Οδηγός άμεσης και ασφαλούς επανεκκίνησης επιχειρήσεων

Του Σίμου Αναστασόπουλου
Πρόεδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας

Μετά την αναγκαστική καραντίνα και την επιτυχημένη κατά γενική ομολογία διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για λόγους περιορισμού της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεων ετέθησαν σε αναστολή δραστηριότητας και μαζί με αυτές εξαναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν τη λειτουργία  τους και άλλες οι οποίες συνεργαζόντουσαν με αυτές. 

Οι υφεσιακές συνέπειες της καραντίνας δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας αλλά η υποδειγματική διαχείριση αύξησε την εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό και επιτρέπει αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέρα από την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων, είναι η σωστή προετοιμασία για το άνοιγμα της κάθε επιχείρησης.

Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας κατάρτησε τον ακόλουθο Πρακτικό Οδηγό, με τα θέματα που πρέπει κάθε επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει σήμερα για να μπορεί η επιχείρηση του να ξεκινήσει άμεσα και με ασφάλεια τη λειτουργία της μόλις η άρση των περιορισμών το επιτρέψει.

  1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ  Προετοιμασία των εργασιακών και παραγωγικών χώρων ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία διάδοσης του COVID.

Συμβουλευτείτε τους αρμόδιους Οργανισμούς για τα κατάλληλα (και απαραίτητα) μέτρα προστασίας και καταστρώστε πλάνο για την άμεση απομάκρυνση ύποπτων κρουσμάτων και αντικατάσταση των νοσούντων.

  1. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ Εξασφαλίστε τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα .

Επικοινωνήστε με την Τράπεζα σας και ενημερωθείτε για τα προγράμματα υποστήριξης και δανειοδότησης που μπορούν να σας προσφέρουν. Αναζητείστε πληροφορίες και ενταχθείτε στα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που προσφέρει το κράτος. Διαχειριστείτε τις επιταγές (και τις παρατάσεις τους) που οφείλετε ή σας οφείλουν. Προσπαθήστε για μείωση εξόδων και βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης.

  1. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ  Προετοιμάστε την επιστροφή των απασχολούμενων στη επιχείρηση.

Εξετάστε με τον υπεύθυνο προσωπικού ή τον λογιστή σας τις απαραίτητες ενέργειες τροποποίησης συμβάσεων εργασίας και συνεννοηθείτε έγκαιρα με τους εργαζόμενους.

  1. ΠΕΛΑΤΕΣ Επικοινωνήστε και ενισχύστε την θέση σας με τους πελάτες σας

Ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες ανοίγματος των πελατών σας και προγραμματίστε αντίστοιχα την δική σας επανεκκίνηση. Βεβαιωθείτε για την ισχύ και παράδοση εκκρεμών παραγγελιών τους και ενισχύστε τη καλή σχέση μαζί τους.

  1. ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ  Εξασφαλίστε την διαθεσιμότητα και επάρκεια πρώτων ύλων και προϊόντων.

Επικοινωνήστε με τους προμηθευτές σας και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σας προμηθεύσουν. Μάθετε αν τυχόν έχουν αλλάξει οι όροι πληρωμής και διεκδικείστε καλύτερους όρους συνεργασίας. Αναζητείστε εναλλακτικούς προμηθευτές.

  1. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ   Επικοινωνήστε με τους μεταφορείς που σας εξυπηρετούν.

Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί τόσο η αλυσίδα εφοδιασμού σας όσο και η αλυσίδα μεταφοράς των προϊόντων σας στους πελάτες σας.

Υπολογίστε το πιθανό πρόσθετο κόστος μεταφορών.

  1. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ   Προετοιμάστε με τον λογιστή σας το πλάνο των φορολογικών υποχρεώσεων και φροντίστε τις όποιες λογιστικές εκκρεμότητες.
  2. ΠΑΡΟΧΕΣ  Ελέγξτε την καλή λειτουργία όλων των παροχών που θα απαιτηθούν με την επαναλειτουργία της επιχείρησης σας.

Ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κινητά, ύδρευση, γκάζι, κλπ

  1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ  Ελέγξτε την κατάσταση λειτουργίας των πληροφοριακών σας συστημάτων. Υιοθετήστε ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις για την δραστηριοποίηση online με παράλληλη προστασία από την πειρατεία.
  2. ΠΛΑΝΟ   Εκτιμήστε τη στρατηγική σας για το άμεσο και απώτερο μέλλον.

Υπολογίστε την πιθανότητα νέων κρουσμάτων και νέων μέτρων περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας το φθινόπωρο. Επανεξετάστε αν το επιχειρηματικό μοντέλο σας είναι βιώσιμο και προσαρμόστε το αν χρειάζεται. Αναζητείστε τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, των σχετικών Συνδέσμων και Επιμελητηρίων.

Ας προετοιμαστούμε σήμερα, έγκαιρα και οργανωμένα, για να βγούμε με ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα από την καραντίνα και εμείς και η πολύπαθη οικονομία μας.

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.