Τρίτη, 19 Μαΐου 2026 | 10:59 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Θα στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από την ΕΚΤ

Θα στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από την ΕΚΤ

by EnergyUp 30 Οκτωβρίου, 2020
30 Οκτωβρίου, 2020

Την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, προανήγγειλε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ. «Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ -όπως είπε η ίδια- θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών. Στο “οπλοστόσιο” των μέτρων περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μηχανισμοί παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθεί το πακέτο των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φθάνει το 1,35 δισ. ευρώ, παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους) αλλά και να διευρυνθεί το μενού των επιλέξιμων τίτλων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σπουδαία σημασία του νέου Μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (επόμενης γενιάς), τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις. Εφόσον τα κεφάλαια διατίθενται για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδεύονται από διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά την παρέμβαση Λαγκάρντ

Επιτυχής φαίνεται ότι ήταν η προσπάθεια της επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να καθησυχάσεις τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ευρωπαικών ομολόγων υποχώρησαν.

Μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών οι τιμές κυρίως των ομολόγων της περιφέρειας ανέκαμψαν ελαφρώς καθώς η ΕΚΤ προανήγγειλε σήμερα τη λήψη πρόσθετων μέτρων τον Δεκέμβριο αναπροσαρμόζοντας μεταξύ άλλων τα προγράμματα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η πανδημία ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και θα επανεκτιμήσει εάν απαιτείται περισσότερη υποστήριξη στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, όταν η Τράπεζα θα έχει στη διάθεση της τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1% (0,94%) από το 1,045 που είχε φθάσει πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 135 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 86 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,01% έναντι -0,63 % του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,64%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,1658 δολ. από 1,1744 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1704 δολ.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Νέο σχέδιο δράσης για την ανάσχεση της πανδημίας ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός
Επόμενο Άρθρο
H ΔΕΠΑ διευρύνει τις δραστηριότητές της και εδραιώνει την ηγετική της θέση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία,...

29 Απριλίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να...

28 Απριλίου, 2026

Γιάννης Στουρνάρας: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής...

28 Απριλίου, 2026

Ενεργειακή μετάβαση, μακροπρόθεσμη στρατηγική και ροές κεφαλαίων

24 Απριλίου, 2026

Πιερρακάκης: Έχουμε «δύναμη πυρός» για νέα μέτρα, εφόσον...

24 Απριλίου, 2026

Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου: Κρίσιμος άξονας ενεργειακής ασφάλειας...

24 Απριλίου, 2026

Α. Εξάρχου: Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει εθνική ασφάλεια

24 Απριλίου, 2026

Επανασχεδιάζοντας τον Χάρτη Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας της...

24 Απριλίου, 2026

Αυλαία για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

22 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ