Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026 | 4:19 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η Ρωσία σήμερα (27/2) απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες από την 1η Μαρτίου

Η Ρωσία σήμερα (27/2) απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες από την 1η Μαρτίου

by EnergyUp 27 Φεβρουαρίου, 2024
27 Φεβρουαρίου, 2024

Η Ρωσία σήμερα (27/2) απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες από την 1η Μαρτίου για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και να επιτρέψει τη συντήρηση των διυλιστηρίων στη χώρα που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Η είδηση για την απαγόρευση, την οποία μετέδωσε πρώτος ο ρωσικός όμιλος ενημέρωσης RBC, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο RBC επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, έγραψε ότι ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ενέκρινε την απαγόρευση έπειτα από πρόταση που έκανε ο Νόβακ με επιστολή του με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου. Μια δεύτερη πηγή είπε στο Reuters ότι η απόφαση ελήφθη, αλλά το διάταγμα δεν έχει εκδοθεί.

«Προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών στην εγχώρια αγορά», αναφέρει στην πρόταση ο Νόβακ όπως μετέδωσε ο RBC.

Η τιμή της βενζίνης είναι θέμα που απασχολεί αυτοκινητιστές και αγρότες στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 15ης-17ης Μαρτίου, ενώ ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας βάζουν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να πλήξουν το ηθικό του αντιπάλου, καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο – δύο χρόνια μετά την έναρξή του – δεν διαφαίνεται τέλος σύντομα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, είναι μακράν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας – μια σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία του 1,9 τρισεκ. δολαρίων – και διασφαλίζουν στη Μόσχα κορυφαία θέση στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Το Κρεμλίνο συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να διατηρήσουν υψηλές τις τιμές στην ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και βασικούς του συμμάχους.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί βενζίνης στη Ρωσία το 2023 ήταν το διυλιστήριο Omsk της Gazprom Neft, το διυλιστήριο πετρελαίου NORSI της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ και το διυλιστήριο Ryazan της Rosneft.

Η Ρωσία το 2023 παρήγαγε 43,9 εκατομμύρια τόνους βενζίνης και εξήγαγε περίπου 5,76 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περίπου το 13% της παραγωγής της. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής βενζίνης είναι κυρίως αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Λιβύη, η Τυνησία και επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία μείωσε τον περασμένο μήνα τις εξαγωγές βενζίνης σε χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών για να αντισταθμίσει τις έκτακτες επισκευές στα διυλιστήρια εν μέσω πυρκαγιών και επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στις απώλειες περιλαμβάνεται η διακοπή λειτουργίας μιας μονάδας στο NORSI, το τέταρτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 430 χιλιόμετρα (270 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, έπειτα από φερόμενη τεχνική βλάβη.

Πέρυσι η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοέμβριου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές εγχώριες τιμές και οι ελλείψεις.

Αυτήν τη περίοδο η απαγόρευση δεν θα αφορά τα κράτη μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, την Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και δύο υποστηριζόμενες από την Ρωσία αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Οι τιμές χονδρικής των καυσίμων στην Ρωσία έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τις τιμές της 26ης Φεβρουαρίου στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης (SPIMEX), η τιμή της βενζίνης 92 οκτανίων αυξήθηκε κατά 22% από την 1η Ιανουαρίου, ενώ της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 32%. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών η τιμή της βενζίνης 92 οκτανίων μειώθηκε κατά 3,3%.

Η βενζίνη 95 οκτανίων στη Ρωσία κοστίζει περίπου 62 σεντς του δολαρίου το λίτρο, όταν στις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης η τιμή ξεπερνά τα 2,05 δολάρια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Δασική μεταρρύθμιση – Πώς θα γίνει η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας
Επόμενο Άρθρο
Η καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, στην παραγωγή 59% τον Ιανουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία,...

29 Απριλίου, 2026

AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής...

29 Απριλίου, 2026

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης...

29 Απριλίου, 2026

Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026
  • Γιάννης Στουρνάρας: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    28 Απριλίου, 2026
  • Στην Κολομβία η Πρώτη Διάσκεψη για τη Μετάβαση από τα Ορυκτά Καύσιμα

    28 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ