Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2026 | 7:48 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

by EnergyUp 6 Δεκεμβρίου, 2021
6 Δεκεμβρίου, 2021

Το Eurogroup: Θα εξετάσει την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. 

    Σήμερα, ο υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

    Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη- μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α’ εξάμηνο του 2022. 

    Μετά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν ειδική οικογενειακή φωτογραφία, ενόψει της συμπλήρωσης – την 1η Ιανουαρίου 2022 – των 20 ετών από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ. Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Eurogroup στους υπουργούς Οικονομικών, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου έτους.

    Την Τρίτη, ο κ.Χρήστος  Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin. Σε αυτή, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. 

Tην ίδια, ώρα, η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κυρίως από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs), αναμένεται να εξετάσει, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ.

 

Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει το δημοσιονομικό προσανατολισμό για την ευρωζώνη το 2022, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής κατά την έναρξη της δημοσιονομικής διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» του 2022. Η δημοσιονομική πολιτική προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτική και το 2022 (1% του ΑΕΠ), ωστόσο λιγότερο σε σχέση με το και το 2021 (1,75% του ΑΕΠ). Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19, ώστε να διατηρήσουν ένα επαρκές επίπεδο δημόσιων επενδύσεων, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

 

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2022 που υπέβαλαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου. Η Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για όλα τα σχέδια προϋπολογισμού, ωστόσο συνιστά τη συνετή εκτέλεσή τους προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδίως σε χώρες με υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις βιώσιμες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως στις επενδύσεις που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Εξάλλου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν το Eurogroup για τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα ξεκινά μετά το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας που ελήφθη. Η αναφορά γίνεται δύο φορές το χρόνο.

 

Τέλος, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την τακτική έκθεση του οργανισμού για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Το ευρωπαϊκό GPS μεγαλώνει-Δύο νέοι δορυφόροι Galileo εκτοξεύτηκαν επιτυχώς
Επόμενο Άρθρο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επανασχεδιάσει τα τραπεζογραμμάτια ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού...

5 Αυγούστου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ