Παρασκευή, 1 Μαΐου 2026 | 7:13 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Start ups: Πάνω από 200 εκατ. διαθέσιμα

Start ups: Πάνω από 200 εκατ. διαθέσιμα

by EnergyUp 12 Ιανουαρίου, 2020
12 Ιανουαρίου, 2020

Πριν από 10 χρόνια, στην έναρξη ακριβώς της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για δημιουργία start up στην Ελλάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν η ελληνική οικονομία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές διεθνώς, χάνοντας περίπου το 22% του ΑΕΠ της χώρας, ωστόσο στο χώρο αυτό συνεχίζονταν τα βήματα και οι προσπάθειες. Παρά την δυσπιστία των επενδυτών προς οτιδήποτε είχε να κάνει με την Ελλάδα, οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις, να αναπτυχθούν και να γίνουν και επιτυχημένες, δείχνοντας αντίσταση στην οικονομική ύφεση. Σήμερα το λεγόμενο «οικοσύστημα των start ups» στην Ελλάδα έχει να επιδείξει επιτυχημένα βήματα και αναπτύσσεται διαρκώς.

Ο Απόστολος Αποστολάκης βρίσκεται στο χώρο των start ups από τότε που στην Ελλάδα τα εγχειρήματα ήταν από λίγα έως ελάχιστα. Μετά από τη συμμετοχή σε διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, το 2016 δημιούργησε το VentureFriends στην Ελλάδα που είχε μόνο ιδιωτικά κεφάλαια, μέσω του οποίου, με ακόμα τέσσερα άτομα, επενδύουν σε start ups.

Τα πράγματα στον κόσμο των start ups στην Ελλάδα είναι ραγδαία αναπτυσσόμενα τα τελευταία χρόνια. «Πριν από πέντε χρόνια αν με ρωτούσατε ποιες είναι οι εταιρείες που είναι επιτυχημένα ελληνικά start ups στο εξωτερικό, μπορούσα να αναφέρω μόνο δύο, σήμερα είναι πάνω από δέκα αυτές οι εταιρείες, που πηγαίνουν πάρα πολύ καλά εκτός Ελλάδος. Το 2016-17 ήμασταν μόνο εμείς που δίναμε κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, επενδύσαμε σε περίπου 15 εταιρείες, αλλά το 2018 με τη μεγάλη επανάσταση που έφερε το EIF (European Investment Fund, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) δίνοντας 250 εκατ., εμείς βγάλαμε το δεύτερό μας fund και δημιουργήθηκαν και ακόμα πέντε funds. Επομένως, από τον Ιανουάριο του 2018 υπάρχουν στην αγορά πάνω από 200 εκατ. διαθέσιμα για start ups», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Αποστολάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα start ups από το Venturefriends μόνο, προσέλκυσαν 78 εκατ, το 2019. Τα 15,5 εκατ. επενδύθηκαν από την Venturefriends και τα υπόλοιπα μπήκαν από άλλα funds από το εξωτερικό.

«Οι start ups επηρεάζονται μόνο θετικά από το δύσκολο κλίμα. Πολλές από τις επιτυχημένες εταιρείες του χώρου εξελίχθηκαν φανταστικά μέσα στην κρίση, όπως το Taxibeat και το Efood. Οι δύσκολες συνθήκες αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευρηματικοί και πιο εξωστρεφείς. Αλλιώς αν υπάρχει η επιλογή στην Ελλάδα να κάνουμε μια οικοδομή, ή να ανοίξουμε ένα ξενοδοχείο ή εστιατόριο, αυτό είναι η εύκολη λύση και υπάρχει η δυνατότητα σε μια οικονομία που ακμάζει» υποστηρίζει ο κ. Αποστολάκης και προσθέτει ότι «δεν είναι δύσκολο να προσελκύσεις επενδύσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αρκεί να αποδείξεις ότι τα ελληνικά start ups μπορούν να γίνουν μεγάλες εταιρείες. Μετά τα Taxibeat και το Efood που πουλήθηκαν υπήρχαν case studies. Οπότε τους λέμε ότι υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, το ταλέντο αυτό πρέπει να βγει εκτός Ελλάδος να κάνει διεθνή start ups γιατί δεν υπάρχουν επιλογές στην Ελλάδα πια για στελέχη, μειώθηκαν και οι εταιρικές επιλογές στην Ελλάδα. Οπότε αυτό ώθησε την επιχειρηματικότητα και ένα μεγάλο κομμάτι ταλέντου που μπορεί να μη το σκεφτόταν πιο πριν».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Το 70% των ρύπων οξειδίου του αζώτου στην Αθήνα προέρχεται από τα οχήματα
Επόμενο Άρθρο
ΔΕΗ: Βελτίωση της εισπραξιμότητας και περιορισμό της διαρροής καλών πελατών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής...

29 Απριλίου, 2026

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ – Επενδύσεις...

25 Απριλίου, 2026

Η Schneider Electric με το Microsoft Azure AI...

23 Απριλίου, 2026

Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στην Αθήνα από τον ΣΕΒ...

20 Απριλίου, 2026

CURA και Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία για τη δοκιμήτεχνολογίας...

20 Απριλίου, 2026

Μελέτη Schneider Electric: Οι κατασκευαστές του κλάδου CPGβλέπουν...

20 Απριλίου, 2026

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας

19 Απριλίου, 2026

Πρωτιά της ΕΚΟ στη δημοσίευση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων...

16 Απριλίου, 2026

Ιδιωτικά δίκτυα 5G: Η νέα στρατηγική υποδομή για...

14 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026
  • Γιάννης Στουρνάρας: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    28 Απριλίου, 2026
  • Στην Κολομβία η Πρώτη Διάσκεψη για τη Μετάβαση από τα Ορυκτά Καύσιμα

    28 Απριλίου, 2026
  • Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ – Επενδύσεις 24,2 δισ. ευρώ έως το 2030

    25 Απριλίου, 2026
  • Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

    24 Απριλίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Σημαντική η απανθρακοποίηση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός – Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

    24 Απριλίου, 2026
  • Βουλή: Το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση και παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

    24 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ