Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2026 | 8:41 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας, για την Αθήνα, και τις υποδομές της

Σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας, για την Αθήνα, και τις υποδομές της

by EnergyUp 22 Ιουνίου, 2021
22 Ιουνίου, 2021

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη κατά την υπογραφή της σύμβασης έναρξης εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας στο Θέατρο Άλσος Βεΐκου  

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της κυβερνήσεως, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, εξοχότατε κύριε Πρέσβη, κύριοι Βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κύριες και κύριοι.

Σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας. Μια σπουδαία μέρα για την Αθήνα, για τις υποδομές της. Αλλά και για  το Μετρό. Μια νέα εποχή ουσιαστικά, ξεκινά. Η σημερινή ημέρα είναι από εκείνες που θα θυμόμαστε όλοι για τα επόμενα  χρόνια.

Σας καλωσορίζω λοιπόν, στη τελετή υπογραφής της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την κατασκευαστική κοινοπραξία για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Με τη Νέα Γραμμή, περιοχές βγαίνουν από την συγκοινωνιακή απομόνωση, περιουσίες αναβαθμίζονται, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με ταχύτητα, ασφάλεια, αλλά και τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο υποδομής που υλοποιείται στην Ευρώπη, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ξεκινά, για να αλλάξει όσα ξέραμε και να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω το πως φτάσαμε ως εδώ σήμερα.

Είναι κάποιες ημερομηνίες – ορόσημα κατά τη διάρκεια των χρόνων,  που όσα χρόνια και αν περάσουν, ότι και αν γίνει,  θα πρέπει να παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη και τη συνείδηση όλων μας.

Είδατε και στο βίντεο προηγουμένως, σημαντικές στιγμές στη πορεία κατασκευής του Μετρό της Αθήνας. Θέλω να σταθώ μόνο σε 3 στιγμές ορόσημα στη μεγάλη αυτή πορεία.

Το 1977, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, ανέθεσε σε γαλλοελληνική κοινοπραξία τις προμελέτες ενός δικτύου 5 νέων γραμμών μετρό, πάνω στην οποία εν πολλοίς βασίστηκε η υλοποίηση του δικτύου, εν τέλει.

Το 1991, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή 2 γραμμών μετρό, των γνωστών πλέον Γραμμών 2 και 3 του μετρό, οι οποίες εν τέλει παραδόθηκαν τμηματικά από το 2000 και μετά, ενώ ίδρυσε και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Το 2004 μπήκαν τα θεμέλια του σχεδιασμού της νέας γραμμή με τη μορφή U που υλοποιείται σήμερα.

Από τότε, σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν επεκτάσεις, όπως εκείνη της Γραμμής 3 προς το Αεροδρόμιο και τον Πειραιά, καθώς και οι αμφίπλευρες διευρύνσεις της Γραμμής 2.

Σήμερα, είναι μια ημέρα αντάξια των παραπάνω, αφού ξεκινούν και επίσημα οι εργασίες για τη νέα Γραμμή του Μετρό.

Το πρώτο τμήμα της θα εκτείνεται από εδώ, το Άλσος Βείκου στο Γαλάτσι, ως το Γουδή, θα διαπερνά τη καρδιά του αστικού ιστού της Αθήνας με μια γραμμή μήκους 13 χιλιομέτρων και 15 νέων σταθμών, που μαζί με την επέκταση στον Πειραιά, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022, καθώς και  τις νέες επεκτάσεις που προγραμματίζονται, θα αλλάξουν για πάντα τις κυκλοφοριακές συνθήκες στη πρωτεύουσα.

Με το νέο έργο, εξυπηρετούνται πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις όπως το ΕΜΠ, η Πανεπιστημιούπολη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού,

η Νομική Σχολή, το Μουσείο Μπενάκη.

Στη πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 300.000 συμπολίτες μας να αφήσουν το αυτοκίνητο και να αποσυμφορήσουν  τους δρόμους, να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων και τη ποιότητα της ζωής μας συνολικά.

Το έργο ξεκινά με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Υπουργό Υποδομών τον Κώστα Καραμανλή.

Και αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο, αφού τα τελευταία 2 έτη δώσαμε μεγάλη μάχη προκειμένου να σωθεί ο διαγωνισμός και να προχωρήσει το έργο.

Δεν υπάρχει από πλευράς μας  καμία διάθεση μηδενισμού της προσφοράς των υπολοίπων κυβερνήσεων και κομμάτων.

Άλλωστε, τα δημόσια έργα υπερβαίνουν το χρόνο ζωής των κυβερνητικών θητειών και είναι το χαρακτηριστικό πεδίο όπου απαιτούνται διακομματικές συναινέσεις και δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια.

Τα έργα, λοιπόν,  δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στην ελληνική κοινωνία που τα πληρώνει.

Αν πρέπει όμως να μνημονεύσουμε και κάποιον ακόμα, αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο αυτό όπως και ολόκληρο το μετρό, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και δίχως τη παρουσία μας στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ούτε ράγα μετρό, δε θα υπήρχε σήμερα στη χώρα.

Το μετρό δεν είναι τυχαία το μέσο μαζικής μεταφοράς που χαίρει καθολικής εκτίμησης από τους πολίτες, αφού έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ζητούν, δηλαδή συνδυάζει λειτουργικότητα, καθαριότητα, ευπρέπεια και αποτελεί πυξίδα για το μέλλον των δημόσιων μεταφορών στη χώρα.

Είναι αναμφίβολα μια σημαντική στιγμή στη ζωή όλων όσων ασχολούνται με τα έργα υποδομής στη χώρα και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, που ως Γενικός Γραμματέας Υποδομών είμαι μέρος αυτής.

Είναι βέβαιο πως από αύριο ξεκινά ένα νέο ταξίδι με δυσκολίες και προκλήσεις ως τη μέρα που το έργο θα δοθεί σε λειτουργία.

Είναι υποχρέωση όλων μας, πολιτικών, υπηρεσιακών και κατασκευαστών, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας προκειμένου να παραδοθεί ένα έργο στολίδι για την Αθήνα, εγκαίρως και χωρίς  προβλήματα.

Παραμένουμε  σταθερά αισιόδοξοι  και έτοιμοι για τη νέα πρόκληση. Και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η υπογραφή της σύμβασης έναρξης των εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας
Επόμενο Άρθρο
Η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, θα βελτίωση την καθημερινότητα των πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ