Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026 | 10:34 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Κωστής Χατζηδάκης : 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση

Κωστής Χατζηδάκης : 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση

by EnergyUp 12 Νοεμβρίου, 2019
12 Νοεμβρίου, 2019

Τους 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, σημείωσε πως «στα απορρίμματα ο στόχος μας ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση, είναι να περάσουμε σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που λιμνάζουν, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας».

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η πολιτική της κυβέρνησης για την ανακύκλωση υλοποιείται σε συγκεκριμένους άξονες:

1. Επικαιροποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Σχέδια (ΠΕΣΔΑ), με σκοπό να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Το υφιστάμενο Σχέδιο προέβλεπε 26% ταφή το 2020, ενώ σήμερα το ποσοστό βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του 80%. Γεγονός που –προφανώς- το καθιστά μη ρεαλιστικό. Τα νέα Σχέδια θα έχουν στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.

 

2. Ενισχύουμε τις  προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Και δημιουργούμε το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων  με τους καφέ κάδους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουμε καφέ κάδους σε όλη την Ελλάδα. 

3. Επεκτείνουμε τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία είναι πετυχημένα παραδείγματα καλών πρακτικών που μας δείχνουν τον δρόμο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο τις ιδεοληψίες να μας καταδικάζουν στη στασιμότητα.

4. Επίσης, εστιάζουμε στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Φτάνει με τις εικόνες τις ντροπής που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς! Στοχεύουμε το καλοκαίρι του 2020 να μην υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους των τουριστικών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κέρκυρα. Προχωρήσαμε σε συμφωνία με τους 3 Δήμους της Κέρκυρας, καθώς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Έτσι δίνουμε στην Κέρκυρα μια μεγάλη ανάσα, μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα στο Τεμπλόνι το 2023. 

5. Φυσικά, η επίτευξη των όσων αναφέρω χρειάζονται -εκτός από τον σωστό σχεδιασμό- και τους απαραίτητους πόρους. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε τα πολύ χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων στην κατηγορία έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων και να πετύχουμε τη συμβασιοποίηση νέων έργων αξίας 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. 

6. Στον τομέα της ανακύκλωσης προχωράμε σε αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήσαμε τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για όλη την επικράτεια, στοχεύοντας σε 100% κάλυψη στην 4ετία. 

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξοπλισμό για αποκομιδή από μπλε κάδους, την εφαρμογή άλλων ρευμάτων συλλογής όπου είναι εφικτό, και τη δρομολόγηση πιλοτικών προγραμμάτων επιβράβευσης των πολιτών (π.χ. έκδοση «πράσινης» κάρτας). Οι δράσεις αυτές συνδέονται, φυσικά, άμεσα με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών. 

7. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δική μας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης. Προχωράμε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι 2021. Όμως δεν μένουμε εκεί. Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης για περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την προώθηση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα, με σχολεία, με πολιτιστικούς φορείς κλπ, ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία με την κοινωνία».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου
Επόμενο Άρθρο
Κώστας Σκρέκας : 170 εκ € για την χρηματοδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ