Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας, ο EastMed

Καλή χρονιά να έχουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Αναστασιάδη υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το πρωί.

«Εύχομαι τα βέλτιστα, ιδιαίτερα για τις χώρες μας», απάντησε ο κ. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω, αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

«Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται – ιδιαίτερα τα νησιά – και από την ανομβρία. Συνεπώς η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός όπως πολύ σωστά έχεις σημειώσει, την υπογραφή μιας τριμερούς και εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Έτσι πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική ημέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί αλλά και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή, συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής».

 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε τον ΕastMed «σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην νοτιονατολική Μεσόγειο» σε μια περιοχή «διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων», όπως παρατήρησε. «Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την Ε.Ε. και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄ εξαίρεσιν ίσως – η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας» τόνισε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει μία σειρά από οφέλη, στα οποία συγκαταλέγονται τα εξής:

  • «Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
  • Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
  • Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
  • Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
  • Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
  • Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
  • Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
  • Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II)».

Σημειώνεται πως εν όψει της διακυβερνητικής συμφωνίας ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Stefano Patuanelli, απέστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος εκφράζοντας τις ευχές του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία, όπως ανέφερε, «η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Η χρονική συγκυρία

Η σημερινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί παράλληλα ένα μήνυμα στην Άγκυρα, την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει τις συμμαχίες απέναντι στις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στις εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η υπογραφή μνημονίων μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα θεωρεί «ανύπαρκτη» τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη. «Είναι σαν η Γαλλία και ο Καναδάς να συμφωνήσουν να μοιράσουν τον Ατλαντικό και να αγνοήσουν ότι στη μέση υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αγγλία και η Ιρλανδία. Κάτι τέτοιο συμβαίνει» είπε για να προσθέσει, αναφερόμενος στον αγωγό: «Άρα ο EastMed δεν είναι αντίδραση σε αυτό, ο EastMed είναι μια προσπάθεια για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης, για να έχει η Ευρώπη εναλλακτικές πηγές για να προμηθεύεται ενέργεια. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Απλώς η Τουρκία επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό».

Σημειώνεται ότι οι υπογραφές για τον EastMed «πέφτουν» λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το «ραντεβού» του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

 

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.