Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2026 | 1:09 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΔΙΕΘΝΗ Ν. Δένδιας: Επιδιώκουμε την εδραίωση ενός πλαισίου ασφάλειας, με διάλογο και συνεργασία

Ν. Δένδιας: Επιδιώκουμε την εδραίωση ενός πλαισίου ασφάλειας, με διάλογο και συνεργασία

by EnergyUp 31 Μαρτίου, 2023
31 Μαρτίου, 2023

«Έχοντας επίγνωση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, επιδιώκουμε ενεργά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας, κυρίως μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «μετά τους σεισμούς ήμασταν και θα είμαστε αλληλέγγυοι. Και αυτό δεν σχετίζεται με κανενός είδους γεωπολιτικές ατζέντες. Είναι μια χειρονομία που βασίζεται σε ανθρωπιστικούς λόγους σε περιόδους τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας γείτονας».

«Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έδωσαν δεσμεύσεις για τους ανθρώπους στην Τουρκία, όπως και στη Συρία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών στις Βρυξέλλες», επεσήμανε.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα.

«Στη βάση του στενού μας συντονισμού με την Κύπρο, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε.

«Μιλήσαμε για τα κοινά μας βήματα στο εγγύς μέλλον, το τριμερές σχήμα συνεργασίας μας και τις εξελισσόμενες συνέργειες που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η καινοτομία, η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, ενώ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τον «στόχο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, διαφοροποιώντας τόσο τη δική της όσο και ολόκληρης της περιοχής σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια».

«Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι στενοί εταίροι μας και πολύ σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες», ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε εξελίξεις όπως το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου και Ισραήλ, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος».

Συζητήθηκε το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και η στρατηγική σημασία του διασυνδετήριου αγωγού EuroAsia Interconnector μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία».

«Από την άποψη αυτή, είμαστε ανοιχτοί στην εισδοχή νέων μελών, όπως η Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας, φυσικά, υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Τόνισε ακόμη πως υποστηρίζεται σθεναρά ο μηχανισμός 3+1: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στη Λιβύη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει πως «ως γειτονική χώρα, θα θέλαμε να δούμε τη Λιβύη να επιστρέφει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό».

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι το κλειδί για τον σχηματισμό μιας νόμιμης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Παραμένουμε ανήσυχοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως για τα δικαιώματα των γυναικών».

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, «ανησυχούμε για την κατάσταση επί τόπου και τη συνεχώς κλιμακούμενη βία. Ελπίζουμε να δούμε θετικές εξελίξεις και, βεβαίως, την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Συζητήθηκε τέλος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, ενώ ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Ελλάδα χαιρετίζει την επανέναρξη, μετά από έξι χρόνια, του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Ισραήλ.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Άδωνις Γεωργιάδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Επόμενο Άρθρο
ChatGPT: Η νέα εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που έγινε πρόσφατα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο για τέταρτη...

16 Ιουλίου, 2026

Νέο αμερικανορωσικό πλήρωμα έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

15 Ιουλίου, 2026

Νέο κύμα πληγμάτων των ΗΠΑ εναντίον «δεκάδων στόχων»...

15 Ιουλίου, 2026

Ο Τραμπ αντικαθιστά με “επενδυτικές συμφωνίες” τα “τέλη”...

14 Ιουλίου, 2026

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Νετανιάχου να αποσύρει...

14 Ιουλίου, 2026

Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επανένωση της...

14 Ιουλίου, 2026

Το ιρανικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι τα πρόσφατα αμερικανικά...

13 Ιουλίου, 2026

ΗΠ: Νέο κύμα επιθετικών πληγμάτων κατά του Ιράν

13 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ