Στις 14 – 15 Δεκεμβρίου 2019 στον 1ο διήμερο μαραθώνιο καινοτομίας Go 4.0 Green Crowdhackathon

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργανώνει στις 14 – 15 Δεκεμβρίου 2019 στον 1ο διήμερο μαραθώνιο καινοτομίας Go 4.0 Green Crowdhackathon.

Στόχος είναι η ανάδειξη εφαρμογών πράσινης καινοτομίας που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας και συνεισφέρουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Το Go 4.0 Green Crowdhackathon αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

OPEN DAY GO 4.0 GREEN

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Go 4.0 Green Crowdhackathon θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2019 ανοιχτό εργαστήριο (Open Day Gο 4.0 Green) στο οποίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη διαδικασία του μαραθωνίου.

Η δράση αποτελεί το ξεκίνημα για τη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για πρώτη φορά στην Ελλάδα (innovation lab). Μέσα από το Go 4.0 Green Crowdhackathon προωθούνται τα ανοικτά δημόσια δεδομένα (open data) τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα της νέας ψηφιακής οικονομίας και θα έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο του διημέρου θα συμμετέχουν ενεργά (ως μέντορες) στελέχη του Υπουργείου, μέλη της ερευνητικής ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεις προκειμένου να υποστηρίξουν τις ομάδες στην υλοποίηση της ιδέας τους.

  • Οι θεματικές ενότητες και ενδεικτικά παραδείγματα αναμενόμενων αποτελεσμάτων του μαραθωνίου θα εξειδικευτούν στο επόμενο διάστημα μέσα από διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος. Ενδεικτικές θεματικές ενότητες εφαρμογών είναι οι ακόλουθες:
  • Δημιουργία εφαρμογών και λύσεων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος όπως απομακρυσμένη παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτινων πόρων, μέτρηση, ανάλυση και μοντέλα προβλέψεων ποιότητας αέρα στα αστικά κέντρα, συστήματα πρόβλεψης και έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών κ.ά.
  • Εφαρμογές και προτάσεις για το Υπουργείο όπως μείωση της γραφειοκρατίαςμε χρήση συστημάτων κατανεμημένης εμπιστοσύνης (Distributed ledger technologies), αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες μέσω χρήσης ψηφιακών βοηθών (chatbots) και αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων open data κ.ά.
  • Οριζόντια εφαρμογή και αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως τεχνητή νοημοσύνη(AI), ανάλυση δεδομένων, big data, blockchain στο περιβάλλον και την ενέργεια.
  • Δημιουργία εφαρμογών και λύσεων που συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.
  • Αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την αποτελεσματικότερη διασύνδεση και συνεργασία διαφορετικών φορέων.
  • Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων (early warning systems).
  • Δημιουργία εφαρμογών και λύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη διείσδυση των «πράσινων» τεχνολογιών π.χ βελτιστοποίηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατανεμημένα ηλεκτρικά δίκτυα, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καινοτόμες λύσεις αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, εφαρμογές σχετιζόμενες με την ηλεκτροκίνηση κ.ά.
  • Αξιοποίηση τεχνολογιών για ευφυείς πόλεις (smart cities).

Στη δράση Go 4.0 Green Crowdhackathon του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να συμμετέχουν νέοι προγραμματιστές, αναλυτές, φοιτητές, startup εταιρείες και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με τους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει και να την παρουσιάσει σε πιλοτική εφαρμογή στο διάστημα του διημέρου. Για τις ομάδες που θα διακριθούν προβλέπονται χρηματικά βραβεία, ενώ για όλους τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν δυνατότητες δικτύωσης και μετέπειτα συνεργασιών με το Υπουργείο και τους συνεργαζόμενους φορείς.


EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.