Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2026 | 10:47 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση του περλίτη από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας Βιομηχανικών εκπομπών

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση του περλίτη από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας Βιομηχανικών εκπομπών

by EnergyUp 17 Μαρτίου, 2023
17 Μαρτίου, 2023

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, εκπροσώπησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος  της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Βασικό θέμα του Συμβουλίου αποτέλεσε η αναθεώρηση της Οδηγίας Βιομηχανικών εκπομπών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων επί 3 νέων νομοθετικών προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, δηλαδή τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, τον κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας και την τροποποίηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Αναφορικά με την πρόταση για της βιομηχανικές εκπομπές, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία της πρότασης για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μηδενικής ρύπανσης. Συμφώνησε με τη συμπερίληψη της εντατικής κτηνοτροφίας συμπεριλαμβανομένων και των βοοειδών στο πεδίο εφαρμογής για την περαιτέρω μείωση εκπομπών μεθανίου.

Κατόπιν ελληνικού αιτήματος εξαιρέθηκε ο περλίτης από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας λόγω του περιορισμένου περιβαλλοντικού αντικτύπου του και αναφέρθηκε στη σημασία της απρόσκοπτης διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υπενθυμίζοντας φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα αποανθρακοποίησης της χώρας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητες.

Ο κ. Βαρελίδης, καλωσόρισε τη νέα πρόταση για τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, η οποία συνάδει και με αντίστοιχη πρόβλεψη του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Τόνισε επίσης ότι η νέα πρόταση αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση δασώσεων, απορροφήσεων στη γεωργία, καινοτόμων τεχνολογιών και δράσεων όπως η επαναδημιουργία ποσειδωνίας στη θάλασσα, καθώς και για την αποφυγή παραπλανητικών οικολογικών ισχυρισμών. Επεσήμανε τη σημασία της ορθής επιλογής των επιλέξιμων έργων και δράσεων με ομοιόμορφα κριτήρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διασφαλίζουν την πραγματική συνεισφορά στην αύξηση των απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας για τον προσδιορισμό του επιπέδου αναφοράς έτσι ώστε να υπολογίζεται αξιόπιστα η πρόσθετη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνεται. Ζήτησε επίσης τη συμπερίληψη αυτών των απορροφήσεων άνθρακα σε μελλοντική αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

Αναφορικά με τον προτεινόμενο Κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασιών, ο Γενικός Γραμματέας, πρότεινε την υιοθέτησή του με Οδηγία αντί Κανονισμού προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στα κράτη- μέλη για να ενσωματώσουν ορθά τις νέες διατάξεις στο εθνικό δίκαιο. Παράλληλα, υποστήριξε την εισαγωγή φιλόδοξων απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού στις συσκευασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης τη σημασία να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του τουρισμού καθώς και οι τεχνολογικοί περιορισμοί που υπάρχουν ως προς το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πλαστικές συσκευασίες. Τέλος, εξέφρασε προβληματισμό για τους οριζόντιους στόχους και περιορισμούς ως προς την επαναχρησιμοποίηση και ιδίως την υποχρεωτική χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών στα προϊόντα που έχουν βάρος μικρότερο από 1,5 κιλό και τα προϊόντα του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προτεινόμενης απαγόρευσης και των πρακτικών δυσκολιών στην εφαρμογή του.

Τέλος, ο κ. Βαρελίδης καλωσόρισε την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης των ποιοτικών απαιτήσεων και των νέων παραμέτρων καθώς και της ενθάρρυνσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία θα παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία της υγείας των πολιτών παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων.

 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Πρωθυπουργός: Η Κυβέρνηση προχωρά , στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.
Επόμενο Άρθρο
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ, στον τομέα των startups, των ερευνητικών κέντρων και του Thess INTEC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ