Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2026 | 7:05 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Επτά νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για Αττική και Θεσσαλονίκη

Επτά νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για Αττική και Θεσσαλονίκη

by EnergyUp 4 Απριλίου, 2024
4 Απριλίου, 2024

Νίκος Ταγαράς: Βάζουμε τάξη στον χώρο με μεθοδικότητα και ταχύτητα– Επιλύουμε εκκρεμότητες δεκαετιών

Επτά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτικήστους Δήμους και τις Δημοτικές Ενότητες όπου θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, με γνώμονα, τον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την προστασία της ιδιοκτησίας της Πολιτείας και των πολιτών.  

Τα επτά νέα ΓΠΣ που υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, είναι τα εξής:

1. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ν. Θεσσαλονίκης) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

2. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών (Ν. Θεσσαλονίκης) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

3. Η Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου (Ν. Θεσσαλονίκης) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

4. Η Έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χωρικής ΥποενότηταςΚοιλάδας Ωρωπού (Δ.Κ. Νέων Παλατίων, Δ.Κ. Σκάλας Ωρωπού, Δ.Ε. Συκαμίνου, Χαλκουτσίου και Τ.Κ. Ωρωπού) του Δήμου Ωρωπού (Ν. Αττικής) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

5. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Λυκόβρυσης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης (Ν. Αττικής) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

6. Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Λαυρεωτικής και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

7. Η Έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής (Ν. Αττικής) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με πράξεις αποδεικνύουμε ότι ως σταθεροί αρωγοί της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στον χώρο στους Δήμους όλης της Επικράτειας, επιλύοντας ταυτόχρονα εκκρεμότητες δεκαετιών.

Είμαι ευτυχής που η Θεσσαλονίκη, η Δημοτική Ενότητα Πεύκων του Δήμου Νεάπολης –Συκεών, η Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου, η Κοιλάδα Ωρωπού, η Δημοτική Ενότητα Λυκόβρυσης, η Δημοτική Ενότητα Λαυρεωτικής και η Δημοτική Ενότητα Αγίου Κωνσταντίνου στη Λαυρεωτική, αποκτούν σύγχρονο, πολεοδομικό σχεδιασμό.

Το “Α” της Ανάπτυξης προϋποθέτει τον αντίστοιχο σχεδιασμό για κάθε μικρό ή μεγάλο,δημόσιο ή ιδιωτικό έργο. Ο πολεοδομικός – χωροταξικός σχεδιασμός, θεσπίζοντας κανόνες και περιορισμούς, αποτελεί το εκ των ουκ άνευ συστατικό. Είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την Ανάπτυξη.

Ας σημειωθεί ότι οι αναθεωρήσεις, εγκρίσεις και τροποποιήσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο παρελθόν έχρηζαν πολυετούς διαδικασίας –σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις δύο δεκαετίες. Πλέον στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρούν με υψηλή ταχύτητα, μεθοδικότητα, προγραμματισμό και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό για όλη τη χώρα».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,σημειώσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα, καθώς μετά από πολλά χρόνια οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Νέαπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης αποκτούν επιτέλους νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των περιοχών τους και προωθούν, παράλληλα, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των τριών αυτών δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη, για τη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας στην Κεντρική Μακεδονία».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε: «Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης και ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών, εκσυγχρονίζοντας το ισχύον πλαίσιο χρήσεων γης. Κοιτάμε την επόμενη ημέρα με περισσότερη αισιοδοξία, καθώς τίθενται οι βάσεις για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ένα περιφερειακό μητροπολιτικό κέντρο, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Οικονομία, στον Πολιτισμό, στην Εκπαίδευση, στο Εμπόριο, στον Τουρισμό, με όρους βιώσιμης και αειφόρου Ανάπτυξης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου, το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλους όσους συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη το κορυφαίο αυτό εγχείρημα που “ξεκλειδώνει” την πόρτα του αύριο!».

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Παντελής Τσακίρης, επισήμανε: «Με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Ωραιοκάστρου ο Δήμος Ωραιοκάστρου εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Η γη αποκτά πρόσθετη αξία και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον, πολίτες, μηχανικοί, δικηγόροι, επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχουν γνώση των χρήσεων γης και έτσι η γη θα αξιοποιείται με γνώμονα την ανάπτυξη και την προστασία του Περιβάλλοντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέδραμαν για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τα στελέχη της δημοτικής αρχής, τους υπαλλήλους μας, την ηγεσία του ΥΠΕΝ και κυρίως τον Υφυπουργό, Νίκο Ταγαρά, για την προσπάθεια που κατέβαλε και την συνεχή επικοινωνία που είχαμε. Σε κάθε βήμα που κάναμε ήταν δίπλα μας, αντιλαμβανόμενος την αναπτυξιακή στόχευση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η συμβολή του υπήρξε άμεση και καθοριστική για την ευόδωση ενός χρόνιου θέματος που ταλάνιζε τον Δήμο μας».

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Μάριος Ψυχάλης, υπογράμμισε: «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λυκόβρυσης. Η έγκρισή του δημιουργεί τις δυνατότητες για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πρασίνου, ενώ προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο, όπως το Δάσος Κάσδαγλη και το ρέμα της Πύρνας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά για το ενδιαφέρον που έδειξε και το χρόνο που αφιέρωσε για να εγκριθεί η αναθεώρηση του ΓΠΣ. Επίσης, ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για το ΓΠΣ όπως στελέχη του Δήμου, επιστήμονες και οι προηγούμενες Δημοτικέςς Αρχές».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιώργος Γιασημάκης, ανέφερε: «Θέλω πρωτίστως να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκο Ταγαρά, που με τις άοκνες προσπάθειες του ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό που αποτελούσε όνειρο και στόχο για τους κατοίκους του δήμου Ωρωπού εδώ και δεκαετίες. Συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια να μπει τάξη στα ζητήματα που αφορούν στον Χωρικό και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη του Δήμου Ωρωπού ανοίγοντας δρόμους στην Ανάπτυξη του τόπου μας. Από σήμερα ο δημότης, ο πολίτης, γνωρίζει που χτίζει, ποιες περιοχές αποτελούν τις περιοχές επέκτασης των σχεδίων πόλης, στον Κάλαμο, στους Αγ. Αποστόλους, στα Νέα Παλάτια, στη Σκάλα Ωρωπού, στον Ωρωπό, στο Συκάμινο, στο Χαλκούτσι ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετούνται και οι περιοχές για την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή παραγωγή. Προστατεύονται τα δάση και οι παραρεμάτιες περιοχές για την αντιπλημμυρική προστασία. Σήμερα ξημέρωσε μια νέα ημέρα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου Ωρωπού».

Tα σχετικά ΦΕΚ στο εξής link: https://we.tl/t-ileodWawo8

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η Μεγάλη Μετάβαση το κύριο θέμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Επόμενο Άρθρο
Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ