Πέμπτη, 16 Απριλίου 2026 | 8:30 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 2,90 δολάρια ή 4,34%, κλείνοντας στα 69,77 δολάρια ανά βαρέλι

Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 2,90 δολάρια ή 4,34%, κλείνοντας στα 69,77 δολάρια ανά βαρέλι

by EnergyUp 12 Ιουνίου, 2025
12 Ιουνίου, 2025

Ο Νετανιάχου σκέπτεται πλήγμα κατά της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ απομακρύνουν προσωπικό από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν απειλεί ευθέως με πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις, την ίδια ώρα το Brent ανεβαίνει πάνω από τα 69 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 2,90 δολάρια ή 4,34%, κλείνοντας στα 69,77 δολάρια ανά βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε με άνοδο 3,17 δολαρίων ή 4,88%, στα 68,15 δολάρια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως απομακρύνει μέρος του προσωπικού της από τη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν διεμήνυσε πως θα πλήξει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε περίπτωση που ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη εξαιτίας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αν «μας επιβληθεί σύρραξη, η άλλη πλευρά θα υποστεί σίγουρα περισσότερες απώλειες από εμάς», είπε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αζίζ Νασιρζαντέ.

«Οι βάσεις τους βρίσκονται εντός του βεληνεκούς μας» και «οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Ιράν, η μεγαλύτερη από τις οποίες βρίσκεται στο εμιράτο του Κατάρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες βράδυ την απομάκρυνση μέρους του αμερικανικού προσωπικού από την περιοχή, «διότι θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη» τις επόμενες ημέρες, όπως το έθεσε.

Νωρίτερα , αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν πως μειώνεται το προσωπικό της πρεσβείας στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εγκρίθηκαν επίσης εθελούσιες αποχωρήσεις από το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Η υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, που διαχειρίζεται το βρετανικό πολεμικό ναυτικό, έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο προειδοποιεί για την «αύξηση των εντάσεων» στη Μέση Ανατολή, που ενδέχεται να προκαλέσει «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων με άμεσο αντίκτυπο στους ναυτικούς».

Το Ιράν και οι ΗΠΑ, στα μαχαίρια από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, διεξήγαγαν από τον Απρίλιο πέντε κύκλους συνομιλιών για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.

Νέες συνομιλίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την Κυριακή, σύμφωνα με την Τεχεράνη. Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του ανέφερε πως η συνάντηση πρόκειται να γίνει σήμερα. Το Ομάν δεν έχει σχολιάσει.

«Είμαι λιγότερο σίγουρος» από ό,τι μέχρι τώρα «ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» με το Ιράν, είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε podcast της New York Post, που ηχογραφήθηκε τη Δευτέρα και μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.

«Μοιάζουν να υπεκφεύγουν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει απειλήσει επανειλημμένα πως θα διατάξει στρατιωτική επίθεση σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας.

«Θα ήταν καλύτερο» το ζήτημα να επιλυθεί «χωρίς πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Κατά πληροφορίες οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ καταρτίζουν δικούς τους σχεδιασμούς για να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί επίσης σιβυλλικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν προσπαθούν να συνεννοηθούν για να κλειστεί συμφωνία που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα –κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιδιώκει– με αντάλλαγμα άρση κυρώσεων που παραλύουν την οικονομία της χώρας.

Μεγάλο εμπόδιο στις συνομιλίες είναι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί το Ιράν να εγκαταλείψει εντελώς τη δραστηριότητα αυτή. Το Ιράν απορρίπτει την αμερικανική αξίωση, τονίζοντας πως έχει το δικαίωμα να τη συνεχίζει δυνάμει της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Ιράν είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα αλλά εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλό επίπεδο (60%), πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 –επισήμως το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ)–, από το οποίο είχαν αποχωρήσει μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Για να κατασκευαστεί ατομική βόμβα ο εμπλουτισμός πρέπει να φθάσει το 90%, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

Το Ιράν έλαβε από τις ΗΠΑ πρόταση συμφωνίας που δεν ικανοποιεί την Τεχεράνη. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, που έχει τον τελευταίο λόγο για στρατηγικά ζητήματα, έκρινε την αμερικανική πρόταση «100% αντίθετη» στα συμφέροντα της χώρας του.

Το κείμενο της Ουάσινγκτον, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δεν αναφέρεται στην άρση των κυρώσεων, προτεραιότητα για την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμέντ-Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Το Ιράν ανέφερε τη Δευτέρα πως θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες δική του αντιπρόταση στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να διεξαχθεί στον ΔΟΑΕ στη Βιέννη εντός της εβδομάδας σημαντική τριμηνιαία συνάντησηαφιερωμένη στην εξέταση των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων.

Τρεις διπλωματικές πηγές του AFP δήλωσαν πως οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ υπέβαλαν προχθές Τρίτη σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει «τη μη τήρηση» από το Ιράν των υποχρεώσεών του.

Σε περίπτωση έγκρισής του, η απόφαση αυτή θα δώσει επιχειρήματα στα δυτικά κράτη για να ενεργοποιήσουν ρήτρα επαναφοράς σε ισχύ των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν (snapback, στην ορολογία του ΚΟΣΔ).

Το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση έγκρισης τέτοιου ψηφίσματος από τον ΔΟΑΕ, θα μειώσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Παρατείνεται ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τη χορήγηση επιδότησης που αφορά καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας
Επόμενο Άρθρο
Ν.Παπαθανάσης: Απορρόφηση 4,9 δισ. ευρώ φέτος και 6,9 δισ. το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεγράφη η σύμβαση Γεώτρησης για το Block 2...

15 Απριλίου, 2026

Την Τετάρτη η υπογραφή της σύμβασης για ερευνητική...

14 Απριλίου, 2026

ΕΕ: Σταθερές οι προμήθειες πετρελαίου – Ανησυχία για...

14 Απριλίου, 2026

Ιδιωτικά δίκτυα 5G: Η νέα στρατηγική υποδομή για...

14 Απριλίου, 2026

Από Δευτέρα 20 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων...

14 Απριλίου, 2026

Φ. Μπιρόλ: Ο Απρίλιος «αναμένεται να είναι χειρότερος...

14 Απριλίου, 2026

Πατρίκ Πουγιανέ:Το άνοιγμα των στενών του Ορμούζ και...

14 Απριλίου, 2026

Η ΕΕ διπλασιάζει τους τελωνειακούς δασμούς στον εισαγόμενο...

14 Απριλίου, 2026

Μέτρα για τη μείωση των τιμών ενέργειας άτυπο...

13 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Υπεγράφη η σύμβαση Γεώτρησης για το Block 2 μεταξύ της Energean (ως operator της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HELLENiQ Energy) και της εταιρείας Stena Drilling

    15 Απριλίου, 2026
  • Την Τετάρτη η υπογραφή της σύμβασης για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

    14 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Σταθερές οι προμήθειες πετρελαίου – Ανησυχία για την επάρκεια των καυσίμων για τα αεροσκάφη

    14 Απριλίου, 2026
  • Σταύρος Καλαφάτης: Στόχος μας είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει κτήμα της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας

    14 Απριλίου, 2026
  • Ιδιωτικά δίκτυα 5G: Η νέα στρατηγική υποδομή για τις επιχειρήσεις

    14 Απριλίου, 2026
  • Από Δευτέρα 20 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για τη νέα δράση απασχόλησης της ΔΥΠΑ με επιδότηση έως 14.220 € σε περιοχές απολιγνιτοποίησης

    14 Απριλίου, 2026
  • Φ. Μπιρόλ: Ο Απρίλιος «αναμένεται να είναι χειρότερος από τον Μάρτιο» για τον ενεργειακό τομέα

    14 Απριλίου, 2026
  • Πατρίκ Πουγιανέ:Το άνοιγμα των στενών του Ορμούζ και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελούν ζωτικής σημασίας ζήτημα για την αγορά

    14 Απριλίου, 2026
  • Η ΕΕ διπλασιάζει τους τελωνειακούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

    14 Απριλίου, 2026
  • Μέτρα για τη μείωση των τιμών ενέργειας άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο 23 και 24 Απριλίου

    13 Απριλίου, 2026
  • Δημήτρης Παπαστεργίου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποκτά πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του αγρότη

    13 Απριλίου, 2026
  • ΥΠΕΝ: Συσκέψεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την ηλεκτροδότηση ενόψει Πάσχα

    7 Απριλίου, 2026
  • Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο ΕΒΕΑ για τις διεθνείς εξελίξεις και τη σύνδεσή τους με την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα

    7 Απριλίου, 2026
  • Ο Φατίχ Μπιρόλ προβλέπει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    7 Απριλίου, 2026
  • Ντόναλντ Τραμπ: Το Ιράν θα μπορούσε να εξουδετερωθεί «εν μία νυκτί»

    6 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Υπεγράφη η σύμβαση Γεώτρησης για το Block 2 μεταξύ της Energean (ως operator της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HELLENiQ Energy) και της εταιρείας Stena Drilling

    15 Απριλίου, 2026
  • Την Τετάρτη η υπογραφή της σύμβασης για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

    14 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Σταθερές οι προμήθειες πετρελαίου – Ανησυχία για την επάρκεια των καυσίμων για τα αεροσκάφη

    14 Απριλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ