Πράσινο φως από Ε.Ε. για κρατική επιδότηση της δόσης δανείου | Ελληνική Οικονομία

[ad_1]

Eγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κρατική επιδότηση των δανείων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 20-50% της μηνιαίας δόσης του δανείου και χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και υπό την προϋπόθεση συνεπούς πληρωμής του υπολοίπου του δανείου εκ μέρους του δανειολήπτη που υπάγεται στη ρύθμιση. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι οι 200.000 ευρώ στην τριετία. Αν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα θα κινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου, αναφέρει η σχετική χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το σχέδιο διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό 132 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι για φέτος είχαν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά δεν προβλέπεται να απορροφηθούν πάνω από 2 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν πρόσφατα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά ελάχιστες ρυθμίσεις.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα ένταξης στη ρύθμιση λειτουργεί αποτελεσματικά και έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες 10 ρυθμίσεις, ενώ απλοποιήθηκαν και οι διαδικασίες ένταξης σε αυτή». Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την κυβέρνηση αποτελούν προτεραιότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ανακούφιση και η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ «παράλληλα, η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες και ήδη τα πρώτα προγράμματα επιβράβευσης έχουν δημιουργηθεί».

Η Επιτροπή, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, το σχέδιο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση. Οσον αφορά τις τράπεζες, το σχέδιο θα παρέχει μεν «έμμεσο πλεονέκτημα», αλλά δεν θα δημιουργήσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των τραπεζών, καθώς όλες όσες εδρεύουν στην Ελλάδα θα συμμετέχουν σε αυτό.[ad_2]

Source link


EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.