Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2026 | 1:44 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στη Σαγκάη

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στη Σαγκάη

by EnergyUp 5 Νοεμβρίου, 2019
5 Νοεμβρίου, 2019

Η φράση του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping «με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα» απηχεί το εξαιρετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας στη Σαγκάη.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.

«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας την τοποθέτησή του.

«Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης» σημείωσε.

Υπενθύμισε δε ότι «η δική μου παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η δυνατότητα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, να μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική την σχέση -στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία- σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».

«Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές. Είχα την ευκαιρία, πριν σας συναντήσω, να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της COSCO, να συζητήσω με τον Πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της COSCO, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δεν λέμε λόγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. Δολαρίων πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».

Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ανασχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών
Επόμενο Άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ