Σάββατο, 13 Ιουνίου 2026 | 9:19 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η Heirloom, θέλει να καθαρίσει το CO2 από τον αέρα χρησιμοποιώντας ασβεστόλιθο

Η Heirloom, θέλει να καθαρίσει το CO2 από τον αέρα χρησιμοποιώντας ασβεστόλιθο

by EnergyUp 31 Οκτωβρίου, 2023
31 Οκτωβρίου, 2023

Η εταιρία Heirloom, με έδρα την Καλιφόρνια λέει ότι μπορεί να καθαρίσει το CO2 από τον αέρα χρησιμοποιώντας ασβεστόλιθο ως σφουγγάρι που απορροφά άνθρακα.

Η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα είναι επιτακτική ανάγκη, αν η ανθρωπότητα θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, λένε οι ειδικοί, και μια νεοσύστατη επιχείρηση στην Καλιφόρνια λέει ότι μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, χρησιμοποιώντας ασβεστόλιθο ως σφουγγάρι που απορροφά άνθρακα.

Η εταιρεία Heirloom Carbon με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές όνομα στον εκκολαπτόμενο τομέα της τεχνολογίας δέσμευσης, κλείνοντας μάλιστα μια συμφωνία με τη Microsoft για να βοηθήσει την κατασκευάστρια εταιρεία των Windows να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της για μηδενικό άνθρακα.

Οι κυβερνήσεις αγκαλιάζουν παρόμοιες καινοτομίες για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς -CO2, παραμένουν πολύ υψηλές για να μετριάσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί την καταστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Η δέσμευση του CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα είναι η «μηχανή του χρόνου» που θα μας οδηγήσει πίσω σε καθαρότερο αέρα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Heirloom Σάσανκ Σαμάλα.

«Αν θέλετε πραγματικά να αντιστρέψετε την κλιματική αλλαγή και να επιστρέψετε εκεί που ήταν τα πράγματα, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι το πλησιέστερο πράγμα που έχουμε για την πραγματική απομάκρυνση των παλαιών εκπομπών από τον αέρα», δήλωσε.

Η δέσμευση του άνθρακα θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεων στις συνομιλίες για το κλίμα COP28, οι οποίες θα διεξαχθούν στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Πολλοί τη θεωρούν αναγκαιότητα για να πλησιάσουμε σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών, ενώ άλλοι φοβούνται ότι χαιρετίζεται ως ένα εύκολο εισιτήριο για να αποφύγουν τις θυσίες που απαιτούνται για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία κατευθύνει τις συνεδριάσεις της COP, θεωρεί ότι η ανάπτυξη συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι αναπόφευκτη αν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Στύψτε το σφουγγάρι»

Η εταιρεία Heirloom έχει θέσει ως στόχο να απαλλάξει την ατμόσφαιρα από ένα δισεκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως έως το 2035, χωρίς να δώσει κίνητρα στις εταιρείες να συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.

Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των 10 έως 20 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, πρέπει να εξαλειφθούν κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η Heirloom χρησιμοποιεί ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι ένα φυσικό ορυκτό και του δίνουμε υπερδυνάμεις και τον μετατρέπουμε σε σφουγγάρι που μπορεί να απορροφήσει CO2 από την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο συνιδρυτής και επικεφαλής της έρευνας Νόα Μακ Κουίν.

«Στη συνέχεια στύβουμε αυτό το σφουγγάρι και αποθηκεύουμε μόνιμα αυτό το CO2 στο υπέδαφος», πρόσθεσε.

Ο συνιδρυτής Σαμάλα θυμάται πολύ καλά τους κυκλώνες, τις ξηρασίες και τους συντριπτικούς καύσωνες της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.

«Θυμάμαι τη μητέρα μου να βάζει μια βρεγμένη πετσέτα σε έναν ανεμιστήρα και να τη χρησιμοποιεί ως κλιματιστικ», είπε.

«Η κλιματική αλλαγή έχει άδικες επιπτώσεις στους ευάλωτους ανθρώπους».

Διαβάζοντας την έκθεση της IPCC του 2018, ο Σαμάλα περιορίστηκε στη δέσμευση του άνθρακα, έναν τομέα που τότε είχε απόλυτη ανάγκη από καινοτομία και επενδύσεις.

Χωρίς «θαύματα»

Οι τεχνικές άμεσης δέσμευσης του αέρα (Direct Air Capture – DAC), όπως αυτές που αναπτύχθηκαν από την Heirloom και την ελβετική πρωτοπόρο Climeworks, διαφέρουν από τα συστήματα όπου ο άνθρακας δεσμεύεται στην πηγή (CCS), όπως οι καμινάδες των εργοστασίων.

Η εταιρεία Heirloom επέλεξε τον ασβεστόλιθο επειδή είναι διαθέσιμος σε μεγάλες ποσότητες και λέει ότι δεν υπάρχει έλλειψη αποθηκευτικού χώρου.

«Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει αρκετός χώρος για να αποθηκεύσουμε όλες τις εκπομπές που εκπέμψαμε από τη βιομηχανική επανάσταση», δήλωσε ο ΜακΚουίν.

Ο Γουίλ Κναπ, συνιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας CCS Cocoon, πιστεύει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να συλλεχθεί το CO2 απευθείας από τα μέρη που εκπέμπεται, όπως εργοστάσια ή χαλυβουργεία, παρά από τη γενική ατμόσφαιρα.

Οι κλίβανοι παραγωγής μετάλλων μπορούν να εκτοξεύσουν συγκεντρώσεις CO2 από 10 έως 30%, ενώ η συγκέντρωση CO2 στον αέρα που αναπνέουμε είναι μόλις 0,4%, σύμφωνα με τον Knapp.

Η δέσμευσή του από τη γενική ατμόσφαιρα θα ήταν «σαν να βρίσκεις βελόνα στα άχυρα», είπε.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής, δεν χρειαζόμαστε θαύματα, χρειαζόμαστε μόνο πραγματικές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο Σαμάλα της Heirloom τηρεί αυστηρές δεσμεύσεις για την εταιρεία του, όπως η μη μεταπώληση του CO2 σε επιχειρήσεις που τελικά θα το επέστρεφαν στην ατμόσφαιρα.

Καταδικάζει επίσης την «πράσινη πλύση», όπου ορισμένες βιομηχανίες, ειδικότερα το λόμπι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, χρησιμοποιούν αόριστες υποσχέσεις για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα «ως τρόπο για να μας αποσπάσουν την προσοχή».

«Για εμάς είναι απίστευτα δύσκολο να πάμε κόντρα στο status quo, αλλά αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Σαμάλα.

Πηγή: AFP

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
6th AIF – Παπαστεργίου: «Περί τα 80 εκατομμύρια πρόκειται να διατεθούν για Data Center».
Επόμενο Άρθρο
6ο AIF-Κων. Ξιφαράς: Απαιτούνται παρεμβάσεις στη βασική αγορά για να κρατηθούν οι τιμές σε προσιτά επίπεδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ