Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2026 | 10:05 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η ΔΕΗ σε τροχιά ανασχεδιασμού, μετεξέλιξη σε μία μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία

Η ΔΕΗ σε τροχιά ανασχεδιασμού, μετεξέλιξη σε μία μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία

by EnergyUp 30 Νοεμβρίου, 2019
30 Νοεμβρίου, 2019

Μειωμένες σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018 ήταν οι ζημιές που κατέγραψε η ΔΕΗ το εννεάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι ζημίες μετά από φόρους του εννεαμήνου 2019 ανήλθαν σε 353,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 574,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2018. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε σε 3.608,1 εκατ. ευρώ έναντι 3.488,9 εκατ. ευρώ.

 

Η αρνητική εικόνα οφείλεται στη συνέχιση της επιβάρυνσης λόγω των αυξημένων τιμών CO2 αλλά και των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντιστροφή της τάσης τα επόμενα τρίμηνα ως αποτέλεσμα των μελετών που εληφθησαν από την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο (αύξηση τιμολογίων, επιστροφή ΥΚΩ κατάργηση ΝΟΜΕ) και του εκσυγχρονισμού της εταιρείας μέσω του νερού επιχειρησιακού της σχεδίου που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:

 

«Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2019 συνεχίστηκε η αρνητική επιβάρυνση από τις αυξημένες δαπάνες ενεργειακού ισοζυγίου τόσο λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων, Οριακής Τιμής Συστήματος και δικαιωμάτων CO2 όσο και λόγω των αυξημένων αναγκών για αγορές ενέργειας και παραγωγή από φυσικό αέριο στο γ’ τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής. Επιπρόσθετα, συνεχίστηκε η αρνητική επίδραση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς παρά την κατάργησή τους, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη στην παράδοση μέχρι τον Αύγουστο του 2020 των σχετικών ποσοτήτων που έχουν δημοπρατηθεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η θετική επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας από τα μέτρα που αποφασίσαμε την 1.9.2019, ενώ ήδη νομοθετήθηκε η απόδοση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητα της Εταιρείας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή ενισχύει τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.

 

Η ΔΕΗ πλέον αλλάζει

 

Σήμερα έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάταξης και εκσυγχρονισμού της εταιρείας ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις σύγχρονες προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας. Να γίνει ξανά υγιής!

 

Στο νέο Business Plan, το οποίο καταρτίζεται και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, η ΔΕΗ θα παρουσιάσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

– Η επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και η προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.

– Ο εκσυγχρονισμός της Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.

– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία.

 

Οι στρατηγικές αυτές προτεραιότητες εκτιμούμε ότι θα συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μία μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία, που θα λειτουργεί προς όφελος τόσο των μετόχων, όσο και των καταναλωτών».

 

Βασικά λειτουργικά μεγέθη

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, το εννεάμηνο 2019 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,1% ενώ η αύξηση της συνολικής ζήτησης, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές, περιορίσθηκε σε 1,1% λόγω μείωσης των εξαγωγών των Τρίτων από το β’ τρίμηνο του έτους και μετά. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε συνέχεια απόφασης της ΡΑΕ που έθεσε περιορισμούς ως προς την εξαγωγή προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, με αποτέλεσμα και οι ποσότητες ΝΟΜΕ που απορροφήθηκαν να περιοριστούν από το β’ τρίμηνο και μετά, γεγονός που καταδεικνύει ότι σημαντικό μέρος των ποσοτήτων ΝΟΜΕ χρησιμοποιούνταν για εξαγωγές αντί για το άνοιγμα της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 76,1% από 82,3% το εννεάμηνο του 2018 και αντίστοιχα οι πωλήσεις της ΔΕΗ σε GWh μειώθηκαν κατά 5,2%. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 71,8% τον Σεπτέμβριο του 2019 από 79,4% τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 96,9% στην Υψηλή Τάση, 45,6% στη Μέση Τάση και 77% στη Χαμηλή Τάση, έναντι 97,9%, 60,5% και 83,6% τον Σεπτέμβριο του 2018 αντίστοιχα.

 

Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 47,2% της συνολικής ζήτησης στη χώρα (43,4% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το εννεάμηνο του 2018 ήταν 54,3% (51,2% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

 

Η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μειωμένη κατά 13,3% στις 20.364 GWh έναντι 23.482 GWh πέρυσι. Η μείωση αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες κατά 27,9% ή 3.081 GWh και από υδροηλεκτρικές μονάδες κατά 37,1% ή 1.585 GWh. Αντίθετα, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 35,5%, ή 1.544 GWh. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες (1.975 GWh) σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο 2019 λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες ακόμα πιο ακριβές σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου.

 

Ο κύκλος εργασιών, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, αυξήθηκε το εννεάμηνο 2019 κατά 119,3 εκατ. ευρώ ή 3,4%, κυρίως λόγω:

– αύξησης της ζήτησης από το υφιστάμενο πελατολόγιο,

– αύξησης των εσόδων από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και των εσόδων από τέλη χρήσης Δικτύου Διανομής που εισπράττονται από Τρίτους Προμηθευτές

– μερικής ανάκτησης των δαπανών CO2 από τα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης,

– μείωσης της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% με ισχύ από 1.4.2019 και σε 5% από 1.9.2019.

Οι λειτουργικές δαπάνες όμως επιδεινώθηκαν κατά 12,2% ή 381,5 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου κατά 547,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως :

– στην υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας λόγω της αυξημένης Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 14,8% και στο μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας

– στην αύξηση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής τους,

– στην αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και αύξησης της τιμής κατά 6,4% και

– στην επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

 

Αντίθετα, θετική επίδραση στις λειτουργικές δαπάνες είχε η μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, των λοιπών δαπανών και των προβλέψεων για εκκρεμοδικίες.

 

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) – προσαρμοσμένα για την επίπτωση του ΕΛΑΠΕ, την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού και την εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών-συρρικνώθηκαν κατά 73% σε 96,9 εκατ. Ευρώ έναντι 359,2εκατ. ευρώ πέρυσι.

 

Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα προ φόρων του εννεαμήνου 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 451,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 215,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2018.

 

Οι συνολικές επενδύσεις το εννεάμηνο 2019 ανήλθαν σε 508,8 εκατ. ευρώ έναντι 528,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2018.

 

Το καθαρό χρέος στις 30.9.2019 ήταν 3.906,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 214,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31.12.2018. Η ΔΕΗ εξετάζει τις πιθανές εναλλακτικές σε σχέση με την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Βουτιά έκαναν οι τιμές του πετρελαίου
Επόμενο Άρθρο
Τα Ελληνικά νησιά, θα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΟΟΣΑ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη έργο-κλειδί για την...

9 Μαρτίου, 2026

Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,51 δισ. ευρώ τον...

16 Φεβρουαρίου, 2026

Νέα εποχή ανοίγει σήμερα για τις έρευνες υδρογονανθράκων...

16 Φεβρουαρίου, 2026

Jarred Agen: Συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο θα...

15 Φεβρουαρίου, 2026

H ίδρυση της Green Industrial Grids Association επιταχύνει...

15 Φεβρουαρίου, 2026

Τη Δευτέρα Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι...

15 Φεβρουαρίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Παρεμβάσεις 1,039 εκατ. ευρώ για τη...

15 Φεβρουαρίου, 2026

Σε άνθιση η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων –...

15 Φεβρουαρίου, 2026

Τραμπ: Τα μέλη του «Συμβουλίου Ειρήνης» έχουν δεσμευτεί...

15 Φεβρουαρίου, 2026

NEWSROOM

  • Ο ΟΟΣΑ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη έργο-κλειδί για την ενεργειακή διασύνδεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    9 Μαρτίου, 2026
  •   “Team AEGEAN”: Εθελοντές-εργαζόμενοι της AEGEANγιόρτασαν την αγάπη… διαφορετικά, με δενδροφύτευση στον Υμηττό

    20 Φεβρουαρίου, 2026
  • Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,51 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

    16 Φεβρουαρίου, 2026
  • Νέα εποχή ανοίγει σήμερα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

    16 Φεβρουαρίου, 2026
  • Jarred Agen: Συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο θα διοργανωθεί στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • H ίδρυση της Green Industrial Grids Association επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  •  Σε τροχιά ανάκαμψης εισέρχεται η Διώρυγα του Σουέζ -Αμερικανική οδηγία για Περσικό Κόλπο και Στενά του Ορμούζ

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Τη Δευτέρα Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι υπογραφές για τη συμφωνία με Chevron-Helleniq Energy

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Impact Monitor 2025: Τι ζητούν σήμερα οι Έλληνες από τις επιχειρήσεις

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Παρεμβάσεις 1,039 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την προστασία του Περιβάλλοντος στο Δήμο Βοΐου

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Σε άνθιση η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων – Τα πλεονεκτήματα και πώς μπορούν να ωφεληθούν οι επενδυτές

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Τραμπ: Τα μέλη του «Συμβουλίου Ειρήνης» έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν περισσότερα από 5 δισ. δολάρια για τη Γάζα

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • ΑΔΜΗΕ: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές και την αγορά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    15 Φεβρουαρίου, 2026
  • Τη Δευτέρα η υπογραφή των συμβάσεων Chevron-Helleniq Energy

    15 Φεβρουαρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ο ΟΟΣΑ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη έργο-κλειδί για την ενεργειακή διασύνδεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    9 Μαρτίου, 2026
  •   “Team AEGEAN”: Εθελοντές-εργαζόμενοι της AEGEANγιόρτασαν την αγάπη… διαφορετικά, με δενδροφύτευση στον Υμηττό

    20 Φεβρουαρίου, 2026
  • Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,51 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

    16 Φεβρουαρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ