Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2026 | 3:55 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Ο ΔΕΣΦΑ εγκαινίασε τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου Κομοτηνής – Ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ελλάδα και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια

Ο ΔΕΣΦΑ εγκαινίασε τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου Κομοτηνής – Ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ελλάδα και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια

by EnergyUp 4 Νοεμβρίου, 2025
4 Νοεμβρίου, 2025

 

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη μετατρέπονται σε ενεργειακό σταυροδρόμι για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή να αναμένεται να ξεπεράσουν το €0,5 δισ.

Σήμερα, ο ΔΕΣΦΑ εγκαινίασε τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου Κομοτηνής, ένα εμβληματικό έργο που ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικής ενεργειακής πύλης, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου. Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, o γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Ελευθέριος Κρητικός καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής και περιφερειακής ενεργειακής αγοράς.

Ο νέος Σταθμός Συμπίεσης στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής προσθέτει μια κομβική υποδομή στο δυναμικά εξελισσόμενο πλέγμα ενεργειακών υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με καίριο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή. Με συνολική ισχύ 24,6 MW μέσω της λειτουργίας τριών μονάδων συμπίεσης (και μίας εφεδρικής σε αναμονή), ο σταθμός αποτελεί τον πρώτο ηλεκτροκίνητο σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές κατά τη λειτουργία του και αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για να διασφαλίζει λειτουργική ευελιξία και την υδραυλική επάρκεια του συστήματος. Διαθέτει επίσης τη δυνατότητα υποδοχής μειγμάτων φυσικού αερίου με υδρογόνο.

Ο Σταθμός Συμπίεσης Κομοτηνής ισχυροποιεί περαιτέρω τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς, σε συνδυασμό με άλλα έργα – όπως ο Σταθμός Συμπίεσης Αμπελιάς – επιτρέπει στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας προς τον Βορρά να φτάσουν τα 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το έργο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς τον Βορρά, και συνδέεται απρόσκοπτα με άλλες βασικές ενεργειακές υποδομές της περιοχής, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης και το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, ενισχύοντας τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα, τις εξαγωγές προς γειτονικές χώρες, καθώς και τη θωράκιση και ευελιξία της ενεργειακής υποδομής της χώρας.

Με οδηγό την επενδυτική δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,5 δισ. ευρώ, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη μετατρέπονται σε ένα πραγματικό ενεργειακό σταυροδρόμι, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Σταθμός Συμπίεσης Κομοτηνής αποτελεί μια επένδυση ύψους 134 εκατ. ευρώ, η οποία προστίθεται σε μια σειρά έργων συνολικού ύψους περίπου 43 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από τον ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, άλλα υπό ανάπτυξη έργα, όπως ο αγωγός Καρπερή–Κομοτηνής, προσθέτουν επιπλέον 334 εκατομμύρια ευρώ στις επενδύσεις της εταιρείας στην περιοχή.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Η σημερινή τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για τον ΔΕΣΦΑ και για το ενεργειακό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας της Ελλάδας και την ενδυνάμωση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για εκατομμύρια πολίτες.

Σχεδιασμένος και κατασκευασμένος σε χρόνο-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης – χάρη και στην ταχεία και αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τηΡυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) – ο Σταθμός Συμπίεσης Κομοτηνής αποτελεί απτή απόδειξη της ικανότητας του ΔΕΣΦΑ να ανταποκρίνεται άμεσα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά στις εξελισσόμενες ανάγκες του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του ενεργειακού συστήματος της χώρας, ενώ ταυτόχροναδιευρύνουμε το οικονομικό μας αποτύπωμα – δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες και προάγοντας ενεργά τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα κατά την λειτουργία και τον σχεδιασμό του για λειτουργία με υδρογόνο, ο σταθμός κοιτά προς το μέλλον, διασφαλίζοντας ότι οι υποδομές μας στηρίζουν τη μετάβαση της Ευρώπης προς καθαρότερη ενέργεια.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να χτίζουμε το ενεργειακό σύστημα του αύριο, εξασφαλίζοντας σήμερα χειροπιαστά οφέλη για τους Έλληνες καταναλωτές και για την ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζουμε να θέτουμε την ενέργεια σε ροή, όπου και όποτε χρειάζεται.»

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Σταύρος Παπασταύρου: Στηρίζουμε τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες – Η Ελλάδα επιμένει για ενισχυμένες ευελιξίες και συγκεκριμένη ρήτρα αναθεώρησης στόχου
Επόμενο Άρθρο
Γ. Στουρνάρας: Η μεταποίηση μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου...

6 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ