Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 | 3:39 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα

by EnergyUp 16 Μαΐου, 2023
16 Μαΐου, 2023

Κοντά σε συμφωνία στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται η Mytilineos, ανέφερε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy&Metals, Ευ. Μυτιληναίος σε συνέντευξη στο Bloomberg TV.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το πλαίσιο στη Β.Αμερική είναι πολύ ελκυστικό σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη το σύστημα είναι πιο γραφειοκρατικό και τα πράγματα κινούνται πιο αργά. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν και η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, στο τέλος η Βόρεια Αμερική θα προλάβει και θα προχωρήσει πιο γρήγορα», τόνισε. «Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης γενικά κοιτάζουν πολύ τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις πράγματα. Οι Βορειοαμερικανοί, όχι μόνο οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα σε ωθούν, στην πραγματικότητα επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον».


Αναλυτικά, η συνέντευξη: 

Επενδύετε δυναμικά στην πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη. Θα κάνατε το ίδιο και στη Βόρεια Αμερική;

Στην πραγματικότητα, επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε παρόντες σε 32 χώρες, με σημαντική παρουσία στην Αυστραλία, με σημαντική παρουσία στη Χιλή και μετά τον IRA και τα νέα μέτρα της καναδικής ενδιαφερόμαστε αρκετά για τη Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα .

Αυτό σημαίνει ότι υπογράφετε συμφωνία ή μιλάτε με επενδυτές;

Είμαστε κοντά.

Είστε κοντά σε τι από τα δύο; Σε μια συμφωνία;

Σε μια συμφωνία.

Είστε κοντά σε μια συμφωνία, κάπου στη Βόρεια Αμερική. Αυτό οφείλεται στον IRA; Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για τις συνθήκες/ τους όρους της συμφωνίας; Τι λέτε;

Κοιτάξτε, ο IRA είναι ένα πολύ καλό σύνολο μέτρων. Πολύ ρεαλιστικό και πολύ καλό για επιχειρήσεις. Τα καναδικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι επίσης πολύ ελκυστικό για μια ευρωπαϊκή επιχείρηση. Στην Ευρώπη, δυστυχώς, τα πράγματα κινούνται πιο αργά, το σύστημα είναι πιο γραφειοκρατικό, είναι 27-28 χώρες που πρέπει να συμφωνήσουν, 27-28 κοινοβούλια που πρέπει να συμφωνήσουν, και αυτό απαιτεί χρόνο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν και η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, στο τέλος η Βόρεια Αμερική θα προλάβει και θα προχωρήσει πιο γρήγορα.

Είναι ενδιαφέρον! Συνεχίζετε να μιλάτε για τη Βόρεια Αμερική, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είμαστε σε πόλεμο επιδοτήσεων; Αυτό περιγράφετε; Αυτό που προσφέρουν οι Αμερικανοί, αυτό που προσφέρουν οι Καναδοί είναι λίγο καλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, οπότε πηγαίνετε εκεί που είναι οι επιδοτήσεις;  Έτσι θα έπρεπε να το σκεφτόμαστε αυτό;

Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης γενικά κοιτάζουν πολύ τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις πράγματα. Οι Βορειοαμερικανοί, όχι μόνο οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα σε ωθούν, στην πραγματικότητα επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον.

Επειδή η Βόρεια Αμερική δεν μπορεί να έχει το καρότο και το μαστίγιο, είναι δύσκολο για τα καρότα στην Ευρώπη. Εντάξει, λοιπόν, σε αυτό το σημείο ασχολείστε με το αλουμίνιο και ασχολείστε και με την πράσινη ενέργεια, αυτό κάνει η MYTILINEOS. Ενδιαφέρεστε για ευκαιρίες όπου κάνετε απανθρακοποίηση τομέων, όπως εργοστάσια αλουμινίου ή διυλιστήρια ή για νέα τεχνολογία και νέα ζητήματα, όπως πράσινο υδρογόνο ή διαφορετικούς τύπους υποδομών;

Και τα δυο. Κάποιοι με ρωτούν γιατί μέταλλα και ενέργεια; Βασικά, καθαρή ενέργεια. Είναι μια πολύ απλή απάντηση, πολύ πιο απλή από ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Τα μέταλλα στο μέλλον, θα πρέπει να είναι «πράσινα», αλλιώς θα παύσουν να υπάρχουν. Έτσι, για να προχωρήσουμε στον κλάδο μεταλλουργίας, πρέπει να είμαστε πολύ πράσινοι στην ενέργεια. Η μεταλλουργική δραστηριότητά μας πηγαίνει εξαιρετικά στο ζήτημα της ενέργειας γιατί έχει την υποστήριξη του Κλάδου Ενέργειας της εταιρείας. Και όταν λέω ενέργεια, ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν εννοώ μόνο ηλιακή ή αιολική. Είναι μια ολόκληρη σειρά παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν για την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών πραγμάτων. Αυτά τώρα τίθενται όλο και περισσότερα στο τραπέζι, ο κόσμος τα «τιμολογεί». Επειδή μιλάμε εδώ και χρόνια για την πράσινη μετάβαση, δεν λέμε στον κόσμο τι σημαίνει αυτό από άποψη χρημάτων, από άποψη χρόνου, από άποψη χαμένων εσόδων μερικές φορές και ούτω καθεξής.

Πώς φαίνεται η Ευρώπη στο μέλλον; Η Ευρώπη δεν έχει προστατεύσει σε πολλές περιπτώσεις τις εταιρείες ενεργοβόρες εταιρείες/βιομηχανίες που ζούσαν προηγουμένως εκεί. Με αποτέλεσμα, όλες αυτές οι εταιρείες/βιομηχανίες να φύγουν. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι έχουμε δει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη; Αναφέρομαι συνέχεια σε αυτό. Παρακολουθούμε τις τιμές του φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και είναι πολύ, πολύ χαμηλότερες από ό,τι σκεφτόμασταν πριν από 2 ή 3 εβδομάδες. Πιστεύετε ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι εντάξει;

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια για λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς και γνωρίζετε πολύ καλά. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Αμερική έχουν πολύ φθηνή ενέργεια, πιθανώς 20% ή 30% του κόστους της ευρωπαϊκής ενέργειας και τώρα που είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι ήταν πέρυσι. Η Κίνα παράγει το 70% ή το 80% της ενέργειάς της από άνθρακα χωρίς να πληρώνει κανένα πρόστιμο, όπως κάνουμε εμείς στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει πολύ υψηλά πρόστιμα για το CO2 και ως εκ τούτου έχει μεγάλο μειονέκτημα στην ενέργεια. Πώς μπορούμε να το αναπληρώσουμε αυτό; Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε μία «πηγή», όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε ολόκληρη την ευρωπαϊκή σκηνή σε νέους προμηθευτές, όπως τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία και άλλους. Αλλά θα πάρει χρόνο και μέχρι να φτάσουμε εκεί, η κατάσταση μπορεί να είναι πάλι άσχημη και δύσκολη μερικές φορές.

Ποιος θα κερδίσει τις ελληνικές εκλογές;

Μιλήσαμε και την προηγούμενη φορά για τις εκλογές, το 2016. Επικρατεί μια πολύ, πολύ διαφορετική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι μια συμπαγής δυτική δημοκρατία, έχει σαφή προσανατολισμό προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν είναι Τουρκία. Είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Όταν γίνονται εκλογές όποιος και να κερδίσει, είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπως στις παλιές δημοκρατίες.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Produce e-Green-Ενίσχυση επενδύσεων δημιουργίας βιομηχανικών μονάδων «πράσινης» ανάπτυξης
Επόμενο Άρθρο
Οι ασφαλιστικές προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ