Τρίτη, 28 Ιουλίου 2026 | 4:00 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Περισσότερες δόσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις | Ελληνική Οικονομία

Περισσότερες δόσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις | Ελληνική Οικονομία

by EnergyUp 20 Σεπτεμβρίου, 2019
20 Σεπτεμβρίου, 2019

[ad_1]


Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις.

Περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρά κριτήρια προβλέπει το νέο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία, που συζητείται αυτές τις μέρες μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων.

Η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει μεν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προβλέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση, δηλαδή τις 12 δόσεις για τις οφειλές από τακτικούς φόρους και τις 24 για τα χρέη από τις έκτακτες υποχρεώσεις, ωστόσο οι θεσμοί επιμένουν στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να μπορεί κάποιος να φθάσει στο ανώτατο όριο των δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Από την πλευρά τους τα τεχνικά κλιμάκια αν και φαίνεται να συμφωνούν με τον αριθμό των δόσεων, ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση σε αυτή την αξιολόγηση και οι νέες διατάξεις να προστεθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο και να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια για τις 120 δόσεις με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες. Με email και sms οι οφειλέτες θα ενημερωθούν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και θα καλούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο το μπρα ντε φερ θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζεται, με τους πρώτους να ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει κενό 200 εκατ. ευρώ και τους δεύτερους να υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι θα υπάρχει όφελος 200 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, όπου θα φανεί τι θα γίνει τόσο με την πάγια ρύθμιση όσο και με τις 120 δόσεις που μπορεί να επηρεάσουν και τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση (λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου), καθώς παρατηρούνται προβλήματα ως προς την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Μεγάλα λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές φορολογικές εκκρεμότητες και εφόσον δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής. Ταυτόχρονα αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν να υποβάλουν δηλώσεις, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, θα αυξηθεί σημαντικά και υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τις 500.000. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί συνολικά 337.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας χρέη 2,9 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις). Συνολικά, το Δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 286,8 εκατ. ευρώ.



[ad_2]

Source link

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Εντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αποκρατικοποιήσεις | Ελληνική Οικονομία
Επόμενο Άρθρο
Φόρουμ των Δελφών: Εντυπωσιακή η συμμετοχή στη συνάντηση για τις Αμεσες Διεθνείς Επενδύσεις | Ελληνική Οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,48 δισ. στο α΄εξάμηνο...

15 Ιουλίου, 2026

politico: politico: Ο επικεφαλής του Eurogroup θέλει τα...

15 Ιουλίου, 2026

Οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων...

13 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης στο ECOFIN: Η Ελλάδα στηρίζει την...

12 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup: Η μεγαλύτερη τεχνολογική μεταβολή...

12 Ιουλίου, 2026

Τα δύο ορόσημα στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους

12 Ιουλίου, 2026

Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης...

8 Ιουνίου, 2026

NEWSROOM

  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΥΠΕΝ: Έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας – Μπαταρίες 6,8 γιγαβάτ έως το 2030

    19 Ιουλίου, 2026
  • Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα

    16 Ιουλίου, 2026
  • Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,48 δισ. στο α΄εξάμηνο – Υπέρβαση 2,5 δισ. έναντι του στόχου

    15 Ιουλίου, 2026
  • Διεύρυνση κριτηρίων επιλεξιμότητας για ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση στις κλειστές κατοικίες, στο πλαίσιο της δράσης «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027

    15 Ιουλίου, 2026
  • politico: politico: Ο επικεφαλής του Eurogroup θέλει τα εθνικά έσοδα από το φάσμα συχνοτήτων να διοχετευτούν στα ταμεία της ΕΕ

    15 Ιουλίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Ο Κάθετος Διάδρομος εισέρχεται σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας

    15 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ