Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2026 | 12:47 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Έξι στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ.ευρώ

Έξι στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ.ευρώ

by EnergyUp 16 Δεκεμβρίου, 2019
16 Δεκεμβρίου, 2019

Έξι στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων κατά την πρώτη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.κ. Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Χ. Θεοχάρης, Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννης.

Τα έξι επενδυτικά έργα που εγκρίθηκαν, προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και είναι τα εξής:

– Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, της εταιρείας «Νοβάλ Πρόπερτυ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία» (oμίλου Βιοχάλκο), συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.

– «COSTA NOPIA» της εταιρείας «Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του oμίλου Εταιρειών Λεπτός, συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ. Η επένδυση της Costa Noria περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1130 στρ., στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου που βρίσκεται στο νομό Χανίων. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει 2 ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο golf.

– «Cape Tholos» της Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε με το διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.», του ομίλου Μεταξά, συνολικού προϋπολοσιμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο σε συνολική έκταση 1.400 στρ. στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και 2 ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικού καταφυγίου.

– Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW των εταιρειών East PV Α.Ε. και Notias S.A. εταιρίες του Γαλλικού oμίλου Total Eren S.A.. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 172 εκ ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

– Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 284 MW της εταιρείας «Consortium Solar Power Systems S.A.», συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

– Επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στην Μεταμόρφωση Αττικής της εταιρείας Panita Ltd, συνολικού ύψους 93,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο, που θα εγκατασταθεί στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Διυπουργικής Επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Εγκρίναμε επενδυτικά σχέδια στρατηγικών επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ και του τουρισμού άνω των 1 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε «όταν λέμε επενδύσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το εννοούμε. Απόδειξη είναι οι σημερινές αποφάσεις». Ειδικότερα αναφερόμενος στις στρατηγικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «έως το 2030 θέλουμε το 35% της κάλυψης της χώρας να γίνεται μέσω ΑΠΕ». «Υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο ίδιος.

Με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη να σημειώνει ότι «οι τουριστικές επενδύσεις έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας». Τόνισε δε ότι θα δημιουργηθούν κοντά στις 2.000 θέσεις εργασίας, κάτι που σημαίνει, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, «ότι οι επενδύσεις που έρχονται με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο».

Ο κ. Κ. Φραγκογιάννης στη δήλωσή του έκανε λόγο για «νέες στρατηγικές επενδύσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece σε απόλυτο συντονισμό με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Τουρισμού».

Εξάλλου, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί ο τελικός πίνακας των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο για το 2019. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για 119 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. «Σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίνει επενδύσεις συνολικού ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 1,95 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η ΔΕΗ σε νέα εποχή, επενδύσεις στις ΑΠΕ, ψηφιοποίηση δικτύων,Καμία απόλυση, ούτε αύξηση στα τιμολόγια
Επόμενο Άρθρο
Κωστής Χατζηδάκης:Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού...

5 Αυγούστου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ