Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 2:57 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Πάολο Τζεντιλόνι: Οι έκτακτες δαπάνες για τις πλημμύρες δε θα υπολογιστούν στο χρέος

Πάολο Τζεντιλόνι: Οι έκτακτες δαπάνες για τις πλημμύρες δε θα υπολογιστούν στο χρέος

by EnergyUp 12 Σεπτεμβρίου, 2023
12 Σεπτεμβρίου, 2023

Τη δέσμευση της Ευρώπης ότι η διαδικασία κινητοποίησης των κονδυλίων θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤΝEWS Ρrime με τον Ηλία Σιακαντάρη.

Ο κ. Τζεντιλόνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι δαπάνες της χώρας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν παρών στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, όπου αναφέρθηκε υποστήριξη προς την Ελλάδα της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτήρισε την συνάντηση λειτουργική και επιχειρησιακή, αλλά και μία καλή ευκαιρία για να να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δραματική συγκυρία.

Ο κ. Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και διέκρινε δύο κατηγορίες κεφαλαίων: τα υφιστάμενα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα και αυτά που θα ενεργοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πλημμύρες για τουλάχιστον 2 χρόνια θα εξαιρεθούν από τη λογιστική αποτύπωση του ελλείμματος.

Υπογράμμισε τη θετική πορεία της δημοσιονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τις ημέρες που συνέβη η καταστροφή, οι πρώτοι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα. «Σίγουρα δε θα υπονομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται καθησυχασμένη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δε ν απειλείται».

Παραδέχτηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, απαιτεί αυξημένες επενδύσεις και δημοσιονομικό χώρο. «Χθες παρουσίασα την θερινή οικονομική πρόβλεψη και για πρώτη φορά πιστεύω συμπεριλάβαμε στους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιματική ζημιά όπως την ονομάσαμε.

Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ συχνά. Πρέπει να αυξήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα του χρόνου, δεδομένου ότι θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό όμως, το Ταμείο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί από τα κράτη μέλη» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Επίσης είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη διατήρηση των εδαφών μας, των πιο ευάλωτων περιοχών μας.

Οφείλω να πω ότι μέχρι το 2026 έχουμε τους απαιτούμενους πόρους για να το πράξουμε αυτό. Παραδείγματος χάρη, και στην περίπτωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, έχουμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων για τη διατήρηση της φύσης και για την αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε στην κλιματική μετάβαση στα ερχόμενα χρόνια».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Άμεση ανταπόκριση της ΕΕ στο αίτημα Κυριάκου Μητσοτάκη-Ευρωπαϊκή στήριξη 2,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Επόμενο Άρθρο
Ορκίσθηκε, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος...

6 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ