Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 | 4:09 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM MYTILINEOS και Statkraft υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία

MYTILINEOS και Statkraft υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία

by EnergyUp 10 Ιανουαρίου, 2023
10 Ιανουαρίου, 2023

Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA), δεκαετούς διάρκειας, που θα παράγεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία υπέγραψαν η MYTILINEOS και η Statkraft.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Αιμιλία-Ρωμανία, Λάτσιο και Καμπανία, συνολικής δυναμικότητας 63 MW. 

Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κατασκευής από την MYTILINEOS.
Η ημερομηνία εμπορικής εκμετάλλευσης (COD) για κάθε ένα από τα έργα αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Ο εκτελεστικός διευθυντής M Renewables της MYTILINEOS , Νίκος Παπαπέτρου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη συναλλαγή στην Ιταλία με τη Statkraft, έναν από τους κορυφαίους αγοραστές PPA στην Ευρώπη, καθώς αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην στρατηγική μας φιλοδοξία μας να συμβάλουμε στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα. Η Ιταλία γίνεται πλέον μία ώριμη αγορά PPAs με πληθώρα επιλογών που κυμαίνονται από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως μεγάλες και μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις.»

Ο Τζενάρο Μάθιου Ντανούτσι, επικεφαλής της Origination Italy and France, Statkraft, δήλωσε: «Ξεκινούμε με πολλή χαρά αυτή τη συνεργασία με την MYTILINEOS και επιβεβαιώνουμε τη φιλοδοξία μας να είμαστε βασικός παράγοντας στην ιταλική αγορά PPA με στρατηγικό ρόλο στη διευκόλυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς ένα βιώσιμο μέλλον».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η «πράσινη» ενέργεια θα παράξει περισσότερες από 105,8 GWh, περιορίζοντας περισσότερους από 56.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως-το αντίστοιχο απομάκρυνσης 95.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους, υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.
Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει την  ενέργεια αυτή για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες «πράσινες» λύσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η Statkraft είναι μια νορβηγική κρατική εταιρεία που προσφέρει λύσεις PPA και διαχειρίζεται σημαντικούς κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη ανάκτηση ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, αναπτύσσει, λειτουργεί και εμπορεύεται υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στην Ιταλία, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, τόσο για τα έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όσο και για έργα αποθήκευσης. Σήμερα κατασκευάζει 156 MW στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 127MW αφορούν σε έργα ηλιακής ενέργειας και τα 31MW είναι έργα αποθήκευσης στο πλαίσιο Διαγωνισμού μονάδων Fast Reserve (ταχείας εφεδρικής δυναμικότητας). Από αυτά, 62 MW έχουν εξασφαλίσει Χρηματοπιστωτική Σύμβαση επί Διαφορών (CFD) εικοσαετίας με την Ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65.17 ευρώ/MWh, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα έχουν PPA με την Statkraft. Η εταιρεία διαθέτει ήδη στην χώρα χαρτοφυλάκιο 2GW το οποίο αναπτύσσεται και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 1 GW μέσα στο 2023.

Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει το στρατηγικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας και της Ιταλίας, με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ιδίως τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συμβουλευτική στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία παρείχαν η L&B Partners & Our New Energy.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ενεργειακή αναβάθμιση, η χρήση καθαρών τεχνολογιών και η εξοικονόμηση ενέργειας
Επόμενο Άρθρο
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου...

6 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ