Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2026 | 1:55 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης

by EnergyUp 6 Μαρτίου, 2020
6 Μαρτίου, 2020

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε σχέδιο για τον λιγνίτη ενώ οι βουλευτές του σήμερα δεν συμφωνούν για το εάν είναι υπέρ ή κατά της απολιγνιτοποίησης ή για το εάν πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ή πιο αργά, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή απαντώντας σε επερώτηση 61 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν ψηφίσατε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, δεν είπατε λέξη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ΛΑΡΚΟ επειδή είναι δημόσια επιχείρηση, δείξατε την περιβαλλοντική σας ευαισθησία σας με την αφισσορύπανση που προκαλέσατε επ’ ευκαιρία διάσκεψής σας, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές.

Όσο για τη στάση σας στον λιγνίτη “χάνεται η μπάλα” είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με κάποιους επερωτώντες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Π. Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή τασσόμενος με το ταχύτερο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που η λειτουργία τους βάζει τη ΔΕΗ μέσα κατά 596 εκατ. το 2019.

Μας επικρίνετε ότι δεν έχουμε εμείς σχέδιο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την απολιγνιτοποίηση στην ΓΣ του ΟΗΕ πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Θέλετε να λέγεστε πράσινοι, αλλά το χρώμα αυτό μπορούν να το επικαλούνται μόνο οι Παναθηναϊκοί στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφερόμενος στη χρήση λιγνίτη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στο Βέλγιο από το 2016 έχει σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, στην Αυστρία ολοκληρώνεται η απολιγνιτοποίηση εντός του 2020, στη Γαλλία και Σουηδία έως το 2022, σε Ιρλανδία και Ιταλία το 2025, σε Φιλανδία και Ολλανδία το 2029, στην Πορτογαλία το 2030 ενώ η Ισπανία συζητάει έως το 2025. Εμείς πάμε για το 2028 είπε ο κ. Χατζηδάκης. Κληθείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πει τι γίνεται στη Γερμανία είπε ότι “προς το παρόν είναι στο 2038, με την RWE που πετάει, χωρίς να έχει στην καμπούρα της τα βάρη που αφήσατε τη ΔΕΗ εσείς [..] Μην τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη”.

Για το κυβερνητικό σχέδιο είπε ότι έχει κατατεθεί στο ΕΣΕΚ και προβλέπει διπλασιασμό μεριδίου των ΑΕΠ έως το 2030, οι οποίες θα φτάσουν στο 35%, και στην ηλεκτροπαραγωγή θα φτάσουν στο 60%.

Επίσης είπε ότι έχει δημιουργηθεί τόσο μια διϋπουργική επιτροπή όσο μια ειδική επιτροπή υπό τον κ. Μουσουρούλη, που ξέρει τα ενεργειακά και τα επενδυτικά.. Η επιτροπή θα καταλήξει σε ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σας καλώ, όταν καταλήξετε μεταξύ σας, να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις και να τις κουβεντιάσουμε, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μίλησε επίσης και για τα 12 μέτρα άμεσης δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Κοζάνη, μεταξύ των οποίων ένα πακέτο πόρων περί τα 4 δισ. ευρώ όταν το προϋπάρχον ήταν στα 500 εκατ., η δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που δημιουργεί 300 θέσεις εργασίας, η αποκατάσταση των ορυχείων, ενώ – όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης – υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές για σκοπούς γεωργίας, βιομηχανίας και υπηρεσιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε κανένα σχέδιο, ενώ “οι διακηρύξεις σας περί πράσινης ανάπτυξης είναι πουκάμισο αδειανό”.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
ΑΔΜΗΕ : Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης
Επόμενο Άρθρο
Τα σχέδια πρόληψης για τον Covid-19, από τους διαχειριστές των ενεργειακών υποδομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

ΥΠΕΝ: Έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας – Μπαταρίες 6,8...

19 Ιουλίου, 2026

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο για τέταρτη...

16 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΥΠΕΝ: Έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας – Μπαταρίες 6,8 γιγαβάτ έως το 2030

    19 Ιουλίου, 2026
  • Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα

    16 Ιουλίου, 2026
  • Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,48 δισ. στο α΄εξάμηνο – Υπέρβαση 2,5 δισ. έναντι του στόχου

    15 Ιουλίου, 2026
  • Διεύρυνση κριτηρίων επιλεξιμότητας για ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση στις κλειστές κατοικίες, στο πλαίσιο της δράσης «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027

    15 Ιουλίου, 2026
  • politico: politico: Ο επικεφαλής του Eurogroup θέλει τα εθνικά έσοδα από το φάσμα συχνοτήτων να διοχετευτούν στα ταμεία της ΕΕ

    15 Ιουλίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Ο Κάθετος Διάδρομος εισέρχεται σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας

    15 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ