Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2026 | 6:07 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Μάνφρεντ Βέμπερ:Η κλιματική αλλαγή είναι η κορυφαία προτεραιότητα της εποχής μας

Μάνφρεντ Βέμπερ:Η κλιματική αλλαγή είναι η κορυφαία προτεραιότητα της εποχής μας

by EnergyUp 8 Δεκεμβρίου, 2019
8 Δεκεμβρίου, 2019

H Ευρώπη ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη Συμφωνία του Παρισιού. Εκτοτε, παρά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία, έχει γίνει ευρύτερα συνειδητή η ανάγκη για άμεση δράση απέναντι στην επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το μήνυμα της επιστήμης είναι πλέον ξεκάθαρο: η κλιματική αλλαγή είναι η κορυφαία προτεραιότητα της εποχής μας. Ως μηχανικός περιβάλλοντος, κατανοώ το πρόβλημα. Ως κοινοβουλευτικός, βλέπω πόσο επείγον είναι να αναλάβουμε δράση. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ηγείται στη μάχη για το κλίμα, γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η αρνητική τάση που έχει εδραιωθεί δεν γίνεται να αντιστραφεί με κενές υποσχέσεις· απαιτούνται χειροπιαστές ενέργειες. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, όπως κάνουν οι λαϊκιστές· ούτε μπορούμε να την καταπολεμήσουμε μόνο με απαγορεύσεις και φόρους.

Πιστεύουμε ότι η ισχύς της παιδείας και της καινοτομίας είναι πολύ πιο σημαντική από τις αφηρημένες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός των οικονομιών μας που χρειαζόμαστε δεν θα πετύχει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία ώστε να αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά και να ευθυγραμμιστεί η δύναμη της καινοτομίας και του ανταγωνισμού με το ζήτημα του κλίματος.

Ηδη, 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονται στον «πράσινο» τομέα της οικονομίας – ο οποίος αναμένεται να συνεχίζει να διογκώνεται. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν τη σημασία να συνδυαστεί η περιβαλλοντική προστασία με την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πειστούν ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν θα προκαλέσει μόνο ανατροπές· θα παράγει επίσης νέο πλούτο και ευημερία.

Η καινοτομία είναι προϋπόθεση της προόδου προς την αειφορία. Πρέπει να κάνουμε στοχευμένη χρήση της έρευνας ώστε να επενδύσουμε σε βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Η Ευρώπη, μεταξύ άλλων, πρέπει να ηγηθεί στην πορεία μετάβασης του τομέα των μεταφορών στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στην ανάπτυξη της νέας γενιάς καθαρών αεροπλάνων.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες συγκαταλέγονται στις πιο ρυπογόνες του κόσμου. Δεν μπορούμε –και δεν πρέπει– να σταματήσουμε την οικονομική τους πρόοδο. Η Ευρώπη, ωστόσο, έχει να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ώθηση των χωρών αυτών προς την πραγματική πρόοδο – την ισορροπία μεταξύ ευημερίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Μόνο η Ευρώπη μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, γιατί είμαστε οι πρώτοι που κατανοήσαμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει αυτή τη μάχη μόνη της. Πρέπει τώρα να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα επιδείξει φιλοδοξίες αντίστοιχες με τις δικές μας σχετικά με το κλίμα. Με το 9% των παγκόσμιων εκπομπών, οι προσπάθειες της Ευρώπης θα αντιστοιχούν σε μία σταγόνα καθαρού νερού σε έναν ωκεανό ρύπανσης αν η Κίνα, η Ινδία και οι υπόλοιπες χώρες δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Η συνάντηση COP 25 στη Μαδρίτη υπογραμμίζει περαιτέρω το γεγονός ότι αποτελούμε την εξαίρεση στον κανόνα.

Χρειαζόμαστε κάποιον που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο να πείσει τους εταίρους μας στο εξωτερικό. Γι’ αυτό προτείνω τη σύσταση της θέσης του πρέσβη της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, που θα αναλάβει, εξ ονόματος της Ευρώπης, να διαβουλευτεί με τρίτες χώρες και να τις κινητοποιήσει υπέρ του στόχου των μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώς το 2050 (και ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους). Εχουμε έναν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit· το μέλλον του πλανήτη μας είναι ζήτημα ακόμα μεγαλύτερης ανησυχίας. Χρειαζόμαστε ένα πρόσωπο που θα ηγηθεί των διπλωματικών μας προσπαθειών στο κρίσιμο αυτό μέτωπο.

Το πρόσωπο αυτό πρέπει να τεθεί υπό την άμεση εξουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να λάβει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να δίνει αναφορά τακτικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακριβώς όπως κάνει ο Μισέλ Μπαρνιέ με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η ευαισθητοποίηση γι’ αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα θα μπορεί να αφεθεί μόνο στα χέρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Ευρώπη ήδη είναι φάρος σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά στάνταρ, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Με ένα κοινό όραμα, μπορούμε να αφήσουμε τον πλανήτη μας καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει; Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αυτήν την ευθύνη και ο ευρωπαϊκός μας τρόπος ζωής έχει όλα τα εχέγγυα για να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ασφαλές σπίτι για τα παιδιά μας, αν το κάνουμε μαζί.

Πηγή : Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ,άρθρο Κυριακή  8 Δεκεμβρίου 2019.

* O κ. Μάνφρεντ Βέμπερ είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Το χιόνι που πέφτει μερικές φορές δεν είναι φυσικό, αλλά τεχνητό ή βιομηχανικό
Επόμενο Άρθρο
Κωστής Χατζηδάκης: Το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων και ερευνών θα προχωρήσει κανονικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage»...

30 Ιουλίου, 2026

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ