Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 9:34 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ KPMG: Σε ανάπτυξιακη τροχιά ο τομέας των βασικών μετάλλων της βαριάς βιομηχανίας

KPMG: Σε ανάπτυξιακη τροχιά ο τομέας των βασικών μετάλλων της βαριάς βιομηχανίας

by EnergyUp 5 Απριλίου, 2022
5 Απριλίου, 2022

Ο τομέας των Βασικών Μετάλλων της Βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και μετασχηματισμού, σύμφωνα με την έρευνα "The Future of Heavy Industry – Focus on Metals Manufacturing" της KPMG.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την KPMG στην Ελλάδα, διερευνά τη δομή, το μέγεθος και την ανάπτυξη της ελληνικής μεταλλουργίας εστιάζοντας σε χρηματοοικονομικά ζητήματα και τις τάσεις του κλάδου. Παρουσιάζοντας μια επισκόπηση των βασικών παιχτών της αγοράς, των χρηματοοικονομικών τους στοιχείων και των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο, αναδεικνύει τις μελλοντικές προοπτικές της μεταλλουργίας, τις τάσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και τις κινητήριες δυνάμεις της «έξυπνης μετάβασης» του τομέα.

Την τελευταία δεκαετία, η βαριά βιομηχανία και ειδικότερα ο τομέας των Βασικών Μετάλλων έχει υποστεί σημαντικό “disruption” στη χώρα μας και παγκοσμίως. Ωστόσο, παρά τις όποιες αντιξοότητες και εν μέσω της πανδημίας, ο συγκεκριμένος βιομηχανικός κλάδος ακολουθεί σταθερή τροχιά ανάπτυξης και μετασχηματισμού.

  • Ο κύκλος εργασιών του κλάδου των Βασικών Μετάλλων (χαλκός, αλουμίνιο, σίδηρος και χάλυβας) δείχνει σημαντική αύξηση, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 6.2% από το 2013 έως το 2019, κυρίως λόγω των αυξημένων εξαγωγών και σημαντικών έργων υποδομής.
  • Ο κλάδος των Βασικών Μετάλλων αποτελεί σημαντικό εργοδότη στην ελληνική οικονομία, καθώς το 2021 ο κλάδος απασχόλησε άμεσα περισσότερα από 20 000 άτομα, δηλαδή 0.5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας.
  • Οι τιμές των πρώτων υλών (απομέταλλα (scrap) & μεταλλεύματα) αυξήθηκαν απότομα εν μέσω πανδημίας. Από την έναρξη του COVID-19 έως και τον Ιούνιο του 2021, οι τιμές αλουμινίου, χαλκού, σιδήρου και απομετάλλων χάλυβα αυξήθηκαν κατά 44%, 79%, 137% και 75.6% αντίστοιχα.
  • Η βιομηχανία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με άνοδο 28% στα έσοδα από το 2015 έως το 2019.
  • Τα "disruptions" στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, τα φιλόδοξα έργα υποδομής και οι εμπορικές πολιτικές, συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των μετάλλων.

Ο Αλέξανδρος Βελδέκης, Γενικός Διευθυντής, Ελεγκτικές Υπηρεσίες, KPMG στην Ελλάδα με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε, «Η βιομηχανία των μετάλλων ως κλάδος της Ελληνικής βιομηχανίας παραμένει ένας από τους κινητήριους μοχλούς της εθνικής οικονομίας.

Επίσης, κατέχει υψηλή θέση στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Η πορεία της τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει πως έχει ανταπεξέλθει στις αλλεπάλληλες κρίσεις και δυσκολίες και βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Η επόμενη μέρα φανερώνει σημαντικές προκλήσεις όπως το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, την περιορισμένη προσφορά πρώτων υλών, τον περιορισμό εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τις δεσμεύσεις για τήρηση της πράσινης ατζέντας.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων προϋποθέτει πως οι βιομηχανίες μετάλλων θα παραμείνουν ευέλικτες, ανθεκτικές και πολυμήχανες με γνώμονα την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και αυτοματισμών που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους. Σημειώνεται, πως ο κλάδος αυτός έχει ξεκινήσει να κάνει επιτυχημένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια».

Σύμφωνα με την έρευνα, η επόμενη ημέρα για τη βιομηχανία των Βασικών Μετάλλων τοποθετεί στο επίκεντρο τις πρωτοβουλίες ESG (Environment, Society, Government), την απανθρακοποίηση και την εφαρμογή της πράσινης ατζέντας. Τα “disruptions” που έχουν προκληθεί από την πανδημία οδήγησαν την εγχώρια βιομηχανία στο να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης των διαδικασιών αυτοματοποίησης μέσω των επενδύσεων σε πρακτικές παραγωγής και τη στήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών δυνατοτήτων που μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής.

Οι εγκαταστάσεις εμπλουτίζονται με ρομποτικές εφαρμογές και αυτοματισμούς για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση της σταθερής ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα όμως, δίνεται έμφαση και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπλέον, η συγκυρία της πανδημίας έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση, τόσο στην τιμή των πρώτων υλών, όσο και στο κόστος της ενέργειας. Επομένως, καθώς οι πρώτες ύλες και η κατανάλωση ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα κόστη, οι εταιρείες δυσκολεύονται να διατηρήσουν την κερδοφορία και αδιάκοπη λειτουργία τους. Αντιμετωπίζουν ακόμη δυσκολίες στην πρόσβαση στις πρώτες ύλες, δανειακές υποχρεώσεις και ελλείψεις στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, καθώς και μεταφορικών μέσων.

Εντός της επόμενης δεκαετίας, τα έργα μεγάλης κλίμακας, αξίας άνω των ΕΥΡΩ 21.5 δισ. που σχεδιάζονται, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τις πωλήσεις του τομέα. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της βιομηχανικής παραγωγής έχει ανακάμψει και έχει ξεπεράσει τα προ- πανδημίας επίπεδα, αλλά η λειτουργική δυνατότητα περιορίζεται ακόμα στο 77%. Οι Έλληνες κατασκευαστές μετάλλων θα πρέπει να δουν το γεγονός αυτό ως ευκαιρία και να στηρίξουν περαιτέρω την παραγωγή εστιάζοντας στις εξαγωγές

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ιστορικό ρεκόρ κατέρριψαν το Σάββατο 2 Απριλίου οι ΑΠΕ στην Ελλάδα
Επόμενο Άρθρο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία είναι μεταξύ των νέων κυρώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια...

6 Οκτωβρίου, 2026

Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα...

6 Οκτωβρίου, 2026

METLEN: Συμφωνία για προμήθεια Γαλλίου με κορυφαία ιαπωνική...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 277,3MW στην...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ