υποδομών, όπως ΧΥΤΥ, έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία της για 27 έτη. Η μονάδα θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων και θα έχει συνολική δυναμικότητα 27.000 τόνους περίπου.

Δικαιούχος του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Τήνου αφορά διαχείριση βιοαποβλήτων και δημιουργία ΧΥΤΥ. Έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη λειτουργία για έξι έτη. Δικαιούχος και αυτού του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, προχώρησε στη δημοπράτηση ακόμα τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Έτσι προωθούμε αποφασιστικά την πολιτική μας για διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο Περιβάλλον, για εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην καθημερινή μας ζωή και για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε έναν τομέα, στον οποίο η χώρα μας αντιμετώπιζε προβλήματα επί πολλά χρόνια. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Πράσινη Μετάβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος δήλωσε για το θέμα: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχοντας μια ουσιαστική συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ετών σε ότι αφορά τη δημιουργία των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας. Καταφέραμε και εχουν δημοπρατηθεί 23 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων οι οποίες θα συμβάλλουν στη μετάβαση από την ταφή των αποβλήτων, στην περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Οι μονάδες θα συμβάλουν στη μείωση της ταφής αποβλήτων και στη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών από το τέλος ταφής ανά τόνο αποβλήτων. Τις περασμένες μέρες η Πάτρα, η Σαντορίνη και η Τήνος, δημοπράτησαν τις μονάδες διαχείρισης των αποβλήτων τους, ευχαριστούμε το ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Νοτίου αιγαίου για τη συνεργασία τους. Συνεχίζουμε με νέες δημοπρατήσεις υποδομών διαχείρισης αποβλήτων τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα γυρνά σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, η Ελλάδα διαχειρίζεται τα απόβλητά της με μέριμνα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
ΕΕ: Στις 30 Σεπτεμβρίου, έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας
Επόμενο Άρθρο
Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ