Κύπρος : Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» φυσικού αερίου σε Noble Energy, Shell και Delek

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κατόπιν σχετικής έγκρισης χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέγραψε σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2019, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», για περίοδο 25 ετών, την οποία και παρέδωσε σε εκπροσώπους της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε την σημαντικότητα αυτής της ενέργειας για την πορεία του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία των έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την ΚΔστην ΑΟΖ μας, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως με την σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό μας πρόγραμμα περνά στην επόμενη του φάση, όπου ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων».

Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται σήμερα στην κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Όπως επισήμανε ο κ. Λακκοτρύπης «περάσαμε από το στάδιο της οριοθέτησης σε αυτό της αδειοδότησης, της έρευνας, της ανακάλυψης και τώρα της εκμετάλλευσης. Η Κύπρος λοιπόν θα μετατραπεί σε παραγωγό, εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ε.Ε. ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα όσον αφορά στην υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής μας για την δημιουργία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη».

«Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται σήμερα στην κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο αφού έτυχε ενδελεχούς μελέτης από πλευράς μας και διαβούλευσης με την κοινοπραξία εγγρίθηκε τελικά σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση της επιλογής της μεταφοράς αερίου μέσω υποθαλάσσιου απευθείας αγωγού στον τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου από όπου θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και στις διεθνής αγορές» τόνισε

Έγκριση από υπουργικό Συμβούλιο

Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε πως «όσο η άδεια εκμετάλλευσης όσο και το αναθεωρημένο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού για το τεμάχιο 12 κατατέθηκαν χθές και έλαβαν την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου. Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία τα οποία θα περιλαμβάνουν την πώληση του φυσικού αερίου, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να ξεκινήσει το 2020-2025, την δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας, την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης της Κύπρου με τις εμπλεκόμενες χώρες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ».

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.