Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 | 12:49 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η Έκθεση Εθελοντικής Αξιολόγησης της Ελλάδας 2022 ως προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Έκθεση Εθελοντικής Αξιολόγησης της Ελλάδας 2022 ως προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

by EnergyUp 21 Μαΐου, 2022
21 Μαΐου, 2022

Αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr., από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, η Έκθεση Εθελοντικής Αξιολόγησης της Ελλάδας 2022 ως προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί προσεχώς στον ΟΗΕ για εξέταση. Είναι η δεύτερη Έκθεση για τη χώρα αλλά η πρώτη που αναρτάται για δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), μέρος της Ατζέντας 2030 -όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Κυβέρνησης- υιοθετήθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2015, αποτελούν, δε, πρόσκληση και αυτοδέσμευση των χωρών για έναν νέο τρόπο συμβίωσης και κατοίκησης του πλανήτη. Με χρονικό ορόσημο επίτευξης το 2030, προτάσσουν την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας. Φέτος, όμως, θα έχει βαρύτητα στη συζήτηση η ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία του κορονοϊού και οι τρόποι δημιουργίας νέων μοντέλων συνύπαρξης, όχι απλώς επιστροφής σε μη επιτυχημένα προηγούμενα.

Το Σχέδιο Έκθεσης, που συνέθεσε ομάδα εργασίας υπό τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, είναι κυρίως απολογιστικό και περιγράφει τις σημαντικότερες επιλογές της Ελλάδας -από το 2018, έτος κατάθεσης της 1ης Έκθεσης έως και το 2021- για ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Ταυτόχρονα, και μία από τις καινοτομίες της έκθεσης, είναι η σαφής αποτύπωση πολιτικών με εξασφαλισμένους πόρους από το 2022 και μετά, για την υλοποίηση των Στόχων.

«Η διαβούλευση επέχει κεντρικό ρόλο στην Έκθεση του 2022, καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφής στις σύγχρονες κυβερνήσεις η διαπίστωση ότι για την επίτευξη των Στόχων δεν αρκεί μια σειρά μέτρων πολιτικής αλλά απαιτείται η κινητοποίηση όλων των πόρων της κοινωνίας», σημειώνεται, επίσης, και προστίθεται μία νέα διάσταση της φετινής Έκθεσης, που είναι η ενσωμάτωση σε αυτήν της οπτικής των μεγαλύτερων κοινωνικών εταίρων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. «Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική τόσο τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών στην Έκθεση όσο και την ενημέρωσή τους για τους ΣΒΑ και τις κοινωνικές διαδικασίες που τους αφορούν», τονίζεται.

Επιπλέον, η κατάρτιση της Έκθεσης «δεν αποσκοπεί στην εξιδανίκευση της εικόνας μιας χώρας αλλά συνιστά άσκηση αποτύπωσης και διερεύνησης τόσο των δυνατών σημείων της όσο και των αδύναμων που χρήζουν προσοχής. Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι η παρούσα Έκθεση φανερώνει ότι η Ελλάδα διαγράφει πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλούς δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης να σημειώνουν είτε μεγάλη είτε μικρή αλλά σταθερή πρόοδο, ενίοτε και καλύτερα από πολλές χώρες της ΕΕ».

Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφονται, και στο Δελτίο Τύπου, είναι, σε κοινωνικούς δείκτες:

«*Η πτωτική πορεία της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (μειώθηκε στο 17,7% το 2020, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών).

*Η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα (στο 5,23% το 2020, το χαμηλότερο από το 2010).

*Η μείωση του ποσοστού διαβιούντων σε ακατάλληλα σπίτια -ακόμα και εντός της κρίσης (από 17,1% το 2010 μειώθηκε σε 12,5% το 2020).

*Ο δραστικός περιορισμός της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης (από 13,5% το 2010 το ποσοστό των ανθρώπων 18-24 ετών που εγκαταλείπει πρόωρα εκπαίδευση και κατάρτιση μειώθηκε σε 3,8% το 2020, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

*Ο υπερτριπλασιασμός της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις μελών ΔΣ (από 6,2% το 2010 ανήλθε σε 19,6% το 2021) και σε διευθυντικές θέσεις (από 7,9% το 2012 ανήλθε το ποσοστό σε 20,2% το 2021).

*Η αισθητή μείωση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών (μεταξύ 2010-2018 μειώθηκε από 15% σε 10,4%).

*Η σημαντική μείωση στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί σε 10 έτη (από 1.258 το έτος 2010 μειώθηκαν σε 688 το 2019)».

Στον τομέα του περιβάλλοντος η Ελλάδα έχει επιτύχει:

«*Υπερδιπλασιασμό του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας -μετακινήσεις, ηλεκτρισμό και ψύξη-θέρμανση (από 10,1% το 2010 ανήλθε σε 21,7% το 2020).

*Συνολική μείωση στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.

*Σημαντικό περιορισμό στην ένταση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ενέργειας που καταναλώνεται.

*Αύξηση των υλικών που περνούν στην κυκλική οικονομία και παρουσιάζει

*μικρή αλλά σταθερή πτώση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σωματιδίων μεταξύ 2010-2019».

Στην Έκθεση αναφέρονται και διαχρονικά ζητούμενα σε σχέση με τους ΣΒΑ, πολλά υφιστάμενα και προ της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, «καταγράφονται τα μέτρα πολιτικής που χρήζουν ενίσχυσης ή και αναθεώρησης όπως οι πολύ χαμηλοί δείκτες δημογραφικής ανανέωσης του πληθυσμού, η υψηλή ανεργία των γυναικών και των νέων, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας που κατέστη σαφής με την πανδημία, η ανάγκη επιτάχυνσης της ανταπόκρισης της Δικαιοσύνης στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και η διαχρονικά αργή διευθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με βιώσιμο τρόπο».

Συμπερασματικά, «η κυβέρνηση έχει καταγράψει τις επίμονες συστημικές προκλήσεις και ανταποκρίνεται με στοχευμένα εθνικά σχέδια δράσης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, όπως είναι το εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, η αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, η στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας γυναικών και νέων και η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της διαχείρισης απορριμμάτων».

H έκθεση βρίσκεται αναρτημένη στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypep/?p=791 και θα παραμείνει εκεί έως τις 26 Μαΐου 2022, στις 21:00.

Η έκθεση έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypep/?p=791 



Facebook0Tweet0Pin0
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η Ελλάδα, «Κλειδί» για την ολική απεξάρτηση της Ν.Α. Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Επόμενο Άρθρο
Ευελιξία, ταχύτητα και βιωσιμότητα με ολοκληρωμένο ψηφιακό δίδυμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Σκρέκας: Καταργούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής

29 Ιουνίου, 2022

Γιωργος Στάσσης: Νέα τιμολογιακή πολιτική ΔΕΗ και μέτρα...

29 Ιουνίου, 2022

Χρ. Σταϊκούρας: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση επενδύσεων...

29 Ιουνίου, 2022

Βουλή:Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

29 Ιουνίου, 2022

ΕΕ: Αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τέλος από...

29 Ιουνίου, 2022

Συζητήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, «σε εξαιρετικό κλίμα», με Μπάιντεν,...

29 Ιουνίου, 2022

Συνάντηση Μπάιντεν-Σάντσεθ – Συμφώνησαν να εργαστούν για την...

28 Ιουνίου, 2022

Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα

28 Ιουνίου, 2022

Επίσκεψη κλιμακίου ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία για την...

28 Ιουνίου, 2022

NEWSROOM

  • Κώστας Σκρέκας: Καταργούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής

    29 Ιουνίου, 2022
  • Γιωργος Στάσσης: Νέα τιμολογιακή πολιτική ΔΕΗ και μέτρα για ενεργειακή επάρκεια

    29 Ιουνίου, 2022
  • Χρ. Σταϊκούρας: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών το 2021-2023

    29 Ιουνίου, 2022
  • Βουλή:Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    29 Ιουνίου, 2022
  • ΕΕ: Αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης τέλος από το 2035

    29 Ιουνίου, 2022
  • Συζητήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, «σε εξαιρετικό κλίμα», με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν και άλλους ξένους ηγέτες

    29 Ιουνίου, 2022
  • Συνάντηση Μπάιντεν-Σάντσεθ – Συμφώνησαν να εργαστούν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

    28 Ιουνίου, 2022
  • Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα

    28 Ιουνίου, 2022
  • Επίσκεψη κλιμακίου ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία για την επίβλεψη των μεγάλων έργων φυσικού αερίου

    28 Ιουνίου, 2022
  • Enel Green Power: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εταιρική εκδήλωση -Πράσινα PPAs

    28 Ιουνίου, 2022
  • Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες

    28 Ιουνίου, 2022
  • Ελλάδα 2.0: Επιδοτήσεις ύψους 445 εκατ. ευρώ για επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού ΜμΕ

    27 Ιουνίου, 2022
  • ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις του ΥΠΕΝ σε δημοσιεύματα για τον διαχωρισμό της διανομής φυσικού αερίου

    27 Ιουνίου, 2022
  • Π Χατζημαρκάκης, εξέφρασε την υποστήριξη του «Hydrogen Europe» στην εξέλιξη του White Dragon

    27 Ιουνίου, 2022
  • Αύξηση των εσόδων του ζητά ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ

    27 Ιουνίου, 2022

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Κώστας Σκρέκας: Καταργούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής

    29 Ιουνίου, 2022
  • Γιωργος Στάσσης: Νέα τιμολογιακή πολιτική ΔΕΗ και μέτρα για ενεργειακή επάρκεια

    29 Ιουνίου, 2022
  • Χρ. Σταϊκούρας: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών το 2021-2023

    29 Ιουνίου, 2022

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ