Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2026 | 3:25 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM «Νισύριο»: Χρησιμοποιώντας το πλαστικό αλλιώς

«Νισύριο»: Χρησιμοποιώντας το πλαστικό αλλιώς

by EnergyUp 26 Ιουνίου, 2020
26 Ιουνίου, 2020

Το πρόγραμμα «Νισύριο» φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των πλαστικών σκουπιδιών στη Νίσυρο. Ένα περιβαλλοντικό πρότζεκτ στο πλαίσιο του προγράμματος START του ιδρύματος Robert Bosch.

Σε πόσο χρόνο άραγε παράγεται ένα πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης; Σε μόλις δύο δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο για μισή ώρα αλλά χρειάζεται περισσότερα από 450 χρόνια για να διασπαστεί. Μπορεί το πρόβλημα του μεγάλου κύκλου «ζωής» των πλαστικών  να μετατραπεί σε ευκαιρία; Η πρωτοβουλία «Νισύριο» επιχειρεί να προτάξει ένα νέο παράδειγμα διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων με τη χρηματοδότηση το πρόγραμμα START του γερμανικού κοινωφελούς ιδρύματος Robert Bosch.

 Από την ιδέα στην πράξη

Η Νίσυρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη πόσιμου νερού με τους κατοίκους του νησιού να καταναλώνουν325.500 πλαστικά μπουκάλιαεμφιαλωμένου νερού ετησίως, που μεταφράζεται σε 27 τόνους πλαστικό. Σε συνδυασμό με τη μικρή έκταση του νησιού κάνουν τη διαχείριση του εξαιρετικά δυσχερή. «Το πρόγραμμα START ήταν η τέλεια αφορμή  να συγκεντρωθούν όλες οι συζητήσεις για τη διαχείρισης του πλαστικού στο νησί και να γίνει συγκεκριμένη η ιδέα. Επιδιώκουμε μια πολιτιστική αλλαγή», αναφέρει ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, δημιουργικός διευθυντής της ΜΚΟ Νισύριο. Tαυτόχρονα με τις δράσεις ενημέρωσης για τη αποφυγή της χρήσης του πλαστικού και την ανακύκλωση προσπαθεί να λειτουργήσει και διαφορετικά. «Δεν έχει σημασία να μαζεύεται το πλαστικό και να μεταφέρεται στην Κω ή στην Αθήνα και να καίγεται. Επιδιώκουμε τη μείωση εισαγωγής πλαστικού στο νησί βλέποντας το ως νέα πηγή πρώτης ύλης», λέει χαρακτηριστικά.

Βιωματικές εμπειρίες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες με εργαστήρια και πολύ δημιουργικές προσεγγίσεις. «Δείχνουμε πως μπορεί να γίνει επανάχρηση αλλά και η δημιουργία άλλων αντικειμένων από πλαστικό που είναι για πολλούς πρωτόγνωρη. Με ειδικά μηχανήματα θρυμματισμού και τρισδιάστατης εκτύπωσης δημιουργούμε αντικείμενα όπως νήμα από πλαστικό για κεντήματα, πλαστικό κορδόνι για τρισδιάστατους εκτυπωτές, δομικά υλικά όπως πλαστικά δοκάρια αλλά και έργα τέχνης», δηλώνει ενθουσιασμένος ο κ. Χατζηιωαννίδης βλέποντας την κοινότητα του νησιού να έχει αγκαλιάσει την ιδέα του. Για την εμπέδωση της θεωρίας στην πράξη οργανώθηκαν καθαρισμοί παραλιών στο νησί αλλά κι ένας υποβρύχιος καθαρισμός του λιμανιού του νησιού και της βραχονησίδας Γυαλί. Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν απλώθηκαν στο λιμάνι ώστε να καταδειχθεί το μέγεθος της ρύπανσης.

Η πρώτη φάση του προγράμματος διεξήχθη στο Βερολίνο και στο Κίελο και είχε εκπαιδευτικό και καθοδηγητικό χαρακτήρα. «Με την επαφή με δημιουργικούς ανθρώπους και ιδανικό ταίριασμα έμαθα πολλά τα ποία και εφάρμοσα την πράξη. Ακόμη, με την οικονομική στήριξη από το πρόγραμμα START είχα την ευκαιρία να εστιάσω στο πλάνο δράσης μου μακριά από το οικονομικό άγχος», επεσήμανε ο κ. Χατζηιωαννίδης. Στόχος του προγράμματος START είναι η ενίσχυση του επιχειρείν στο χώρο του πολιτισμού. «Κάθε χρόνο δεχόμαστε πάνω από 150 αιτήσεις με καινοτόμες ιδέες και με κοινωνικό αντίκτυπο που κάνει δύσκολη την τελική μας επιλογή για τη χρηματοδότηση τους. Μάλιστα κάποιες από αυτές είναι βιώσιμες και μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει ο υπεύθυνος του Robert Bosch για το ελληνικό πρόγραμμα, Κρίστιαν Στρομπ.

Ευοίωνη η συνέχεια του έργου

Στη Νίσυρο ήδη εκπονούνται προγράμματα ανακύκλωσης με την ενεργοποίηση των κατοίκων να αποτελεί πάντοτε το ζητούμενο. «Με τέτοιες δράσεις όπως το Νισύριο αυξάνεται η συνειδητοποίηση του κόσμου και διευκολύνεται το έργο μας για ένα καθαρότερο περιβάλλον, τόνισε μιλώντας στη Deutsche Welle o Δήμαρχος του νησιού Χριστοφής Κορωναίος. Οι πρωτοβουλίες αυτές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά όταν απευθύνονται στους νέους.«Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με ευφάνταστες ιδέες. Είναι μία εμπειρία που τους βοηθά να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο είναι υλοποιήσιμο», αναφέρει η Κατερίνα Δημητράκη Αναπληρώτρια Βιολόγος  στο Γυμνάσιο-Λύκειο Νισύρου που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Το «Νισύριο» επιδιώκει να συνεχίσει με εστίαση της δράσης του στα σχολεία με ένα είδος μαθήματος τη νέα σχολική χρονιά. Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννιδης ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Με την ενίσχυση των συνεργασιών μας και την αύξηση της  οικονομικής μας βιωσιμότητας θα συνεχίσουμε με σκοπό να παραδώσουμε το πρότζεκτ στην τοπική κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: DW/ Διογένης Δημητρακόπουλος

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
ΔΕΔΑ: Νέα δίκτυα με ψηφιακούς μετρητές και πλατφόρμα παρακολούθησης IoT
Επόμενο Άρθρο
Φωτοβολταϊκά συστήματα θα εγκατασταθούν σε 50 σχολεία του δήμου Αθηναίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ