Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2026 | 2:57 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Πλήρης αλληλεγγύη της Ε.Ε., προς την Ελλάδα και την Κύπρο

Πλήρης αλληλεγγύη της Ε.Ε., προς την Ελλάδα και την Κύπρο

by EnergyUp 23 Αυγούστου, 2020
23 Αυγούστου, 2020

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την “Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας”, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”,  τονίζει ότι : «Με κάθε ευκαιρία, κυρίως στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο με πρακτικές που αγνοούν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, η Ευρώπη καθιστά σαφές ότι είναι μονόδρομος ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Αναφέρει ότι «η Ευρώπη έχει τη διάθεση να αντιμετωπίσει την Τουρκία στη βάση του τρίπτυχου “αποκλιμάκωση-διάλογος-μόνιμες λύσεις”» επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν η Τουρκία εμμένει στην πολιτική της κλιμακούμενης έντασης«η ΕΕ δεν θα διστάσει από την πλευρά της να προχωρήσει σε κλιμακούμενες δράσεις με όλες τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι». «Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία γι΄αυτό.» προσθέτει.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ όσον αφορά αλλαγές στο πεδίο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο κ. Σχοινάς παραδέχεται ότι υπάρχει μια «δυστοκία» διαμόρφωσης «ενιαίας και αποφασιστικής στάσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», ως αποτέλεσμα «του κανόνα της ομοφωνίας, που επιτρέπει στους διστακτικούς να μπλοκάρουν τους φιλόδοξους» και σημειώνει:

«Αντλώντας τα διδάγματα από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, η ΕΕ δεν μπορεί πια να μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για τον καθορισμό των πρακτικών λεπτομερειών της αμοιβαίας βοήθειας και της αλληλεγγύης».

«Μετά τον κοινό δανεισμό, έχει έρθει η ώρα για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, εκτιμά πως «μετά την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει ο δρόμος για την επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο εποικοδομητικής στάσης από ορισμένα κράτη-μέλη».

Σημειώνει ότι η αλληλεγγύη με τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής και ο επιμερισμός των βαρών του ασύλου θα είναι οι βασικές στοχεύσεις της επιτροπής και τονίζει: «Είναι αδιανόητο η Ευρώπη να έχει τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, το δεύτερο κοινό νόμισμα παγκόσμιας αναφοράς, αλλά ακόμη να μην μπορεί να αποφασίσει για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

«Σε τρεις άξονες το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας»

Τέλος αναφερόμενος στην οικονομία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι από τα κράτη-μέλη που έχουν δείξει τη μεγαλύτερη προσήλωση και τον κατάλληλο προγραμματισμό για την αξιοποίηση των διαθέσιμβν ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Αναφέρει ότι από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα θα επωφεληθεί με περίπου 70 δισ., ευρώ «ένα ποσόν πρωτοφανές γα τα δεδομένα της χώρα μας», «θα διατεθούν για τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, όπως για τη μείωση της ανεργίας μέσω προγραμμάτων όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τις επενδύσεις στις δεξιότητες εργαζομένων».

Παράλληλα θέτει «τρία βασικά σημεία», για να διατηρήσει η χώρα το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την αποφασιστική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού: Πρώτον, οι δομικές μεταρρυθμίσεις να στηριχθούν από όλους για υλοποιηθούν, καθώς όπως σημειώνει «αποτελούν το βασικό συστατικό της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας». Δεύτερον, να συγκροτηθεί μηχανισμός που θα σχεδιάσει με επάρκεια, θα εγκρίνει και θα εποπτεύσει την υλοποίηση έργων». Τρίτον, Τα έργα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν γρήγορα και όχι ευκαιριακά.

«Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας που οραματιζόμαστε και προωθούμε θα πρέπει να βασίζεται στους άξονες της ανταγωνιστικής εξωστρέφειας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζει.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας επίτροπος επισημαίνει ότι η κρίση του κορονοϊού θα έχει μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις, «δημιουργώντας προκλήσεις ιδίως όσον αφορά την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, που επηρεάζουν πολλούς κλάδους. «Γι’ αυτό το λόγο, στις 21 Ιουλίου υπάρχει ρητός στόχος ότι το 30% των συνολικών πόρων του νέου προϋπολογισμού θα δεσμευτεί για δαπάνες για την κλιματική μετάβαση, ενώ η κατηγορία των δαπανών που είδε τις μεγαλύτερες αυξήσεις κονδυλίων είναι εκείνη των ψηφιακών επενδύσεων» προσθέτει ο κ. Σχοινάς.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Χάθηκαν 28 τρις κυβικά μέτρα πάγου από την επιφάνεια της γης
Επόμενο Άρθρο
Βουλή: Κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ