Κυριακή, 24 Μαΐου 2026 | 8:35 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

by EnergyUp 26 Μαΐου, 2025
26 Μαΐου, 2025

Συγχαρητήρια στη χώρα μας για την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου και στη διασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού για όλους τους πολίτες, έδωσε ο επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ, Βόπκε Χούκστρα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου συνόδευσε σήμερα τον Επίτροπο Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα, σε δύο σημαντικές επισκέψεις σε Υμηττό και Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Ελλάδα, ο κ. Χούκστρα θα έχει συναντήσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

O κ. Χούκστρα επισκέφθηκε με τον κ. Παπασταύρου τον Υμηττό, όπου ενημερώθηκε για το έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών που υλοποιείται εκεί, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα AntiNERO και εμπίπτει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Υμηττό, συνοδεύονταν από τον Δήμαρχο Παπάγου -Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλο, τον Δήμαρχο Παιανίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) κ. Ισίδωρο Μάδη, τον Γενικό Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στάθη Σταθόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το Πρόγραμμα Antinero αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία παρεμβάσεων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση και την προστασία των μεσογειακών οικοσυστημάτων, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στη συνέχεια, ο κ. Χούκστρα και ο κ. Παπασταύρου επισκέφθηκαν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο, οι υποδομές του οποίου ανακατασκευάστηκαν πλήρως από τον ΑΔΜΗΕ,συγχρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», NextGeneration EU. Το παρών έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ενώ η ξενάγηση στους χώρους της επένδυσης έγινε από τον κ. Μιχάλη Χατζηπάνο, Διευθυντή Νέων Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ.

Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων, ο Επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα, ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει συνολικά 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 650 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρεςστη νότια Ευρώπη που πλήττεται από τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Όπως είπε, οι πυροσβέστες θα τοποθετηθούν στρατηγικά σε βασικές τοποθεσίες υψηλού κινδύνου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ο κ. Χούσκτρα τόνισε ότι στη χώρα μας θα διατεθούν τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροπλάνα, ενώ 19 ομάδες πυρόσβεσης εδάφους από την Ε.Ε., περίπου 30 πυροσβεστών η καθεμία, και μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, θα είναι έτοιμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Τέλος, ειδική ομάδα υποστήριξης πυρκαγιών θα συσταθεί στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ, η οποία θα λειτουργεί διαρκώς, για την παρακολούθηση των κινδύνων και την ανάλυση επιστημονικών δεδομένων.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης στον Ασπρόπυργο, ο Επίτροπος Κλίματος, Μηδενικού Ισοζυγίου Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βόπκε Χούκστρα δήλωσε: «Εδώ έχουμε θέα από ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο στην καινοτομία – μπορώ μόνο να επαινέσω τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό [Περιβάλλοντος και Ενέργειας] για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ. Γιατί, αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, είναι να διασφαλίσει ότι η ανταγωνιστικότητα, η δράση για το κλίμα και η ενεργειακή αυτονομία συμβαδίζουν. Και αυτό ακριβώς γίνεται εδώ, επένδυση στα δίκτυα, σε ανανεώσιμες πηγές, σε χωρητικότητα αποθήκευσης. Και αν καταφέρουμε στην Ευρώπη να κάνουμε ό,τι και εδώ, τότε το μέλλον είναι δικό μας».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε: «Μετά τις σημαντικές απώλειες που είχε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, υλοποιούμε ένα συνεκτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα πρόληψης των πυρκαγιών, το Antinero, για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματά μας. Η πρόληψη των πυρκαγιών αποτελεί μια εθνική και διαρκή πρόκληση, και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Η κυβέρνηση, οι τοπικές κοινωνίες, η κοινωνία των πολιτών και κάθε πολίτης πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας από την κλιματική αλλαγή. Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεργασία, την οποία και προχωρούμε δυναμικά».

Στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, που αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα και εθνική επιτυχία, καθώς ενώνει το μεγαλύτερο νησί της χώρας με τον κορμό του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος. «Προχωρούμε με αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ηλεκτρικών διασυνδέσεων, δυναμώνοντας τη χώρα μας ως στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε καταλήγοντας.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Επόμενο Άρθρο
Βουλή: Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα, για συζήτηση και ψήφιση, ο νέος αναπτυξιακός νόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου...

6 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής...

29 Απριλίου, 2026

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ