Κυριακή, 23 Αυγούστου 2026 | 6:26 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκκληση Λαγκάρντ για τη λήψη στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας

Εκκληση Λαγκάρντ για τη λήψη στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας

by EnergyUp 19 Μαρτίου, 2026
19 Μαρτίου, 2026

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέσα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης διατηρώντας ταυτόχρονα υγιή δημόσια οικονομικά.

Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ οποιαδήποτε δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ των τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Η ολοκλήρωση της ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Το ψηφιακό ευρώ θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία, την ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση της Ευρώπης, και θα προωθήσει την καινοτομία στις πληρωμές. Είναι συνεπώς απαραίτητο να υιοθετηθεί γρήγορα ο Κανονισμός για την καθιέρωση του ψηφιακού ευρώ. Απλοποίηση και εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την Ενιαία Αγορά της ΕΕ θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα.

Οσον αφορά στο εύρος των επιπτώσεων που θα έχει ο πόλεμος στην οικονομία της Ευρωζώνης θα εξαρτηθούν όχι μόνο από το πόσο θ΄αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας , αλλά και από το χρόνο που θα χρειαστεί στη συνέχεια να επανέλθουν αυτές στα πρό του πολέμου επίπεδα.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το ΑΕΠ αναμέενεται να αυξηθεί φέτος κατά 0,9% και κατά 1,3% το 2027 και 1,4% το 2028.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό η ΕΚΤ προβλέπει άνοδο του στο 2,6% φέτος για να επιστρέψει στο 2% το 2027 και στο 2,1% το 2028.

Στο δυσμενές σενάριο, η επίδραση στην οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται προσωρινή και μέρος των πληθωριστικών επιδράσεων αναιρείται, αντανακλώντας το παροδικό προφίλ των σοκ . Σύμφωνα με προσομοιώσεις του μοντέλου , η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψη-βάση το 2026 και περίπου 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη το 2027. Καθώς οι τιμές της ενέργειας και η αβεβαιότητα εξομαλύνονται, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανακτά μέρος των απωλειών και βρίσκεται 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την πρόβλεψη-βάση το 2028. Το σοκ ενέργειας είναι ο κύριος παράγοντας επιβράδυνσης, οδηγώντας ιδιαίτερα σε χαμηλότερη κατανάλωση.

Ο συνολικός πληθωρισμός είναι 0,9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος το 2026 λόγω υψηλότερων τιμών ενέργειας. Καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται αρκετά γρήγορα από υψηλά επίπεδα, ο συνολικός πληθωρισμός είναι 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος το 2027 αλλά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος το 2028, λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων που προκύπτουν από την ταχεία εξομάλυνση των τιμών ενέργειας μετά το 2026 σε αυτό το σενάριο.

Στο δυσμενέστερο σενάριο, οι τιμές της ενέργειας θεωρούνται ότι έχουν ισχυρότερη και μακρύτερη διάρκεια επίδραση και συνοδεύονται από επιδράσεις αυξημένης αβεβαιότητας. Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι 0,5 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη αντίστοιχα το 2026 και το 2027, με αρνητικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2026 (Διάγραμμα 14, πάνελ a). Ενώ το σοκ ενέργειας παραμένει ο κύριος παράγοντας, η αβεβαιότητα παίζει επίσης ρόλο και ενισχύει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός ξεφεύγει και είναι 1,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος το 2026 και παραμένει υψηλός, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την πρόβλεψη-βάση το 2027 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την πρόβλεψη-βάση το 2028. Οι επιδράσεις στον πληθωρισμό είναι ισχυρότερες από ό,τι στο δυσμενές σενάριο, κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα το 2027-28.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Κυριάκος Πιερρακάκης: Δεν είναι ώρα για δισταγμούς. Είναι ώρα για αποφάσεις
Επόμενο Άρθρο
Βουλή: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ΠΝΠ κατά της αθέμιτης κερδοσκοπίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού...

5 Αυγούστου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,48 δισ. στο α΄εξάμηνο...

15 Ιουλίου, 2026

politico: politico: Ο επικεφαλής του Eurogroup θέλει τα...

15 Ιουλίου, 2026

Οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων...

13 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ECOFIN: Η Ελλάδα στηρίζει την...

12 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: Η μεγαλύτερη τεχνολογική μεταβολή...

12 Ιουλίου, 2026

Τα δύο ορόσημα στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους

12 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ