Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2026 | 5:28 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής-ολοκλήρωση κατασκευής και έναρξης δοκιμών στο τέλος του 2024.

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής-ολοκλήρωση κατασκευής και έναρξης δοκιμών στο τέλος του 2024.

by EnergyUp 11 Ιανουαρίου, 2024
11 Ιανουαρίου, 2024

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης κατασκευής και έναρξης δοκιμών στο τέλος του 2024 και εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2025.

Αυτό επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωση αναφορικά με τη συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Μάνο Μανουσάκη, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης και των απαραίτητων συνοδών έργων, καθώς και ο σχεδιασμός για τα έργα ενίσχυσης του Συστήματος της Κρήτης που προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε και για τη εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου- Ισραήλ Great Sea Interconnector, με αφετηρία τον Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, η οποία θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και θα ενισχύσει τη γεωπολιτική του θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανουσάκης, «Το καλοκαίρι του 2025 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Ήδη από την ηλέκτριση της λεγόμενης “μικρής” διασύνδεσης με την Πελοπόννησο το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Συμβατικές μονάδες κλείνουν και θα κλείσουν ακόμα περισσότερες με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης που θα ξεκλειδώσει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».

Σήμερα, μετέβησαν στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής της Δαμάστας ο διευθυντής Έργου της «Αριάδνη Interconnection» Άγγελος Σταματέλος και ο διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς Μιχάλης Χατζηπάνος συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Ξυλούρη και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, τους οποίους ενημέρωσαν για την εξέλιξη των έργων.

Ειδικότερα, οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατασκευή του νέου GIS 150 kV, καθώς και τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων.

Με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Alpha Finance: Αναβαθμίζει την τιμή στόχο για την Motor Oil στα Ευρώ 32,38 διατηρώντας τη σύσταση ‘’Buy’’.
Επόμενο Άρθρο
Στο wallet του κινητού τηλεφώνου θα μπορούν να αλλάζουν οι πολίτες την εταιρεία ενέργειας και το τιμολόγιό τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ