Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2026 | 4:55 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η Αλεξάνδρα Σδούκου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

by EnergyUp 4 Μαρτίου, 2024
4 Μαρτίου, 2024


Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετέχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα, 4 Μαρτίου  2024

Αλεξάνδρα Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου – Απαραίτητη η θέσπιση μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και η στήριξη του ευρωπαϊκού κλάδου φωτοβολταϊκών

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου,συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, στις Βρυξέλλες και ενέκρινε τη σύσταση του Συμβουλίου για να συνεχιστούν τα  συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

Σε παρέμβασή της, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αποτελεί το μέσο για τη σταθερότητα των τιμών κι όχι αυτοσκοπό, ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως ανέφερε: «Αν και στηρίζουμε τη σύσταση του Συμβουλίου, η μείωση της ζήτησης δεν μπορεί να αποτελεί ξεχωριστό στόχο, ενώ η ανταγωνιστικότητα και η επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσουν, μαζί φυσικά με την απαλλαγή από τον άνθρακα, τις νέες κορυφαίες προτεραιότητές μας».

Η κυρία Σδούκου έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε το ζήτημα των ευέλικτων ενεργειακών πόρων ως βασικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Η Υφυπουργόςτόνισε ότι η ευελιξία δεν αποτέλεσε προτεραιότητα της Πράσινης Συμφωνίας στο βαθμό που θα έπρεπε, και ότι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρισμού θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, παράλληλα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η κυρία Σδούκου επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ευελιξίας έχει καταλάβει κεντρικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο και αυτό αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπου προβλέπονται ευέλικτοι πόροι, όπως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και συστήματα απόκρισης ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εγκριθεί πλαίσια στήριξης αφενός για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο εγκατεστημένη ισχύ 3,1 GW ως το 2030, αφετέρου για συστήματα ΑΠΕ, πουσυνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πίσω από τον μετρητή.

Επίσης, η κυρία Σδούκου έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και όχι μέσω πλαισίων κρατικής ενίσχυσης και τόνισε την αναγκαιότητα οι επενδύσεις σε συστήματα που προσφέρουν αυτή την ευελιξία, χωρίς κάποιο διαχωρισμό στην τεχνολογία, να είναι βιώσιμες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας των Υπουργών, το Συμβούλιο συζήτησε για την κατάσταση του τομέα των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, με συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας (Solar Power Europe και European SolarManufacturing Council). Η Υφυπουργός στην παρέμβασή της κάλεσε το Συμβούλιο να βοηθήσει τον τομέα να καταστεί ανταγωνιστικός και να διασφαλίσει, με καθαρές πολιτικές και στέρεα μέτρα, ότι η πράσινη μετάβαση της ΕΕ δεν θα τεθεί σε κίνδυνοαπό ενδεχόμενη διατάραξη της αλυσίδας αξίας στα μέρη εκείνα των τεχνολογιών ΑΠΕ που παράγονται κυρίως, ή και σχεδόν αποκλειστικά, από τρίτα κράτη. Όπως τόνισε η κυρία Σδούκου: «Η Ελλάδα στηρίζει την προώθηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας φωτοβολταϊκών, ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο η πρόσβαση σε εξοπλισμό κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση, να θωρακιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ αλλά, ταυτόχρονα, και η ανάπτυξη και η ευημερία».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία
Επόμενο Άρθρο
Αλεξάνδρα Σδούκου: Στηρίζουμε την αύξηση της δυναμικότητας των αγωγών TAP και IGB

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ