Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2026 | 7:27 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Συμφωνία με τις βουλγαρικές αρχές για την εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας αρδευτικού νερού από τον ποταμό Άρδα για τους αγρότες του Έβρου

Συμφωνία με τις βουλγαρικές αρχές για την εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας αρδευτικού νερού από τον ποταμό Άρδα για τους αγρότες του Έβρου

by EnergyUp 11 Ιουλίου, 2024
11 Ιουλίου, 2024

Σε συνέχεια της διαπραγμάτευσης από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Βουλγαρία, υπεγράφη η προσωρινή συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής ύδατος από τον ποταμό Άρδα για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής του βορείου Έβρου τη φετινή χρονιά. Η 60ετής συμφωνία που υπήρχε με τη Βουλγαρία (ως πολεμική αποζημίωση της χώρας μας) για τη χρήση των νερών του ποταμού Άρδα για την άρδευση του βόρειου τμήματος του Έβρου έληξε στις 9 Ιουλίου.

Με τη νέα προσωρινή συμφωνία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της χρήσης του νερού του Άρδα από τους Έλληνες αγρότες μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου στις 30/9/2024.

Η ενδιάμεση αυτή συμφωνία είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της οριστικής μακροχρόνιαςσυμφωνίας για το διαμοιρασμό των υδάτων του Άρδα (95% του οποίου βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος), οι οποίες διακόπηκαν στις αρχές Απριλίου, λόγω της πτώσης της Κυβέρνησης στη Βουλγαρία.

Τη συμφωνία, που ρυθμίζει την ποσότητα και τη διαδικασία παροχέτευσης των υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα προς την ελληνική πλευρά, υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και ο κ. Μάρτιν Γκεοργκίεβ της βουλγαρικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Natsionalna Elektricheska Kompania EAD (ΝΕΚ).

Μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας, με την οποία δεσμεύεται η βουλγαρική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΕΚ για την παροχή 77,9 εκατ. κυβικών μέτρων νερού στους Έλληνες αγρότες, διασφαλίζεται η πλήρης τροφοδοσία των αγροτών στην περιοχή του βόρειου Έβρου, με τις αναγκαίες ποσότητες υδάτων για την κάλυψη των αδρευτικών αναγκών, κατά τρόπο που δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Η ποσότητα αυτή κατανέμεται στην αρδευτική περίοδο σύμφωνα με τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής και είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με αυτή που προβλέπονταν από τη 60ετή συμφωνία που έληξε, παρά το ότι η ροή του ποταμού βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα (κάτω του ήμισυ της συνήθους ετήσιας ροής του).

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη βουλγαρική πλευρά θα συνεχιστούν, καθώς σκοπός είναι να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από την επίτευξη μίας νέας, μακροχρόνιας συμφωνίας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η επέκταση της συμφωνίας με την Βουλγαρία για τη διαχείριση των νερών του ποταμού Άρδα είναι μια σημαντική εξέλιξη για τον βόρειο Έβρο. Λαμβάνουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για την άρδευση των δεκάδων – χιλιάδων στρεμμάτων του νομού, οι οποίες είναι μάλιστα αυξημένες, σε σχέση με αυτές της μέχρι πρότινος 60ετούς συμφωνίας. Βασικός στόχος μας είναι η αποτροπή φαινομένων ξηρασίας στον πολύπαθο Έβρο και η διασφάλιση πως οι αγρότες της περιοχής δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να καλύψουν τις αρδευτικές τους ανάγκες. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την βουλγαρική πλευρά, ώστε αυτή η μεταβατική συμφωνία να εξελιχθεί σε μακροχρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της επελαύνουσας κλιματικής κρίσης στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη για τη σημαντική συνεισφορά στην υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, για τις άοκνες προσπάθειές του για την υπογραφή της. Η συμφωνία αυτή διαμορφώθηκε με τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και κατέστη δυνατή χάρη στην προσωπική, καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, σημείωσε: «Ο πρωτογενής τομέας και η ανάπτυξή του αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για τη Διοίκησή μας. Στηρίζοντας, εμπράκτως, τη δέσμευσή μας, υπέγραψα την Ενδιάμεση Συμφωνία για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των αγροτών με την βουλγαρική πλευρά, διασφαλίζοντας την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Έβρου, έως τη λήξη της (στις 30/9/2024). Παρά το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει αυτή η υπογραφή, για μένα προσωπικά ήταν μία εύκολη απόφαση, καθώς υπηρετώ μία Διοίκηση, η οποία έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη. Εύχομαι η Συμφωνία να αποδώσει τα μέγιστα και οι καλλιεργητές να μπορέσουν να αξιοποιήσουν ορθολογικά το νερό, ώστε οι καλλιέργειές τους να αποδώσουν τα προσδοκώμενα και να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική οικονομία».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Θ. Σκυλακάκης: Θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού δεν υπάρχει- Η τιμολόγηση θα ελέγχεται από την ΡΑΑΕΥ
Επόμενο Άρθρο
Η LG Business Solutions παρουσιάζει τις LG Hospitality TVs με AirServer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ