Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 8:24 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Οι Vodafone, MYTILINEOS και Centrica υπέγραψαν ένα δεύτερο μεγάλο PPA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Vodafone, MYTILINEOS και Centrica υπέγραψαν ένα δεύτερο μεγάλο PPA στο Ηνωμένο Βασίλειο

by EnergyUp 21 Φεβρουαρίου, 2023
21 Φεβρουαρίου, 2023

MYTILINEOS – Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) και η Centrica υπέγραψαν Συμφωνία Πώλησης Ενέργειας (PPA) με τη Vodafone UK που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε (5) φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο PPA από ηλιακή ενέργεια μεταξύ των MYTILINEOS, Vodafone και Centrica στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προηγούμενου έτους για την παροχή 109 GWh «πράσινης» ενέργειας και συνολικά ένα από τα μεγαλύτερα που υπογράφονται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα,τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στο Νόρφολκ, το Νότιγχαμσαϊρ, το Στάφορντσαϊρ, το Μπάκιγχαμσαϊρ και το Ντόρσετ και έχουν συνολική ισχύ 232 MW. Όλα τα έργα αναπτύχθηκαν και βρίσκονται υπό κατασκευή από τη MYTILINEOS, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τους (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς και κατά το 1ο τρίμηνο του 2024.

Τα συγκεκριμένα έργα θα παράγουν περισσότερες από 216 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 53.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως – το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 31.400 αυτοκινήτων από τους δρόμους, συνδράμοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.

O Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτήν την δεύτερη συναλλαγή με την Vodafone, που αποδεικνύει έτι περαιτέρω την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τόσο την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιιλείου για ενεργειακή αυτονομία. Ταυτόχρονα, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ορόσημο για το μεγαλυτερο «πράσινο» PPA στη χώρα τόσο ως developers, όσο και ως παραγωγοί ενέργειας.»

Η συμφωνία, μεταξύ της Vodafone, της Centrica ως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και της MYTILINEOS ως παραγωγού, υποστηρίζει τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για παραγωή καθαρής και πιο προσιτής ενέργειας στη χώρα, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Ο CEO της Vodafone UK, Ahmed Essam υπογράμμισε: «Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ανέδειξε ότι πρέπει να συνεργαστούμε – ως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία – για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Η σημερινή ανακοίνωση διασφαλίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών μας αναγκών, για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια, θα παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαίρομαι που η Vodafone βοηθά στην πρόοδο της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας και υποστηρίζει την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει επίσης στη Vodafone UK να παρέχει σταθερότητα τιμών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους μηδενικών καθαρών εκπομπών μέχρι το 2027.»

Όταν τα φωτοβολταϊκά πάρκα τεθούν σε λειτουργία, το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας – ισοδύναμης με 108  γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές -θα διοχετευτεί μέσω συμφωνίας ‘sleeving’ (σύμβαση πίστωσης που καλύπτεται από ενσώματα στοιχεία ενεργητικού) μεταξύ της Centrica και της Vodafone.

O Chris O’Shea, Chief Executive Officer της Centrica δήλωσε: «Συμφωνίες αγοράς ενέργειας όπως αυτή είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά και στην εξασφάλιση εγγυημένων αποδόσεων. Επιπλέον, είναι καίριας σημασίας για μεγάλες εταιρείες όπως η Vodafone, στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τις εκπομπές  άνθρακα. Είμαστε χαρούμενοι για την μακροχρόνια σχέση μας με τη Vodafone και για την υποστήριξη που προσφέρουμε στην προσπάθειά της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές.»

Η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία χώρα στρατηγική για τη δραστηριότητα της Εταιρείας, τόσο στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, όσο και στην αποθήκευση αυτής. Η Εταιρεία διαθέτει σήμερα στη χώρα ένα χαρτοφυλάκιο 268 MW σε εξέλιξη και σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 400 MW κατά τη διάρκεια του 2023.

Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS, που περιλαμβάνει έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, είναι της τάξης των 9,1 GW. Ειδικότερα:

  • 539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)
  • ~1.0GW  είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)
  • ~2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων ~1.5GW στο εξωτερικό)
  • >5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)

H DLA παρείχε συμβουλευτική υπηρεσία στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Νίκος Δένδιας: Η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά συμφέροντα και την περιφερειακή ειρήνη
Επόμενο Άρθρο
Στελέχη της ΡΑΕ επισκέφθηκαν τον Αιολικό σταθμό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θέση «Άγιος Γεώργιος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ