Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2026 | 12:19 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Enterprize Energy: 10 δισ. δολαρίων υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Enterprize Energy: 10 δισ. δολαρίων υπεράκτιο αιολικό πάρκο

by EnergyUp 20 Μαΐου, 2022
20 Μαΐου, 2022

Γιγαντιαία επένδυση 10 δισ. δολαρίων προωθεί η εταιρεία Enterprize Energy για να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο πέραν των παραλίων της Ιρλανδίας, ώστε να παράγει ενέργεια για τις ανάγκες σταθμών πράσινου υδρογόνου.

Το πράσινο υδρογόνο το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρείται σήμερα με τα δεδομένα των στόχων δραστικής μείωσης στις εκπομπές αερίων ρύπων στο άμεσο μέλλον, μια καθαρή εναλλακτική στο φυσικό αέριο. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κλάδους της χαλυβουργίας και της παραγωγής χημικών, ενώ ενεργειακοί κολοσσοί, όπως είναι αυτοί της Equinor και της ΒΡ, στρέφονται σε αυτήν την τεχνολογία.

Η Ευρώπη, έχει δεσμευθεί πως θα είναι σε θέση να παράγει 6 γιγαβάτ από εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου έως το 2024, ενώ ο στόχος του 2030 είναι τα 40 γιγαβάτ.

Στην περίπτωση της Enterprize Energy, το αιολικό πάρκο, το οποίο θα κατασκευάσει πέραν των ακτών της Ιρλανδίας, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου και για κατανάλωση στη χώρα. Ειδάλλως, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μετατροπή του σε αμμωνία, που μπορεί να εξαχθεί, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιαν Χάτον, σε συνέντευξή του. «Θεωρούμε πως η Ευρώπη θα καταναλώνει πράσινο υδρογόνο και το γενικότερο μοντέλο μας έχει να κάνει με την ανάπτυξη παραγωγικών σταθμών σε τοποθεσίες τέτοιες όπως όσες διαθέτουν φυσικούς πόρους και το κόστος είναι το χαμηλότερο δυνατόν εκεί. Στη συνέχεια θα το διοχετεύουμε στην αγορά, συνεπώς και η Ιρλανδία αποτελεί για τη στρατηγική μας ένα βασικό κόμβο». Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η Enterprize δεν θα διεκδικήσει επιδοτήσεις για το έργο. Στόχος της, όπως τόνισε ο Ιαν Χάτον, είναι να εξεύρει πόρους διαμέσου χρηματοδότησης από τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, καθώς και από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Τις εργασίες θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις E1-H2 και Zenith Energy και η παραγωγή τοποθετείται το 2026.

Στο ιρλανδικό αιολικό πάρκο θα χρησιμοποιηθούν αρθρωτές ανεμογεννήτριες, καθώς και τεχνολογία βαθέων υδάτων όμοια με εκείνη την οποία ακολουθούν στις εργασίες ανίχνευσης οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και πλατφόρμες παραγωγής. Η σιγκαπουριανή Enterprize έχει υπογράψει συμφωνίες με την εταιρεία ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου Sapura Energy Berhad, αλλά και την προμηθεύτρια ανεμογεννητριών Offshore Design Engineering. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η Enterprize έχει αναλάβει και τη διεκπεραίωση της ανάπτυξης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Βιετνάμ, ενώ αναζητεί τυχόν ευκαιρίες και στη Βραζιλία. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ιαν Χάτον: «Το τελευταίο δωδεκάμηνο αναζητούσαμε τοποθεσίες όπου θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε σχέδια παραγωγής φθηνού υδρογόνου στην Ευρώπη και ενδεχομένως και στην Ιαπωνία». Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες των ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιφέρεια, ενέκρινε χθες κονδύλια 9,4 εκατ. στερλινών για την κατασκευή ηλεκτρολύτη πράσινου υδρογόνου από το επίγειο αιολικό πάρκο Γουάιτλι στη Σκωτία.

Πηγή: BLOOMBERG

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια
Επόμενο Άρθρο
ΕΛΠΕ: Ανθρώπινο δυναμικό για τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ