Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2026 | 8:38 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Έως 28 Αυγούστου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Έως 28 Αυγούστου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

by EnergyUp 23 Ιουλίου, 2020
23 Ιουλίου, 2020

Δόθηκε παράταση για έναν μήνα ακόμη, δηλαδή μέχρι και τις 28 Αυγούστου.

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπε για να διευκολυνθούν οι πολίτες και τα φοροτεχνικά γραφεία για την υποβολή τους.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ισχύει η καταβολή στου φόρου σε οκτώ δόσεις και αφού δόθηκε νέα παράταση θα γίνουν και οι αναγκαίες προσαρμογές για τις δόσεις.

Πιθανότατα να πληρωθούν δύο δόσεις μαζί τον Αύγουστο και να λήξουν οι πληρωμές έως τον Φεβρουάριο.

Εδώ και ημέρες οι φοροτεχνικοί ζητούσαν παράταση καθώς εκατομμύρια δηλώσεις δεν είχαν γίνει με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Οι διατάξεις

Το μέτωπο των δόσεων και των εκπτώσεων (2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης), ο διοικητής της ΑΑΔΕ με εγκύκλιό του κοινοποίησε χθες τις αλλαγές οι οποίες ισχύουν.

Η ΑΑΔΕ έχει προσαρμόσει ήδη το δοσολόγιο των πληρωμών φόρων εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες -από τρεις διμηνιαίες, μετά τη δημοσίευση των σχετικών διατάξεων στο ΦΕΚ (από τις 17 Ιουλίου) και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης εκπνέει στις 31 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Όσοι δεν υποβάλουν μέχρι το τέλος Ιουλίου τις δηλώσεις τους, αναμένεται να κληθούν να «σηκώσουν» μέσα στον Αύγουστο και τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Οι διατάξεις νόμου ορίζουν:

1. Νομικά πρόσωπα: Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αριθμ. Α.1156/2020 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

2. Φυσικά πρόσωπα: Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

3. Έκπτωση 2%: Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019 που έχουν υποβληθεί πριν από την 17/7/2020 (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νέων διατάξεων).

4. Αναδρομικά: Οι πιο πάνω διατάξεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και για την έκπτωση του 2% σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα καταλαμβάνουν και τις περιπτώσεις φορολογουμένων για τους οποίους ο φόρος βεβαιώθηκε μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης των διατάξεων του νόμου αυτού (17/7/2020). Επίσης, αν πριν τη δημοσίευση των ως άνω διατάξεων ο φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο έχει ήδη καταβάλει το συνολικό ποσό της οφειλής του, τότε για τις περιπτώσεις αυτές το ποσό της έκπτωσης θα συμψηφίζεται ή θα επιστρέφεται κατά περίπτωση.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η παρουσίαση της Ψηφιακής Σύνταξης, Ατλας
Επόμενο Άρθρο
Παραμένει ο σχεδιασμός για την τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης...

8 Ιουνίου, 2026

Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη...

8 Ιουνίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε...

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ