Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2026 | 4:26 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Πρωθυπουργός: Καθημερινή μας έγνοια είναι να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς μία πιο ισχυρή, σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα για όλους

Πρωθυπουργός: Καθημερινή μας έγνοια είναι να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς μία πιο ισχυρή, σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα για όλους

by EnergyUp 27 Νοεμβρίου, 2022
27 Νοεμβρίου, 2022

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρεται με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Ομολογώ δεν περίμενα πως η ανάρτηση της προηγούμενης εβδομάδας θα είχε τόσο θετική ανταπόκριση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι αφιέρωσαν λίγα λεπτά να διαβάσουν μία, όχι και τόσο σύντομη, ανάρτηση. Η ανταπόκριση αυτή μου δίνει το θάρρος να ξαναδοκιμάσω αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, να μοιραστώ δηλαδή έναν απολογισμό της εβδομάδας ώστε να έχετε μια πληρέστερη εικόνα για το πώς εργαζόμαστε και τι μας προβληματίζει», επισημαίνει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Αναλυτικά αναφέρει: «Ας αρχίσουμε με αυτά που συνήθως αποκαλούμε “μεγάλα”, γιατί με τον έναν ή άλλο τρόπο μας επηρεάζουν όλους:

Ξεκινώ από την πορεία της οικονομίας όπου είχαμε ενθαρρυντικά νέα. Άλλωστε ισχυρή οικονομία σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στήριξης των πιο ευάλωτων.

Επειδή λοιπόν καταφέραμε να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το διάστημα, πήραμε 2 σημαντικές θετικές αξιολογήσεις (πράσινο φως δηλαδή) από την Κομισιόν. Είναι λίγο στεγνά αυτά που ακολουθούν -συμβαίνει με τα οικονομικά συχνά αυτό- αλλά αξίζει να τα διαβάσετε.

Η μια αφορά την πρώτη θετική έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας (θυμίζω ότι η Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες όλων μας βγήκε οριστικά από την 12ετή εποπτεία τον περασμένο Αύγουστο) όπου οι εταίροι μας εισηγούνται υπέρ της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που εκκρεμούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και υπέρ της κατάργησης της “τιμωρητικής” προσαύξησης που πληρώναμε ως εποπτευόμενη χώρα στο επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους μας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα: οριστική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα αλλά και εισροή περίπου 770 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία άμεσα αλλά και εξοικονόμηση 5,2 δισ. ευρώ σε τόκους που θα πληρώναμε μεσομακροπρόθεσμα προς τον ESM.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Και για τα ποσά αυτά καθαυτά, αλλά και επειδή αυξάνεται η δυνατότητα μας να δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα υπέρ των πιο ευάλωτων. Ευρύτερα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που σημειώνει η χώρα μας, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα το 2022 πετυχαίνει τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους -σχεδόν 30 μονάδες- ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Συγχρόνως, αυτή την εβδομάδα άναψε πράσινο φως για την εκταμίευση της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα αιτήθηκε τη δεύτερη δόση νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου γιατί ολοκληρώσαμε με επιτυχία 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα.

Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποδομή, τις βάσεις της οικονομίας, αλλά και γιατί αντικατοπτρίζουν σταθερότητα και δυναμική ανάπτυξη που είναι αναγκαία προϋπόθεση για μεγαλύτερη δημόσια επένδυση στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική μας πολιτική.

 

Τη Δευτέρα που μας πέρασε κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2023.

Έχει καλά νέα και για το 2022, αφού το έτος αναμένεται να κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 5,6% (ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και ποσοστό ανεργίας 12,7% (αρκετά κάτω της πρόβλεψης 14,2 του Προϋπολογισμού του 2022). Ενώ για το 2023 ο Προϋπολογισμός προβλέπει νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ με μόνιμες καταργήσεις φόρων όπως η μνημονιακή εισφορά αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και οι αυξήσεις συντάξεων ύψους 7,75% για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Παρεμβάσεις δηλαδή που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Πέρα από την οικονομία, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και αυτή την εβδομάδα είχαμε δύο καλά νέα σε αυτό το μέτωπο: Το πρώτο είναι η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας. Αποτελούσε αίτημα του αναπηρικού κινήματος από το 1991, προβλέφθηκε με νόμο το 1996 και από τότε, χρειάστηκαν δυστυχώς πάνω από 25 χρόνια για να εφαρμοστεί. Το δεύτερο είναι η προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω μίας απτικής διαδρομής, εντύπων με γραφή Braille, και ειδικά σχεδιασμένων βοηθημάτων ώστε οι επισκέπτες με οπτική αναπηρία να μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

 

Η ιστορία της ναυπηγικής βιομηχανίας της Ελλάδας ήταν για χρόνια μία πληγή για όποιον ξέρει τις δυνατότητες της χώρας μας. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να καταστεί και πάλι η Ελλάδα ανταγωνιστική διεθνώς στον τομέα αυτό. Την Παρασκευή λοιπόν είχαμε άλλο ένα καλό νέο, καθώς κατέφτασε το πρώτο εμπορικό πλοίο μετά από χρόνια στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για επισκευή.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας – για να φτάσουμε όμως στο αποτέλεσμα, ειδικά όσον αφορά έργα υποδομής, χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά χρόνια πριν αυτά ξεκινήσουν.

Συνεχίζοντας λοιπόν, για τα έργα που ανακοινώσαμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα, η δουλειά αυτή προετοιμασίας έχει γίνει.

Στην επίσκεψή μου στην Πάτρα, παρουσιάσαμε ένα πραγματικά μεγάλο ολοκληρωμένο σχέδιο με 88 έργα, που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3,8 δισ. ευρώ και μετατρέπουν την Πάτρα ξανά σε δυτική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας μας. Σύμφωνα με το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων το σχέδιο αυτό θα φέρει ένα πρόσθετο εισόδημα ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο τοπικό ΑΕΠ της Αχαΐας και αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

Περνώντας στην εξωτερική πολιτική, την Τρίτη υπεγράφη σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης. Με τη συμφωνία αυτή μπαίνει σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

 

Και ένα θέμα που προβλημάτισε πολύ: Στο θέμα της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, προχωρήσαμε σε άμεση αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, θέτοντας σε εφαρμογή διάταξη που ψηφίσαμε τον Απρίλιο του 2022 και επιτρέπει την προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Τότε η ρύθμιση είχε πολεμηθεί από πολλές πλευρές αλλά επιμείναμε σε αυτήν χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Η διάταξη αυτή ενεργοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτές τις οποίες είδαμε με τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου.

Στο νέο ΔΣ έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, είχαμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της δομής και την εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή.

Γιατί η απόλυτη πρώτη προτεραιότητα είναι τα παιδιά.

Αφήνω τελευταίο κάτι που με άγγιξε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή την εβδομάδα, και σας είχα πει την τελευταία φορά πως θα επανέλθουμε σε αυτό σύντομα.

 

Η Παρασκευή ήταν η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και ήταν μία εξαιρετική αφορμή να παρουσιάσουμε και εκτιμήσουμε την πολιτική μας και το έργο στον ευαίσθητο και τόσο σημαντικό αυτό τομέα.

Παρουσιάσαμε λοιπόν ένα ακόμα εργαλείο για την προστασία των γυναικών. Η εφαρμογή Panic Button αφορά γυναίκες που έχουν ήδη κακοποιηθεί, είναι κρυπτογραφημένη ώστε να μην γνωρίζει κανένας πως υπάρχει παρά μόνο η ίδια η γυναίκα, και δίνει την δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού, και χωρίς να καταλάβει κανένας οτιδήποτε, να ειδοποιείται η Αστυνομία.

Εξίσου σημαντικά, έχουμε ή δημιουργούμε 6+12 επιχειρησιακά κέντρα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας από την ΕΛΑΣ (στελεχωμένα κυρίως με γυναίκες αστυνομικούς και συνολικά 402 αστυνομικούς) έχουμε αναπτύξει προγράμματα εργασιακής αποκατάστασης μέσω ΔΥΠΑ κακοποιημένων γυναικών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα δωρεάν νομικής βοήθειας στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ αναπτύξαμε και ένα εργαλείο εκτίμησης επικινδυνότητας από επαγγελματίες και δομές υποδοχής ώστε να γίνεται έγκαιρα ο εντοπισμός του κινδύνου».

 

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό, ο πρωθυπουργός καταλήγει: «Υπάρχουν πολλά ακόμη αλλά θα κλείσω εδώ, ευχαριστώντας και πάλι κάθε έναν από εσάς που έφτασε μέχρι το τέλος του μεγάλου αυτού κειμένου. Ξέρω πως πολλά από αυτά που έγραψα δεν σας αφορούν – δεν γίνεται άλλωστε όλα να αφορούν όλους. Όμως ελπίζω να σας ενδιαφέρουν. Και ελπίζω να ξέρετε πως η καθημερινή μας έγνοια είναι να κάνουμε άλλο ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, προς μία πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη, πιο δίκαιη Ελλάδα για όλους».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Χρήστος Σταϊκούρας:Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων
Επόμενο Άρθρο
Πότε θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού...

5 Αυγούστου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ