Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 | 5:57 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Θα διατεθούν αρχικά 150 εκατομμύρια €,για να απομειωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα διατεθούν αρχικά 150 εκατομμύρια €,για να απομειωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

by EnergyUp 14 Σεπτεμβρίου, 2021
14 Σεπτεμβρίου, 2021

Εάν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και πέρα του τριμήνου, τότε τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, θα παραταθούν

Στόχος των παρεμβάσεων που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ «για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να καταφέρουν να ενισχύσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, λέγοντας μάλιστα πως «εάν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και πέρα του τριμήνου, τότε τα μέτρα αυτά στήριξης θα παραταθούν».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως το πρώτο και σημαντικότερο αντίμετρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο θα διατεθούν αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για να απομειωθεί σημαντικά – ακόμη και θα εκμηδενιστούν – οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα αντίμετρο, που αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι και η πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο κ. Αμυράς υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλιστα, έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχει από αυτά τα αντίμετρα ο καταναλωτής λέγοντας ότι εάν ένας τυπικός οικιακός πελάτης της ΔΕΗ με κατανάλωση 300 κιλοβατώρων τον μήνα πλήρωνε πριν 67 ευρώ, χωρίς αυτό το δίχτυ προστασίας θα έπρεπε να πληρώσει 89 ευρώ, ενώ μετά τα μέτρα στήριξης θα πληρώσει μόλις 1,69 ευρώ περισσότερα. Ενώ ένας άλλος καταναλωτής με 400 κιλοβατώρες κατανάλωση, ο παλιός του λογαριασμός θα ήταν στα 88,09 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα έφτανε στα 118 ευρώ, αλλά με στο δίχτυ προστασίας θα πληρώσει 91,01, δηλαδή μόλις 2,96 ευρώ παραπάνω.

Ο κ. Αμυράς υπενθύμισε πως η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου παρέχει έξτρα έκπτωση 50% στα οικιακά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις. Επίσης, 500.000 ευάλωτα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και επωφελούνται έκπτωσης 45% – 60% στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι αγρότες, επίσης, απαλλάσσονται από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και από τις χρεώσεις του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής, ενώ δικαιούνται μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ . Σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως η δυνατότητα στους ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο η ενέργεια αυτή να επιμερίζεται με την καταναλισκόμενη των ευάλωτων νοικοκυριών. Με αυτόν τον τρόπο , είπε ο κ. Αμυράς, θα μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δεν θα απαιτείται η ενίσχυσή τους από άλλους πόρους. Η δε επιλογή αυτών των ευάλωτων καταναλωτών θα γίνεται από τους ίδιους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικειμενικά κριτήρια. Και υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ωφεληθούν πάνω από 60.000 οικογένειες.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις χρεών στη ΔΕΗ πελατών με αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, ο υφυπουργός είπε πως η εταιρεία ήδη εφαρμόζει ένα απλούστερο σύστημα διακανονισμών με ευνοϊκότερους όρους, χαμηλότερης προκαταβολής και μεγάλο αριθμό δόσεων, διευκολύνοντας έτσι τους ανθρώπους αυτούς να λύσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, από την δική του πλευρά, τόνισε πως όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «δεν είναι απορριπτέα. Αντίθετα, είναι απόλυτα αναγκαία, αλλά δεν αρκούν ούτε μπορούν να έχουν βιωσιμότητα». Επισήμανε πως όσο αναγκαία είναι η στήριξη των αδύναμων σε μια πρώτη φάση, άλλο τόσο αναγκαία είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών. Σήμερα είπε υπάρχει πρόβλημα και στο στήσιμο του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών, όπως άλλωστε υπάρχει πρόβλημα και σε σχέση με το μείγμα της ενέργειας. Ζήτησε να υπάρξει μηχανισμός ανάσχεσης των ανατιμήσεων που κάνουν οι εταιρείες. Και η δυνατότητα των καταναλωτών να μετέχουν σε συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού. Να προχωρήσει δηλαδή το σκέλος της «αναγκαίας ενεργειακής δημοκρατίας», όπως το έχουμε ονομάσει.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ο Πρωθυπουργός, θα μιλήσει στα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου
Επόμενο Άρθρο
Ψηφιοποίηση και πράσινη ενέργεια, μπορούν να οδηγήσουν σε success story

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ