Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2026 | 8:41 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Στα 500 εκατ. ευρώ η αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών το A’ τρίμηνο 2020

Στα 500 εκατ. ευρώ η αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών το A’ τρίμηνο 2020

by EnergyUp 22 Μαΐου, 2020
22 Μαΐου, 2020

Στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK TEMAX, μειωμένες οριακά κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τα προϊόντα πληροφορικής καταγράφουν άνοδο 15,3% και πωλήσεις αξίας 130 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα είδη εξοπλισμού γραφείων και αναλωσίμων καταγράφουν άνοδο 4,9% και πωλήσεις 8 εκατ. ευρώ.

Πτώση 33,9% καταγράφεται στα φωτογραφικά είδη με πωλήσεις 4 εκατ. ευρώ, στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (- 6%) με πωλήσεις 69 εκατ. ευρώ, στις τηλεπικοινωνίες (-4,7%) με πωλήσεις 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, πτώση καταγράφεται στις μεγάλες οικιακές συσκευές (-3,9%) με πωλήσεις 108 εκατ. ευρώ και στις μικρές οικιακές συσκευές (-3,9%) με πωλήσεις 39 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα στις ανοδικές κατηγορίες, αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά. Ειδικότερα, οι κονσόλες παιχνιδιών σημείωσαν μεγάλη αύξηση ενώ και η κατηγορία των Loudspeakers έχει καταγράψει μικρή αύξηση καθώς οι καταναλωτές περνούσαν το χρόνο τους στο σπίτι, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Στις μεγάλες οικιακές συσκευές θετική εικόνα παρουσιάζουν τα στεγνωτήρια στην ελληνική αγορά, λόγω της χαμηλής διείσδυσης της κατηγορίας στα νοικοκυριά αλλά και λόγω του τέλους της περιόδους της εποχικότητας. Παράλληλα διατηρήθηκε η θετική πορεία για τους καταψύκτες σε όλη την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, γεγονός που έγινε περισσότερο έντονο κατά την περίοδο του γενικού lockdown των καταστημάτων και των προσφορών στο λιανεμπόριο.

Αντίστοιχα, στις μικρές οικιακές συσκευές, η κατηγορία της ηλεκτρικής σκούπας παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης που προέρχεται από τα την συνεχόμενη αύξηση της τάσης στα ρομποτάκια, τα οποία αποτελούν προϊόντα με υψηλή μέση τιμή. Οι αρτοπαρασκευαστές παρουσίασαν θετική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, λόγω περιοδικότητας και υψηλής συμμετοχής της κατηγορίας την συγκεκριμένη περίοδο σε προσφορές. Οι κατηγορίες της προσωπικής περιποίησης έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση πωλήσεων κυρίως όμως από τις κουρευτικές μηχανές λόγω τον ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν με το κλείσιμο της αγοράς.

Αναφορικά με τα προϊόντα πληροφορικής, οι κατηγορίες των Visual Cameras και των φορητών υπολογιστών σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Οι οθόνες υπολογιστή και τα ποντίκια επίσης ευνοήθηκαν από την κατάσταση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα Core Wearables, τα ακουστικά αλλά και τα πολυμηχανήματα.

Στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά, μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε στα PMP, συσκευές πλοήγησης, κάρτες μνήμης, ακουστικά, USB και Camcorders. Επίσης, η τηλεόραση γύρισε σε μονοψήφιο αρνητικό πρόσημο ενώ ο κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε αρνητικό πρόσημο, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Στις μεγάλες οικιακές συσκευές, η θετική πορεία για τους πρώτους μήνες της χρονιάς διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την απόδοση τόσο των ελεύθερων όσο και τον εντοιχιζόμενων κουζινών.

Σημαντικές απώλειες εμφανίζει η κατηγορία των ψυγείων, λόγω αφενός της πανδημίας και αφετέρου την μη εποχικότητα της κατηγορίας.

Το κλείσιμο των καταστημάτων σταμάτησε την θετική πορεία των πλυντηρίων ρούχων για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Επίσης το τέλος της εποχικότητας για τα πλυντήρια -στεγνωτήρια αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την αρνητική πορεία της κατηγορίας. Στις μικρές οικιακές συσκευές, η κατηγορία του ηλεκτρικού σίδερου εμφανίζει πτωτική πορεία η οποία οφείλεται κατά και στις δύο βασικές υποκατηγορίες, ατμοσίδερα και γεννήτριες τόσο σε κομμάτια όσο και σε αξία. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν οι κατηγορίες προετοιμασίας φαγητού το πρώτο τρίμηνο σε όλες τις υποκατηγορίες με εξαίρεση τα μπλέντερ χειρός.

Στα προϊόντα πληροφορικής, σημαντική πτώση σημειώθηκε στις κατηγορίες Gaming & Leisure, media tablets και σταθερούς υπολογιστές. Τα πληκτρολόγια αποτελούν την μόνη κατηγορία περιφερειακών συσκευών για υπολογιστές που καταγράφουν πτωτική πορεία. Στις τηλεπικοινωνίες, η κινητή τηλεφωνία υπέστη σημαντικό πλήγμα λόγω και του κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων ενώ η σταθερή τηλεφωνία συνέχισε την πτωτική της πορεία. Τέλος στα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων, οι εκτυπωτές συνέχισαν στο πρώτο τρίμηνο με πτωτική πορεία.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε εταιρείες, όπως η Aegean, χωρίς φροντίδα
Επόμενο Άρθρο
Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε έντεκα εβδομάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαρθρωτική μεταβολή για την ελληνική οικονομία η συστηματική...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Λειψυδρία: Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς προετοιμάζεται η...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Ελευσίνα-ONEX και MEGATUGS υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή...

19 Δεκεμβρίου, 2025

Έως το τέλος του χρόνου θα ληφθούν οι...

19 Δεκεμβρίου, 2025

Vodafone: Επενδυτικό πλάνο 1 δισ. Ευρώ έως το...

19 Δεκεμβρίου, 2025

Η METLEN και η KNDS ενισχύουν τη στρατηγική...

19 Δεκεμβρίου, 2025

HELLENiQ ENERGY: Βαθμολογία 99% στο ATHEX ESG Data...

19 Δεκεμβρίου, 2025

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για...

19 Δεκεμβρίου, 2025

ΔΕΣΦΑ, Senfluga και Gastrade ενισχύουν τις υποδομές πολιτικής...

19 Δεκεμβρίου, 2025

NEWSROOM

  • Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα βασικά επιτόκια είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες δυνάμεις της Ανάπτυξης το 2026

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γεγονότα που επηρέασαν το πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό μέλλον

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Διαρθρωτική μεταβολή για την ελληνική οικονομία η συστηματική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος-Νίκος Χριστοδουλίδης: Μια Αυτόνομη Ένωση – Ανοιχτή στον Κόσμο

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος -Μαριλένα Ραουνά: Να γίνουμε η φωνή των 27 εταίρων σε μία απαιτητική γεωπολιτική συγκυρία

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος: Παρουσιάστηκε το λογότυπo και οπτική ταυτότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη “βλέπει” το 2026 η ΕΚΤ – Οι επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογο

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Λειψυδρία: Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς προετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, πρώτο βήμα η χρηματοδότηση του κέντρου ικανοτήτων

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Eurelectric: Λήψη μέτρων προστασίας των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών από φυσικές και ηλεκτρονικές επιθέσεις

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Απόφαση Υπαγωγής 20.840 ωφελούμενων του Προγράμματος -Εξοικονομώ 2025

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας Ντμίτριεφ για συνομιλίες με τους ομολόγους του Γουίτκοφ και Κούσνερ

    20 Δεκεμβρίου, 2025

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα βασικά επιτόκια είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες δυνάμεις της Ανάπτυξης το 2026

    29 Δεκεμβρίου, 2025

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ