Σάββατο, 22 Αυγούστου 2026 | 9:33 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Νίκος Δένδιας: Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

Νίκος Δένδιας: Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

by EnergyUp 2 Ιουνίου, 2024
2 Ιουνίου, 2024

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι «ευκαιρία» για ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας. Δεν είναι δημοσκόπηση. Κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, να ανακόψουν την πορεία της χώρας, πολύ δε περισσότερο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις. Η προσεχής πενταετία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η ψήφος στις 9 Ιουνίου καθοριστική για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε» εξήγησε. «Κατανοώ τον προβληματισμό για τον αρνητικό αντίκτυπο ορισμένων πολιτικών της ΕΕ στην καθημερινή ζωή. Αντανακλά βαθύτερες απογοητεύσεις των πολιτών, καθώς αισθάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και στην επίλυση των προβλημάτων τους» επεσήμανε.

Τις ανησυχίες αυτές, είπε, εκμεταλλεύονται δήθεν «αντισυστημικές δυνάμεις», οι οποίες φορώντας τον μανδύα του ευρωσκεπτικισμού, προωθούν την αντιευρωπαϊκή τους ατζέντα.

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όμως, είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα συνεργασίας κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η απάντησή μας στα προβλήματα που όντως υπάρχουν, όπως ο γραφειοκρατικός τρόπος λειτουργίας και η αποξένωση από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη, ενιαία γεωπολιτική αντίληψη, μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και έμφαση στις πολιτικές που βελτιώσουν την καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί ο πολίτης τη ζωτική σημασία που έχει για τον ίδιο και τη χώρα του η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο διαφανής στη λήψη των αποφάσεων και να ενισχυθεί η λογοδοσία, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» συμπλήρωσε.

Σήμερα, μετά την οικονομική κρίση, συνέχισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα δεν είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ε.Ε. «Αναλαμβάνει», πρόσθεσε, «πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Επιχείρησης “Ασπίδες” και πρωτοστατεί σήμερα στη συζήτηση για τον ενιαίο αμυντικό βραχίονα και τον κοινό αντι-drone και αντιαεροπορικό “θόλο”, με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ».

Αναφορικά με το ζητούμενο για τις ευρωεκλογές όπως είπε ο κ. Δένδιας «είναι να υπάρξει μια καθαρή απάντηση στις 9 Ιουνίου, με ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό και πραγματικά πατριωτικό κόμμα, το οποίο προάσπισε και προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα».

Ειδικότερα, για την Κεντρική Μακεδονία, «οφείλουμε να υπενθυμίζουμε την αποστροφή του στις κραυγές και στα μεγάλα λόγια». «Θα πρέπει ακόμη να λάβουμε υπόψη μας ότι συνολικά τρία κόμματα, τα οποία τοποθετούνται ιδεολογικά δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, έχουν επικεφαλής που κατάγονται από την Κεντρική Μακεδονία και σε μεγάλο βαθμό έχουν εστιάσει την προσπάθειά τους σε αυτήν την περιοχή» ανέφερε.

Για την «Ατζέντα 2030», τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη Μεταπολίτευση ενώ είπε ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της δομής Δυνάμεων και την επικαιροποίηση – προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 με την υπογραφή του Letter of Acceptance (LOA), όσο και την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της Χώρας μας στο Πρόγραμμα σχεδίασης και συμπαραγωγής των Φρεγατών Constellation» εξήγησε.

«Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η υλοποίηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Ν.5110/2024, ο οποίος υπερψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ψήφους μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Σπαρτιατών επί της αρχής και επί του συνόλου» ανέφερε.

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται επίσης η μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Οικιστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.5110/2024 προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σε εφαρμογή του νέου Νόμου, καταρτίζονται ειδικά προγράμματα για νέους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα συνδυάζουν την ακαδημαϊκή και την εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση με την παροχή αντίστοιχης οικονομικής αποζημίωσης» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Για τη θητεία, υπογράμμισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί «το φθινόπωρο και θα προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που δεν θα αφορούν τη διάρκειά της, αλλά τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί κάποιος την πατρίδα». «Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό πολιτών, οι οποίοι θα μετεκπαιδεύονται τακτικά εφόσον το επιθυμούν κατά την εφεδρεία τους. Η ίδια η θητεία θα προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιημένων δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους στρατεύσιμους μετά την απόλυσή τους» συμπλήρωσε.

Για την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «παρά τους χαμηλούς τόνους επί του πεδίου, γεγονός αδιαμφισβήτητα θετικό, είναι γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει με διαφορετικές αφορμές να προβάλλει το αναθεωρητικό της δόγμα». «Και είναι προφανές επίσης ότι η έγερση νέων ζητημάτων, πέραν της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της διατήρησης του CasusBelli κ.ά. υπονομεύει την προοπτική μιας γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεων μας και μια αλλαγή σελίδας σε βάθος χρόνου» συνέχισε.

«Εξακολουθώ να ελπίζω σε μια διαφορετική στάση και σε επαναφορά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας στο προσκήνιο. Αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες, όπως ήδη πράττουμε με την “Ατζέντα 2030”» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
OΠΕΚ: Μειωμένη παραγωγή πετρελαίου για το 2025 αποφάσισε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός
Επόμενο Άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν λέμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, εννοούμε να γίνουμε Ευρώπη σε όλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage»...

30 Ιουλίου, 2026

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ